Akıllı telefonları gün içerisinde çok fazla kullandığımızdan ve sürekli uygulamaların açık olması nedeniyle telefonların şarjları dayanmamaktadır. Bu nedenle sürekli yanımızda şarj cihazlarını gezdirmek zorunda kalıyoruz ve gittiğimiz yerlerde prizlerin başından ayrılamıyoruz. Telefonları şarj etmek uzun sürdüğünden bazen sinir bozucu bir hal alabiliyor. Yeni bir iddiaya göre sadece bir yazılımla şarj süresini saatlerden dakikalara indirgemek mümkün hale geliyor.
Technology Review‘un raporuna göre Qnovo adındaki bir şirket, şarj sırasında pile akan enerjiyi devamlı olarak izleyen ve ayarlayan bir yazılım geliştiriyor. Bu sayede pil daha kısa zamanda şarj ediliyor ve şarj olduktan sonra da uzun süre kullanılabiliyor.
Qnovo’nun bulduğu teknolojide bu teknolojiyle donatılmış bir telefon adaptöre bağlandığında yazılım, telefonun piline bir sinyal gönderiyor. Pilden geri gelen voltaj cevabı, sıcaklık, geçmişteki şarj edilme durumu gibi pilin durumuna ait bilgiler içeriyor. Qnovo, bu sayede pilin adaptörden ne kadar veri çekebileceğini belirleyebiliyor. Bunun anlamı ise degradasyonun minimuma indirilerek mümkün olan en hızlı şarjın yapılabilmesi.
Aslında normal şartlarda pile sağlanan gücü artırmak pile hasar veriyor ancak İphone’ları destekleyen Qnovo’nun teknolojisi, bu durumu kontrollü olarak yapıp kontrolleri sürekli olarak devam ettiriyor. Böylelikle sıkıntılı bir durumda hemen önlemler alınma yoluna gidilmesi sağlanacak. Sonuç olarak normalde 15 dakika şarjla 1.5 saatlik konuşma süresi sunan bir telefon, Qnovo’nun şarjıyla 6 saat konuşma süresi sunabilecek.
Qnovo, teknoloji ileriki dönemlerde üretilen akıllı telefonlarda uygulanacak ancak hangi marka ve telefonlarda kullanılacağı bilinmiyor.