Bir dönemler yeni bir cihaz çıktığında o cihazın normal kullanıcı darbelerine karşı dayanıklı olup olmadığı Cihaz Testi adı verdiğimiz sistem ile kontrol edilirdi. Ona göre bir dayanıklılık seviyesi verilirdi.
Ancak son dönemde çeşitli internet siteleri ve firmalar tarafından yapılan Dayanıklılık Testleri yok artık dedirtecek seviyeye geldi.
Eskiden bel seviyesinden düşürülerek yapılan cihaz testleri artık 2 metreden ya da 10 katlı bir apartmanın tepesinden yere atılarak yapılıyor. Aslında bu bir test değil. Sadece Ego Tatmini olabilir diye düşünüyorum.
Eskiden sıcak veya soğuk havada cihaz nasıl dayanacak, dokunmatiği veya beyni karışacak mı diye denemeler yapılırdı. Şimdilerde ise cihazlar Mikro Dalga fırınlar ile 250 Derece seviyesine çıkarılıp derin dondurucular ile -100 seviyesine indiriliyor. Sonra da dayanmış mı dayanmamış mı diye bakılıyor.
Eskiden bir karış suya düşse diye testler yapılırdı. Şimdilerde cihazlar için bir denizin ilerleyen bölgelerine gidiliyor, kıyı sahanlığının aşılmasına az bir alan kala duruluyor, derin bir nokta bulunuyor ve denizin ortasında deneme testi yapılıyor.
Kısacası artık Deneme Testi dedikleri şeyin bir anlamı kalmadı. Çünkü 250 Derece demek bir lehimin erime seviyesine gelmesi demek. Bir direncin ısıdan özelliği kaybetmesi, bir entegrenin dünyaya ters bakması demek. 100 metreden düşmek demek ekranın ve dış kasanın kırılması, 100 metre suya düşmek demek basınç sebebiyle patlamaların meydana gelmesi demek.
Peki, bunlara dayanırsa iyi bir cihaz mı almış oluyorsunuz. Onu sorgulamak gerek. Çok uç noktalar dışında işinize yaramayacak bu testlerden geçen bir cihaz arka cebinizde iken ekranı patlayabiliyor veya elinizden 1 metre yükseklikten düştüğünde paramparça olabiliyor.
Kısacası Yeni Nesil Cihaz Testleri pek de bize göre değil.