Kredi Kartına Taksitte Yeni Dönem Başladı, Taksit Sayısı 6’ya Düştü

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

Kredi Kartındaki Taksit Sınırlaması konusunu yeniden gündeme alınarak BDDK tarafından güncel Taksit Oranları açıklandı. Buna göre bazı sektörlerdeki 9 Ay olan taksit seçenekleri 6 Aya düşürülürken bazı sektörlerde de taksit sayısı 9 aydan 12 aya çıktı.

Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Güncel Taksit Seçenekleri ile özellikle Elektronik Eşya ve Notebook gibi ürünlerde taksit seçenekleri daraltılmış oluyor.

Yapılan güncelleme sonrasında Televizyon, Tablet PC, Notebook, Fotoğraf Makinası, Küçük Ev Aletleri, Elektrikli Süpürge ve daha birçok üründeki taksit seçenekleri 6 ay ile sınırlandırılmış oluyor.

Beyaz Eşyada daha önce uygulanmaya başlanılan 12 Taksit Seçeneği aynen devam ederken Telekomünikasyon sektöründe ise Taksit Yasağı devam ediyor.

 

Yerel Telefonlara da Taksit Yasağı Var

Daha önce resmi olmayan paylaşımlarla Yerli Telefona Taksit Seçeneği gelecek algısı oluşturulmuştu. Ancak Resmi Gazetede yapılan açıklama ile Telekomünikasyon sektörünün tamamının yine Taksit Yasağı altında olduğu görüldü.

Yani bir şekilde Yerli Marka olarak ülkemizde satışı yapılan Akıllı Telefonlar eskiden olduğu gibi Tek Çekim – Nakit olarak satışta olacak.

 

Ticari Kartlarda Taksit Seçenekleri Devam Ediyor

Şirket Kartı ya da Ticari Kart olarak adlandırılan kartlardaki Taksit Oranları eskisi gibi devam edecek.

Aşağıdaki sınırlamalar sadece Bireysel Kredi Kartına sahip olan müşterileri ilgilendiriyor. Ticari kartlarda Telekomünikasyon ürünleri de dâhil olmak üzere mam. 12 ay olan Taksit Seçenekleri aynı şekilde yoluna devam ediyor.

 

Güncel Kredi Kartına Taksit Tablosu

Sektör

Önceki Taksit Sayısı

 Güncel Taksit Sayısı

Telekomünikasyon0 Taksit0 Taksit
Beyaz Eşya12 Taksit12 Taksit
Bilgisayar9 Taksit6 Taksit
Ulaşım Harcamaları9 Taksit9 Taksit
Kuyumculuk0 Taksit4 Taksit
Elektronik Eşya9 Taksit6 Taksit
Televizyon9 Taksit6 Taksit
Gıda – Yemek0 Taksit0 Taksit
Kırtasiye – Kitap0 Taksit0 Taksit
Hediye Kartı0 Taksit0 Taksit
Yurtdışı Harcamaları0 Taksit0 Taksit
Akaryakıt0 Taksit0 Taksit

 

 

Resmi Gazetede Yayınlanan Karar Metni

MADDE 1 – 10/3/2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin yedinci ve sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(7) Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçemez. Bu süre; kuyumla ilgili harcamalarda dört ay, elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında altı ay, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda, sağlık ürünü alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde ve vergi ödemelerinde dokuz ay olarak uygulanır. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.

(8) Kurumsal kredi kartları ile, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçemez.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilir. Her aya düşen taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenir.”

Kredi Kartına Taksitte Yeni Dönem Başladı, Taksit Sayısı 6’ya Düştü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir