Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?
Günümüzde Dokunmatik Telefonların sayısı giderek artıyor. Daha akıllı bir yapıya kavuşan cihazlar insanoğlunun birçok noktada yardımına koşuyor ve ihtiyaçlarını gideriyor. Ancak bu işlemlerin yanında bazı sorunlarda kullanıcıların canını sıkmaya devam ediyor.
Bundan önceki dönemde pazarda en fazla kullanılan standart tuş takımına sahip cep telefonlarında 1 aydan fazla şarjı giden modeller varken günümüzde Akıllı Telefon teknolojisinde durum oldukça aşağı seviyeler inmeye başladı.
Birçok üst düzey cihaz 24 saat bile şarj süresini koruyamaz hale gelirken maksimum olarak kullanım oranı 3-4 güne ulaşabiliyor. Bu durumda kullanıcı için büyük sıkıntıların meydana gelmesine sebep olabiliyor.
Çok fazla görüşme yapan, internette dolaşması gereken ya da farklı uygulamaları kullanan Akıllı Telefon sahipleri bazen 10 – 12 saatte bir telefonlarını şarj etmek durumunda kalabiliyorlar. Ve bu durum ekranların boyutları ve kaliteleri arttıkça daha da büyük bir sorun halini almaya başlıyor.
İşte birkaç maddede daha uzun şarj sürelerine ulaşmak için yapmanız gerekenler…
Gereksiz Uygulamaları Kaldırın
Telefonunuza uygulama kurduktan sonra eğer kullanmayacaksanız o uygulamayı kaldırın. Çünkü birçok uygulama gerektiği gibi stabil bir kod ailesi ile yazılmadığı için büyük şarj tüketimlerine sebep olabiliyor.
Yanlış kodlama sebebiyle bir telefonun şarj süresini %25 oranında düşüren uygulamalara rastlamak mümkün. Bu durum uygulama kapalı iken bile etkilerini gösterebiliyor.
Ayrıca kullanılmayan ve bir işe yaramayan uygulamalar cihazın işlem yaparken daha fazla yorulmasına, işlemci gücü tüketmesine, gereksiz reklamların çıkmasına, kullanılmayan bir uygulama için güncellemeler alınarak hem şarj hem de internet tüketimi sağlanmasına sebep olabiliyorlar.
Bu sebeple kullanılmayan bütün uygulamaları cihazınızdan temizlemeniz hem hız hem de batarya süresi için oldukça iyi olacaktır.
3G Bağlantınızı Kapalı Tutun
Gün içerisinde durmadan Görüntülü Görüşme yapmıyorsanız o zaman 3G bağlantı işlemini kapalı tutmanız şarj sürenizin uzamasına sebep olacaktır. 3G ile 2G arasında bazı cihazlarda %100 Batarya Kullanımı gibi bir fark çıkabiliyor. Yani 3G kullanımda 24 saat şarjı giden bir cihaz 2G kullanımda 48 saate kadar batarya kullanımına sahip olabiliyor.
Android İşletim Sistemi gibi cihazda Mobil İnternet ya da 3G Bağlantı sekmesini kapatmak oldukça kolay. Devamlı kapalı tutmak ve ara ara internet ihtiyacı olduğunda açmak batarya ömrünüz için önemli bir katkı sağlayacaktır.
Bluetooth ve Wi-Fi Kullanımını Sınırlayın
Eğer Bluetooth Kulaklık kullanmıyorsanız veya o an ihtiyacınız yoksa hem Bluetooth özelliğini hem de Wi-Fİ özelliği kapalı tutmanız yararınızadır.
Özellikle bu iki bağlantı birimi devamlı aktif olmakta, bağlantı aramakta, bağlantılara bağlanmaya çalışmaktadır. Bu da büyük bir güç tüketimine sebep olmaktadır.
İhtiyacınız olduğunda kullanmanız sonrasında ise kapatmanız Akıllı Telefon ya da Tablet PC gibi cihazların daha uzun şarj sürelerine sahip olmasına sebep olacaktır.
Hareketli Ekran Koruyucular ve Bekleme Ekranı Görselleri
Cihazınızda kullandığınız ekran koruyucular şarj tüketimine sebep olan olgulardır. Bu sebeple özellikle devamlı hareket eden ve enerjiye ihtiyaç duyan ekran koruyuculardan uzak durmanız batarya ömrünüz için faydalı olacaktır.
Birçok cihazda aydınlatmalı ekran kullanılmasından dolayı kullanılacak Siyah renk bir ekran koruyucunun renkli ve canlı ekran koruyucularından daha az şarj tüketeceği de firmalar tarafından verilen bilgiler arasındadır. Bu sebeple Siyah renklerdeki ekran koruyucular batarya süresi için büyük bir etki sağlayacaktır.
Ekran Koruyucu dışında bekleme sırasında kilitlenen ekranda devamlı bir şeylerin dolaşması ve saat gibi koruyucuların bulunması da şarj süresinin düşmesine sebebiyet verecektir.
Kullanılan Sim Kart ve Baz İstasyonları
Bu aslında çok fazla firmalar tarafından kabul görmese de bazı operatörlerin sizlere sunmuş olduğu Sim Kartlar daha fazla şarj tüketimine sebep olabilmektedir.
Ayrıca firmaların çekim noktasında sundukları sinyal kalitesi de cihazların sinyal bulmak için harcadıkları güç oranına etki etmekte ve buna göre şarj süresinde etkilenmelere sebep olmaktadır.
Bu sebeple çekim sorunu yaşamayan bir bölgede cihazın sunduğu şarj süresi ile hattın devamlı koptuğu ve git gellerin yaşandığı bir bölgede sunulan şarj süresi aynı olmayacaktır.
Bu noktada Sim Kart ve Baz İstasyonlarının yakınlığı ve sunduğu kalite de şarj sürenizi etkileyecektir. Bu noktada ise daha iyi çeken bir operatöre geçebilirsiniz. Yapabileceğiniz en iyi çözüm bu şekildedir.
Müzik Dinleme ve Radyo Bağlantıları
Özellikle yerel radyo istasyonlarını dinlemek için kullanıyor olduğunuz FM Radyo özelliği birçok cihaz için hızlı bir enerji kaybı anlamına gelmektedir.
Havadaki sinyalleri devamlı bir şekilde yakalamaya çalışan ve bu sebeple bir enerji sar efen cihazınız bataryadan hızlı bir enerji tüketimi içerisine girmektedir.
Cihaz içerisindeki medya oynatıcıları sayesinde müzik dinlemeniz durumunda bile FM Radyo özelliği kadar şarj tüketmeyeceksinizdir. Bu sebeple illa cihazınızdan müzik dinlemeniz gerekiyorsa size önerimiz cihaz içerisindeki müzikleri dinlemenizdir. FM Radyo şarjın çok daha hızlı bitmesine sebep olacaktır.
İhtiyaçlarınıza Göre Bir Cihaz Seçin
Aslında en önemli konu bu. İhtiyaçlarınız neler. Telefonu nasıl bir araç olarak kullanacaksınız. Bunu kafanızda oturtup ona göre bir cihaz seçmenizde fayda vardır.
Günümüzde insanlar hızlı bir şekilde akıllı telefonlara yöneliyorlar. Ancak bu pek de sağlıklı bir durum değildir. İhtiyacınız olmayan onlarca özelliğe sahip bir cihazı cebinizde taşımanıza hiç gerek yok.
Örnek olarak sadece Arama yapan, SMS okuyan birisi için gidip Samsung Galaxy S3 al demek büyük bir haksızlık, masraf ve gereksiz bir uğraştır. Kullanmayacağınız özelliklere hem daha fazla para ödeyip hem de batarya süresi gibi önemli bir artıdan vazgeçmeniz yersiz olacaktır.
Bunun yanında yüksek çözünürlüklü ekranlar, 41 MP’e varan kameralar, tek – çift ya da dört çekirdekli cihazlar pazara çıktıkça cihazların batarya ömürleri de azalmaya başladı.
Kısaca özetlemek gerekirse işinizi görecek bir cihazda, işinizi görecek uygulamaları kullanarak, işinizi göreceğiniz an bağlantıları aktif ederek daha uzun bir batarya ömrü sağlayabilirsiniz.
Farklı Rom veya Yazılımlar atılarak sağlanan Batarya Ömrü Artışı ne yazık ki Garantisi olmadığından burada ele alabileceğimiz bir konu değildir.