Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?
SPK tarafından 2016-2017 yılları arasında 511 Milyon TL’lik bir yatırım topladığı belirtilen Çiftlik Bank Sisteminin gerçekte 1 Milyar 139 Milyon 972 Bin 622 TL civarında bir para topladığı belirlendi.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Çiftlik Bank sistemine yatırılan ve kullanıcılara ödenen rakamlar netleştirildi. Rakamlar daha önce SPK tarafından açıklanan rakamların neredeyse iki katı.
SPK tarafından 2016 – 2017 yılları baz alınarak hazırlanan raporda sistemin toplamda 511 Milyon TL yatırım aldığı ve 398 Milyon TLK civarında da bir geri ödeme yaptığı, 120 Milyon TL’lik paranın ise Kıbrıs’ta tutulduğu belirtilmişti.
Yine SPK raporuna göre sisteme toplamda 77 bin 843 kişi para yatırmış ve daha fazla kazanma ümitleri ile Çiftlik Bank Sistemine giriş yapmıştı.
Başsavcılık Gerçek Rakamları Ortaya Serdi
SPK tarafından daha kısıtlı bir dönem için yapılan araştırmadan sonra İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan araştırma vurgunun boyutlarını tam olarak ortaya çıkardı.
Buna göre sistem toplamda 1 Milyar 139 Milyon 972 Bin 622 TL yatırım almış. Bu paranın 687 Milyon 838 bin TL’lik kısmı ise yatırım yapan kullanıcılara geri ödenmiş.
Sisteme son yapılan incelemelere göre para yatıran kullanıcı sayısı ise 132.222 kişi.
Çiftlik Bankın el konulan mal varlıklarının toplam değerinin 58 milyon 126 bin TL olduğu açıklanırken şirketlere sermaye olarak aktarılan paranın tutarı ise 128 milyon 490 bin TL.
Yine Başsavcılık tarafından hazırlanan rapora göre sistem tüm üyelere vadettiği ödemeleri yapabilmesi için toplamda 2 milyar 971 milyon 905 bin TL geri ödeme yapması gerekecekti. Sistemin toplam kazançları ve mal varlıkları dikkate alındığında ise bu ödemenin imkânsız olduğu ortaya çıkıyor.
Tüm Dosyalar İstanbul’da Toplanacak
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türkiye çapındaki tüm dava dosyalarının kendi üzerinde toplanması konusunda yazıların gönderildiği ve ilgili dosyaların 2017/225778 numaralı ana soruşturma üzerinden devam edileceği bilgisi de basına aktarıldı.
Bu kapsamda tüm Çiftlik Bank Mağdurlarının dosyaları İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan soruşturma üzerinden ilerleyecek ve çıkacak karar tüm mağdurları kapsayacak.
16 Şüpheli Göz Altına Alındı
Çeşitli illerde gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında Mehmet AYDIN’ın eşi Sıla AYDIN ve yengesi Havva AYDIN başta olmak üzere eski Genel Müdür Savaş Yıkılmaz, Cafer Çolak, Hamza Toklu ve firmalardaki farklı pozisyonlarda görevli 16 şüpheli gözaltına alındı.
Sistemin kurucusu Mehmet AYDIN ve abisi Fatih AYDIN ise sistemin kapatılması ve dolandırıcılığın net olarak ortaya çıkmasından önce yurtdışına kaçtıkları belirtildi.
İlk gelen bilgilere göre Aydın Kardeşlerin Dubai üzerinden Uruguay’a gitmiş oldukları belirtilse de soruşturma kapsamında iki kardeşin hangi ülkede olduğuna dair net bir bilgiye henüz rastlanılmamış durumda.
Sistem kapsamındaki 3 firmanın mal varlıklarına ve sistemden elde edilen ve yurtdışına çıkarılmamış olan 3 Milyon 90 bin TL değerindeki paraya da el konulmuş durumda.
Çiftlik Bank sisteminin web siteleri olan www.ciftlikbank.com ve www.ciftlikbank.web.tr adresleri sistemin patlaması ile zaten firma tarafından kapatılmıştı.
Savcılık tarafından içerisi boşaltılmış olan Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık, Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Çanakkale Dora Gıda ve Fame Game Software şirketlerine de el koyarak yapmış oldukları tüm faaliyetleri, para giriş ve çıkışlarını inceleme altına aldı.
Diğer Çiftlik Sistemleri de İnceleme Altında
Çiftlik Bank sistemine benzer bir şekilde açılan ve kullanıcılardan para toplayan başta Anadolu Farm olmak üzere birçok site inceleme altına alındı. Çiftlik Bank sisteminin patlaması ve akabinde başlayan soruşturmalardan sonra benzer yapıdaki sitelerin birçoğu kapanmış ve ödeme almayı durdurmuştu.
Sanal çiftlik kurarak kullanıcılarına hayvan alıp oradan size kazanç aktaracağız diyen Anadolu Farm sisteminin sahibi olan Ekolium Bilişim, Yazılım, Hayvancılık, Oto, Turizm, Gıda, Lokanta San. Tic. A.Ş isimli firmanın farklı illerde 20’ye yakın arsa ve arazi sarın aldığı gelen bilgiler arasında. Başsavcılık tarafından alınan tutuklama kararı ile üst yönetici olarak sisteme kayıtlı olan 3 kişi gözaltına alındı.
DKC Hayvancılık İsimli Sistemde İnceleme Alındı
Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan ve “DKC Hayvancılık” ismi ile Sanal Çiftlik Oyunu üzerinden para toplayan firma hakkında da inceleme başlatıldı.
Kurduğu sanal çiftlik oyunu üzerinden 500 kadar üye toplayan ve bunlardan 100 Milyon TL civarında para toplayan oluşumun gerçekte 134 inekle süt üretimi yaptığı ve her ineği 60 kişiye kiraladığı ortaya çıktı.
Herhangi bir ticari unvanı ya da şirket kaydı bulunmayan ve 2015 yılında DKC Hayvancılık ismi ile hayata geçirilen sistemin dkchayvancilik.com adresi üzerinden ve sosyal medya hesaplarından “İnek Kiralama Projesi” adı altında yatırımcı bulduğu ve 750 sağmal inek ve 140 dekar arazide süt üretimi yaptığı bilgisi ile yatırım topladığı belirlendi.
%35 kar vaadi ile iki yıl içerisinde 100 Milyon TL para toplayan sistem için de incelemeler başlatıldı. Sistemin sahibi A.D ise tutuklandı.
Firmanın Çiftlik Bank sisteminin sıkıntıya girmesinden hemen sonra kullanıcılarına “İnekler Öldü, Yatırımlarınız Battı” şeklinde bir mesaj attığı da ortaya çıktı.
SütBank ismi ile anılan sisteme para yatıran ve parasını alamayan onlarca kullanıcı bu SMS sonrasında adli işlemleri başlatmış olsalar da sistemde ne kadar paranın kaldığı ne kadarının başka yerlere aktarıldığı ise bir soru işareti.
Atılan SMS sonrası birçok üye şirket ile temasa geçmeye çalıştı. Verilen cevap ise “Ödemeleriniz yapılacak” yönünde oldu. Ancak net bir tarih de verilemiyor.
Şirketin internet sitesi kapatılırken, DKC Hayvancılığa üç inek için 21 bir TL para yatıran isimlerden E. Y., “Babam 198 bin TL, kız kardeşimin 112 bin TL, kuzenim 21bin TL, bir arkadaşım ise 7 bin lira yatırdı. Sistem baştan beri bana güven vermemişti ama girdik bir şekilde. Şimdi paramızı nasıl kurtaracağız bilmiyoruz” dedi.