Günlük hayatta tüm dünyanın kullandığı cep telefonu tablet ve bilgisayarların işletim sistemleri son yıllarda büyük rekabete girmiştir ve kullanıcıların sık sık karşılaştırdıkları bir durum haline gelmiştir. En çok rekabetin görüldüğü ve çok tartışılan Apple tarafından geliştirilen ve kullanılan İOS ile Google tarafından geliştirilip kullanılan Android işletim sistemleri arasındaki farktır.
Öncelikle her iki işletim sistemi de sadece cep telefonlarında kullanılmıyor, tablet ve bilgisayar gibi birçok teknolojik üründe kullanılıyor. Apple’ın geliştirdiği İOS işlemci yalnızca Apple marka tablet ve bilgisayarlarda ve Iphone cep telefonlarında kullanılıyor. Google’ın geliştirdiği Android işletim sistemi ise Google, Samsung, LG, HTC, ASUS, Sony ve birçok üretici firma kullanıyor. Yani android daha fazla üretici firma tarafından kullanılıyor. İOS ise sadece tek bir markaya ait. İOS işletim sistemi dış dünyaya kapalı bir sisteme sahipken, Android daha açık bir sistemle çalışıyor. Her iki işletim sisteminin de avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Örneğin, İOS kapalı bir sistem olduğundan dıştan gelecek zarar ve saldırılara karşı kapalıdır, Android ise birçok üretici tarafından kullanılabiliyor ve dışarıdan birçok yazılım yüklenilebiliyor. Bu yüzdende dışarıdan gelecek saldırılara daha fazla açık hale geliyor.
Android’in ilk versiyonu 2008’de, İOS’un ise 2007’de kullanılmaya başlanmıştır. Şu an Android’in son versiyonu 4.4 Kitkat, İOS’un ise İOS 7’dir. Android’in dünya genelindeki Pazar payı %79.3 iken, İOS’un % 13.2 gibi bir paydır.
Uygulama marketi açısından Android İOS’a göre daha çeşitlilik göstermektedir. Her iki işletim sisteminin kendisine özgü değişik özellikleri ve kullanım kolaylığı vardır. Tüketicilerin aldıkları cep telefonu ya da tabletleri işletim sistemine göre değerlendirdikleri teknolojik bir çağda üreticiler bu konuya oldukça önem verip versiyonlarını sürekli geliştirmektedir.