Teknoloji Pazarında Son Durum Nedir? TeknoSA Komple Kapanıyor mu?

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

Son birkaç haftadır TeknoSA ile alakalı birçok bilgi basına sızdırıldı ve bu sızıntılar haberlere konu oldu. Peki, TeknoSA’da neler oluyor?

Öncelikle TeknoSA cephesindeki kapatma kararları yeni alınan bir karar değil. Birkaç ay öncesine dayanan ve kademeli olarak uygulanacağı belirtilen bir karar.

Bildiğimiz kadarıyla firma 2017 Ocak ayına kadar şuan hâlihazırda bulunan mağaza sayısını yarıya düşürme kararı almış durumda.

Bir anlamda şuan elinde bulunan 278 Mağazasının 120 kadarını yılsonuna kadar kapatacağı kulislerde konuşulan bilgiler arasında.

 

MediaMarkt
MediaMarkt

 

Bazı Mağazalar MediaMarkt Tarafından Alındı

Tabi ki bu konuda resmi bir açıklama yapılmadığı için şuan sadece bir iddiadan ibaret.

Ancak gelen haberlere göre kapatılacak olan 120 Mağazanın 50 tanesi MediaMarkt tarafından satın alınmış durumda.

Yani bazı bölgelerde kapanan TeknoSA Mağazalarının yerine MediaMarkt Mağazası açılacağı iddiası gündemde.

TeknoSA firmasının elinde tutacağı diğer mağazalar ise belli bir cironun üstünde kalan, kendisine kar üreten mağazalar olduğu için MediaMarkt firması bir alt kademede kalan ve kendisinin bulunmadığı illerde konumlanmış mağazaları satın alacak gibi görünüyor.

Tabi ki burada belli bir Metrekare alanının altına inmeyen bir firmadan konuşuyoruz. O sebeple küçük ölçekli TeknoSA Mağazaları için bu satın alma pek olası değil gibi.

 

TeknoSA Mağaza Kapatmalara Başladı
TeknoSA Mağaza Kapatmalara Başladı

 

TeknoSA Bu Kapatmaları Neden Yapıyor?

Daha önceki dönemlerde pazarda çok fazla rekabet yok iken firmalar ürün marjlarını kendileri belirleyip Kar Oranlarını yüksek tutabiliyorlardı.

Bu sayede az iş yapan bir mağazanın zararı daha iyi iş yapan başka bir mağaza tarafından kapanabiliyordu.

TeknoSA bu strateji ile Her İlde Var Olma projesi başlattı. Bu sayede Türkiye’deki En Büyük Teknoloji Perakendecisi olmayı başardı.

Ancak gelinen son noktada artık İnternet Alışverişleri ve Yurtdışı Siparişleri sebebiyle firmaların kar marjları düşmeye başladı.

Bu durum da zarar eden mağazaların zararlarının diğer mağazalar tarafından karşılanmasını zorlaştırdı ve firmaya yük olmaya başlamalarına sebep oldu.

İşte bu sebeple de TeknoSA cephesinin yeterli kar oranlarına ulaşamayan mağazalarını kapatma yoluna gittiği belirtiliyor.

 

Bimeks Teknoloji Mağazaları
Bimeks Teknoloji Mağazaları

 

Pazardaki Diğer Firmalarda da Frenleme Var

Sadece mağaza kapatan TeknoSA cephesinde durum sıkıntılı değil. Bimeks ve Vatan Bilgisayar gibi firmalarda da son dönemde bazı frenlemeler söz konusu.

Ülke çapında Darty ve Elektro World Mağazalarını satın alarak bir anda elini güçlendiren Bimeks firması da son dönemde ürün alımlarında yavaşlamaya gitti.

Pazarın durgun hale geçmesi sonrasında Karlılık Oranlarını düşürmek istemeyen ve Borsa’daki seviyesini korumak isteyen firmanın elindeki Atıl Stokları tüketmek için ürün alımını yavaşlattığı görülüyor.

Ramazan ayında başlayan bu planlı alım çalışmaları bu hafta yaşanan Darbe Girişimi sonrasında bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Vatan Bilgisayar ise sektörde halen elinde oldukça fazla mal tutan bir firma konumunda. Ancak son yaşanan kriz ortamında Vatan Bilgisayarın da sıkıntı içerisinde olduğu gelen haberler arasında.

 

Gold Bilgisayar
Gold Bilgisayar

 

Gold Bilgisayar İflasını Vermişti

Ülkemizde birçok iştiraki ile oldukça iyi konumda olan Gold Bilgisayar geçtiğimiz aylarda pazardaki artan rekabete dayanamamıştı.

HızlıAl.com, SanalPazar.com ve Gold Bilgisayar gibi birçok Perakende Satış Noktası dışında firmalara da satış yapan birimleri olan Gold Bilgisayar bir anda İflas Erteleme talebinde bulunmuş ve Kayyum ataması ile sonuçlanan bir sürece girmişti.

Sektörün o zamandan beri süren bir daralma yaşaması diğer teknoloji firmalarını da etkilediği bariz bir şekilde ortada.

Daha sistematik yönetilen TeknoSA, Bimeks ve Vatan Bilgisayar gibi yerli firmaların ve MediaMarkt gibi global firmaların tabi ki etkilenmeleri biraz daha zaman almış gibi görünüyor.

 

Vatan Bilgisayar
Vatan Bilgisayar

 

Bundan Sonraki Süreçte Neler Olacak?

Şu aşamada birçok mağaza kapatan TeknoSA dışında diğer firmaların bir kapatma kararı yok.

Ancak ürün satışlarını ve stok yönetimlerini çok daha ciddi bir şekilde yönettikleri ve kamyon kamyon mal alımı yapmadıkları ortada.

Bu sebeple de bir müddet daha ülkedeki Siyasi Krizin etkilerinden dolayı aradığınız her ürüne çok fazla seçenek ile ulaşabilmeniz mümkün olmayabilir gibi görünüyor.

Ancak bu sürecin kısa sürede giderilmesi, Teknoloji Pazarının eski günlerine dönmesi bekleniyor.

Tabi ki bu süreçten en fazla zararı görenler mağazası kapandığı için işsiz kalacak olan personeller gibi görünüyor.

Bu personellerin de gerek Başka Mağazalarda İstihdam Edilmesi gerekse de İşsizlik Maaşı ile mali anlamda bir süre idare edebilmeleri mümkün gibi görünüyor.

 

Konu Hakkında Sizlerin de Görüşlerinizi Almak İsteriz…

Teknoloji Pazarında Son Durum Nedir? TeknoSA Komple Kapanıyor mu?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir