Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?
Akıllı Telefon ve Tablet PC kullananlar için Doğru ve Yanlış bilinen Şarj Önerilerini bir araya getirdik ve daha uzun Batarya Süresi için yapılması gerekenleri sıralayalım istedik.
Pazarda giderek artan Akıllı Telefon çılgınlığı ile birlikte birçok kullanıcı Daha Uzun Süreli Batarya Süresi peşinde koşmaya başladı.
Eskiden aldığımız cihazlarda 30 güne kadar Batarya Ömrü sunulurken artık Akıllı Telefonlar ile birlikte 2 Gün Batarya Ömrü bile lüks sayılmaya başlandı.
Yan Sanayi Şarj Aleti ve Pil Kullanmayın
Asla ve asla sırf daha ucuz diye Yan Sanayi Şarj Aleti ve Yan Sanayi Pil alıp kullanmayın.
Biraz pahalı da olsa 1.000 TL – 2.000 TL ödeme yaparak aldığınız Akıllı Telefonları 3-5 TL için Yan Sanayi Şarjlara veya Yan Sanayi Bataryalara mahkum etmeyiniz.
Hem batarya süreleri çok çok aşağı inecektir hem de Güvenli Kullanım noktasında sıkıntılar yaşatacaktır.
Sabaha Kadar Şarj Edebilirsiniz
Birçok kişi sırf cihazı şarjdan çıkarabilmek için gecenin ilerleyen saatlerine alarm kurup yatabiliyor. Ancak buna gerek yok.
Akıllı Telefonlarda otomatik olarak Şarj İşlemini Durduran bir sistem mevcuttur. Orijinal Şarj Aleti ve Batarya kullanan bir akıllı telefon için sabaha kadar şarjda takılı kalmak bir sorun teşkil etmeyecektir.
Şarj Sırasında Cihazı Kullanmayın
Şarj sırasında Telefon Çalması gibi durumlarda cihazı ya Şarjdan Çıkarıp ya da Kulaklık ile kullanmanız sağlık açısından çok önemlidir.
Diğer taraftan cihaz şarjda iken Oyun Oynamak ya da İnternette Dolaşmak batarya ve cihaz açısından sorun teşkil edebilir.
Hem ısınan cihazın çabuk arızalanması hem de devamlı doldur boşalt yapan bataryanın ömrünün hızlı tükenmesi bundan kaynaklıdır.
Batarya Değerlerini Mümkün Mertebe Sıfırlamayın
Eski bataryalarda cihazın bataryasını ara ara sıfırlamak oldukça fazla işe yarardı. Ancak artık bu durum söz konusu değil.
Yeni nesil bataryalar için cihazın bataryası %10 seviyelerinde bile gönül rahatlığı ile şarja takılabilir.
Yani illa şarj bitsin cihazı şarja takayım beklentisine girmeyin, mümkün olduğunca da bataryayı %0 seviyesine getirmeyin. Daha öncesinde cihazı şarja takmaya çalışın.
İlk Kullanımda 12 Saat – 24 Saat Yalanı
Cihazı aldığınız an şarjı bitene kadar kullanın. Sonrasında ise şarja takıp dolana kadar bekleyin. Bu yeterlidir.
İlk kullanımdan sonra 12 Saat veya 24 Saat şarjda kalacak diye bir unsur yoktur. Akıllı Telefonlar ile gelen yeni nesil bataryalarda bu eyleme ise hiç gerek yok.
Cihazın şarjı dolunca istediğin zaman alıp kullanmaya başlayabilirsin. Saat saymanıza gerek yok.
Şişmiş Bataryaları Değiştirin
Bazı durumlarda yanlış kullanım ya da teknik sebeplerden ötürü bataryalarda bir şişme meydana gelebilir.
Bataryası çıkan bir modele sahipseniz bunu ara ara kontrol edip, Şişme olması durumunda hemen bataryayı değiştirmeniz gerekecektir.
Batarya Şoklama Daha Fazla Zarar Verir
Geçtiğimiz yıllarda Batarya Şoklama diye bir olay çıkmıştı. Batarya Ömrü azalınca hemen bir şoklayıp geri veriliyordu.
Ama bu tamamen sıkıntılı bir durum.
Batarya ömrü artık gözle görülür değerlerde azaldı ise gidip bir batarya alıp kullanmaya başlayın. Farklı yollarla Batarya Şoklama gibi bir eylemin içine girmeyin.
Sonra hem Sağlığınızdan hem de Telefonunuzdan olabilirsiniz.
Cihaz Bataryalarını Kıyaslamayın
X kullanıcısının XX markalı bir ürünü var ve 2 gün şarjı gidiyor, ancak sizin aynı model ürününüz 1 günü zor buluyor.
Bu bir kıyaslama metodu olamaz. Çünkü kullanıcılar farklı ve buna bağlı olarak alışkanlıklar farklı.
Bu sebeple de asla Sosyal Medya veya Çevrenizdeki kıyaslamalara kafayı takmayın. Çünkü kullanım detaylarınız hem Batarya Ömürlerini hem de Batarya Değerlerini etkileyecektir.
Bu sebeple de aynı cihazı kullanan bir kişide cihazın batarya ömrü 3 yıl olurken bir başka kişide bir yılı zor görebilir.