Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?
Günümüzde birçok firma tarafından takip edilen ve Google tarafından bile bu kadar hızlı büyüyeceği tahmin edilmeyen Android İşletim Sisteminin ilk gününden bu güne kadar geçirdiği evreleri bir sıralayalım istedik.
Android İşletim Sisteminin Tarihi Gelişimi
- Nisan 2009’da Android 1.5 [Cupcake) yayınlandı. Bluetooth desteği, kamera kaydı, video gösterimi, yazı tahmin edebilen klavye ve animasyonlu ekran özellikleri Android’e kazandırıldı.
- Eylül 2009’da Android 1.6 (Donut) yayınlandı.Ekran çözünürlüğü yükseltildi. Doğru çeviri yapma ve okutma özelliği Android’e kazandırıldı.
- Ekim 2009’da Android 2.0 ve 2.1 (Eclair) yayınlandı. HTML 5 ve Bluetooth 2.1 desteği kazandırıldı. Sanal klavye ve yüksek ekran çözünürlüğü desteği ile özelleştirilebilen ara yüz özelliği eklendi.
- Mayıs 2010’da Android 2.2 (Froyo) yayınlandı. 720p ekran çözünürlüğü desteği eklendi.
- Şubat 2011’de Android 2.3 (Gingerbread) yayınlandı. Çoklu kamera ve çoklu dokunmatik desteği eklendi.
- Yine Şubat 2011’de Android 3.0 (Honeycomb) yayınlandı. Android işletim sistemi, tabletlerle uyumlu hale getirildi.
- Ekim 2011’de Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) yayınlandı. Yüz tanıma fonksiyonları ve NFC ile dosya paylaşımı özellikleri eklendi.
- Mart 2012’de Android Market’in adı Google Play Market olarak değiştirildi.
- Haziran 2012’de Android 4.1 (Jelly Bean) yayınlandı. Yazılımsal düzenlemelerin yapıldığı yeni sürümde cihaz hızı %60’lara varan bir seviyede arttı ve cihazın çalışması rahatladı. Batarya ömrü uzatıldı ve yepyeni bir yola giriş yapıldı.
Android 1.0 – Android 1.1 – Android 1.2 – Android 1.5 – Android 1.6
Android İşletim Sisteminin ilk sürümü olan Android 1.0 ilk olarak HTC Dream isimli ürün ile birlikte pazara sunuldu ve direkt olarak tüketicinin beğenisine sunuldu. Kamera Desteği, Wi-Fi, Bluetooth, Web Tarayıcısı gibi birçok standart özellik ilk olarak pazara çıkan Android İşletim Sisteminde de mevcuttu.
Android 1.1 sürümü ilk çıkan sürümdeki birçok hatayı gidermeye yönelik bir misyon edinmişti. Ayrıca ilk sürümde olmayan API geliştirme özelliklerine daha fazla imkan sağlamakta idi.
Android 1.5 Cup Cake sürümü ise daha fazla görsellik ve Widget içeren bir sürüm idi. Kopyala Yapıştır özellikleri, Widget Özellikleri, Farklı Klavye stilleri ilk olarak Android 1.5 Cup Cake sürümü ile hayatımıza girmeye başladı. Ayrıca bu sürümün bir özelliği de artık sürüm numaralarına bir isim verilir olması idi.
Android 1.6 Donut sürümü ise genel manada sadece güncelleme barındıran ve yenilik içermeyen bir sürümdü. Eksik ve sorun içeren öğeleri yok etmeyi amaçlıyordu.
Android 2.0 – Android 2.1 – Android 2.2 – Android 2.3
Android 2.0 Eclair sürümü bir anlamda firmanın atağa geçtiği sürümlerin başlaması anlamına gelmekte. Çünkü Android İşletim Sistemine sahip cihazlar Android 2.0 ve sonraki sürümlerde hızlı bir yükselişe geçmekte ve pazarda bulunan Nokia gibi firmaları silip, İOS gibi işletim sistemlerinin de önüne bu sürüm sonrasında geçmeye başladı. Android 2.0 sürümünde çoklu hesapların eşlenmeye başlaması, exchange desteği, Bluetooth 2.1 desteği, HTML 5 destekli web tarayıcısı, geliştirilmiş Android Klavyesinin yerleştirildiği bir sürüm olmuştur.
Android 2.1 ise ilk sürümün yoğun olarak değişime uğramasından dolayı ortaya çıkan bir eksiğin toparlanması ve geliştirmelerin yapılması için pazara sunulmuştur. Yenilik içermemekte ancak birçok eksiği gidermekte idi.
Android 2.2 Froyo sürümü bir anlamda patlamanın sebeplerini bünyesinde barındıran bir işletim sistemi idi. Yeni bir Kernel yapısı ile karşımıza çıkan İşletim Sistemi ayrıca birçok performans arttırıcı geliştirmeleri de bünyesinde toplamıştı. Yani Android 2.2 Froya hızın ve performansın adı ve adresi olmaya başlamıştı. Wi-Fi Hotspot ve Adobe Flash desteği gibi birçok hayati güncellemenin bu dönemde telefonlara yüklendiğini de atlamayalım.
Android 2.3 Gingerbread sürümü ise giderek artan talebin ve hızla firmaların Android İşletim Sistemine geçmeye başlamış olmasının etkisi ile 11 ay gibi bir süre sonunda firma tarafından pazara sunuldu. Eski sürümdeki hataları gideren yeni sürüm elden geçirilmiş yeni ara yüz, çoklu kamera desteği, daha sorunsuz uygulama desteği, NFC, geliştirilmiş C/P özellikleri gibi birçok yeniliği ile kullanıcıya ulaşmakta idi.
Android 2.X serisi bir anlamda firmanın şahlandığı bir seri oldu. Günümüzde Android içerisinde en fazla kullanılan İşletim Sistemi Sürümü şuan halen Android 2.3 Gingerbread sürümüdür. Birçok firma bu sürümü stabil kabul etmiş ve cihazlarını 2.3 sürümünde barındırmaya devam etmektedir.
Android 3.0 – Android 3.1
Android 3.0 Honeycomb sürümü aslında firmanın sadece Tablet PC modelleri için çıkardığı bir seri idi. Ancak firmaların Android 2.3 sürümünden kopmak istememesi ve belli başlı birkaç firmanın Android 3.0 İşletim Sistemine geçmesi sebebiyle çok fazla aksiyon yaratamadı ve Google tarafından da ilerisi getirilmedi.
Android 4.0, Android 4.1
Android 4.0 Ice Cream Sandwich sürümü 2011 yılının son aylarında hayatımıza girdi ve halen birçok telefon kullanıcı için gelecekte başlayacak bir işletim sistemi olarak duruyor. Firmaların henüz güncelleme aşamasında olmasından dolayı Android İşletim Sisteminin kendi içerisinde %10 gibi bir dilimde kalan bu yeni sürüm birçok görsel değişimi de bünyesinde barındırıyor.
Özellikle yüz özelliklerini tanımlayarak tuş kilidini açması büyük bir avantaj ve kolaylık olarak ele alınabilir. Onun dışında cihazların biraz daha performansını arttırmayı planlayan firma bu sürümde olaya el koymaya başlamıştı.
Android 4.1 Jelly Bean Google tarafından 2012 yılı ortalarında çıkarılan ve şu aşamada kendi cihazları dışında başka cihazlarda kullanılmayan bir işletim sistemidir.
Yenilenen yapısı ve elden geçirilen kodlaması ile %60 oranında bir hız kazanan yeni sürüm bir anlamda Android İşletim Sisteminin 5. Yılında sıfırdan elden geçirilmesi olarak ele alınabilir. Firma tarafından yapılan iyileştirmeler ile hem hız sorunu hem de pil sorunu büyük ölçüde elden geçirilmiş durumda.
Ancak yeni işletim sisteminin ne zaman hangi modellere geleceği henüz belli değil. Yani sizin telefonunuz bu işletim sistemini görebilir mi bilemiyoruz. Ayrıca Android 4.2 veya Android 5.0 gibi sürümlerinde yakında çıkacağı gibi bir duyum var. Bu durumda nasıl bir yol izlenir firmalar tarafından tam bir muamma diyebiliriz.
kafanın içinde android işletim sistemi varmış gibi