Android 4.3 Güncellemesi İle Performans Artışına Hazır Olun

Google tarafından bu hafta resmi olarak tanıtılan Android 4.3 Jelly Bean İşletim Sistemi beraberinde birçok yenilik ve düzenlemeyi de getiriyor.

Beklentilerin aksine yeni bir sürüm olarak değil de bir önceki sürümün daha stabil hali olarak pazara çıkan Android 4.3 İşletim Sistemi bu sayede birçok düzenleme ve güncelleme ile kullanıcı karşısına çıkmış oluyor.

Yapılan iyileştirmeler özellikle cihazlardaki performansların da artmasına sebep olmuş durumda. İyileştirilmiş bir yapıda Nexus 7 serisi ile duyurulan Android 4.3 İşletim Sistemi bir alt sürümü olan Android 4.2.2 Jelly Bean sürümünden neredeyse 2 katı daha performanslı çalışabiliyor.

Hali hazırda Nexus serisi için gelecek olan güncellemeler ile Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 gibi modelleri kullananlar bu performans artışını görebilecekler. Google Edition olarak pazara çıkan modellerin ise ne zaman Android 4.3 alacakları firmalara bağlı olacak gibi görünüyor.

Android 4.3 Jelly Bean
Android 4.3 Jelly Bean

Google firmasının Dalvik adındaki sanal Java makinesi üzerinde çalıştırdığı Android işletim sisteminde, Dalvik sanal makinesine yapılan optimizasyonlarla beraber performans artışı ortaya çıktı.

Nexus 4’te Android 4.2.2 Jelly Bean ve 4.3 Jelly Bean sürümlerinde yapılan testler, aradaki performans gelişimini gözler önüne seriyor.

Nexus 4 Android 4.2 ve Android 4.3 Karşılaştırması
Nexus 4 Android 4.2 ve Android 4.3 Karşılaştırması

Yapılan CFBench testinde, özellikle Java alt yapısı üzerinde yapılan testte, Android 4.3’ün avantajı görülüyor. Android 4.2.2 kurulu olan Nexus 4 6872 puan alırken, Android 4.3 kurulu olan Nexus 4’ün aldığı puan, 7390 olarak görülüyor. Java performansının artmasındaki en büyük nedenlerden biri de yapılan optimizasyonlar.

Native uygulamalarda ise çok büyük değişimler gözlenmiyor. İki sistem neredeyse aynı puanı almış fakat ilginç bir şekilde Android 4.2.2, Native uygulamada daha başarılı çıkmış. Belki teste gelecek bir güncellemeyle bu durum değişir.

Android ekosisteminin en kapsamlı grafik test programlarından bir tanesi olan GLBenchmark’ta ise, Android 4.3’ün farkı oldukça hissedilir bir şekilde artıyor.

Android 4.2.2 Jelly Bean kurulu olan Nexus 4, GLBenchmark onscreen testinde 39 puan alıyorken, Android 4.3 kurulu olan Nexus 4’ün 44 FPS alması çok ciddi bir artışa tekabül ediyor.

Kısacası Android 4.3 Jelly Bean Google ve Android için yeni bir basamak olmuş durumda. Bu özellikle Android İşletim Sistemini hantal, yavaş ve bütünden uzak gören çevrelere de bir cevap olarak ele alınabilir.

Yakın dönemde birçok firma Android 4.3 Güncellemesi ile cihazlarındaki performansın biraz daha yukarı çıkarılmasını sağlayacaktır diye düşünüyoruz.

Bakalım hangi firmalar ilk olarak hangi modellerine Android 4.3 Jelly Bean Güncellemesi sunacaklar.

 

 

Android 4.3 Güncellemesi İle Performans Artışına Hazır Olun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir