Bazı Ürün Gruplarındaki ÖTV İndirimi 30 Eylül 2017’de Sona Eriyor

2017 yılı Şubat ayında Bakanlar Kurulu tarafından alınan ve Beyaz Eşya, Küçük Ev Aletleri, Mobilya ve Konut gibi sektörlerde ÖTV İndirimi getiren vergi düzenlemesi 30 Eylül 2017’de sona erecek.

Buna göre Beyaz Eşya ve Küçük Ev Aletlerinde %0’a çekilen ÖTV yeniden %6.7’ye, Mobilya’da %8’e çekilen ÖTV yeniden %18’e, 150 metrekare ve üstündeki konutlardaki %8 ÖTV oranı da %18’e yükseltilecek.

Bu ÖTV İndirimi sonrasında da bütün bu ürün gruplarında bir fiyat yükselmesi beklentisi şimdiden oluşmuş durumda.

 

Vergi İndiriminin Süresi Uzatılmayacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapılan açıklamada yapılan Vergi İndirimleri ilgili pazarlarda ciddi bir canlanma yarattığı konusu üzerinde duruldu.

Ağbal açıklamasında “Hatta talep öyle canlı ki firmalar bu defa kendileri fiyat artışlarına gittiler. O açıdan şu anda Türkiye ekonomisinin büyümede yakaladığı ivme, iç talepte gösterdiği performans bu indirimlerin devamını gerekli kılmıyor.” dedi.

 

Vergi İndirimi Vatandaşa Değil Üreticilere Yaradı

Birçok firma devlet tarafından yapılan Vergi İndirimi sonrasında çeşitli zamlar ile fiyatları normal satış fiyatlarında tutmayı başardı.

Firmalar özellikle 2017 yılı başındaki dolar artışını da baz alarak ÖTV İndirimini etiketlere yansıtmakta pek de istekli davranmadılar.

Zaten Beyaz Eşya ve Küçük Ev Aletlerindeki %6.7’lik indirim çok ekstra bir indirime tekabül etmezken Mobilya fiyatlarında da artan talep karşısında firmalar çok ekstra bir indirim yapmadılar.

Ev fiyatlarında ise artan taleplerin getirdiği düzenli artışlardan dolayı Vergi İndirimleri arada kayboldu gitti.

Yani bu sürecin sonunda ÖTV İndirimi vatandaştan daha fazla firmalara yansıdı. Firmalar 30 Eylül 2017 tarihinden itibaren de büyük ihtimalle ÖTV ve Yıl Sonu zamları ile rakamları biraz daha yukarı çekeceklerdir.

Bazı Ürün Gruplarındaki ÖTV İndirimi 30 Eylül 2017’de Sona Eriyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir