DNS Nedir? Google DNS – Open DNS ve Yandex DNS Ayarları Nasıl Yapılır?

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

DNS Nedir ve Ne İşe Yarar? Google DNS, Open DNS, Yandex DNS ve diğer DNS Ayarları nasıl yapılır? DNS Kodları nelerdir? DNS Ayalarını değiştirmek ne işe yarar gibi birçok bilgiyi sizlere aktarmaya çalışıyor olacağız.

İçeriğimizde bilgisayarınızdaki DNS Sunucularını değiştirmek için kullanabileceğiniz farklı DNS Sunucularının IP Adreslerini sizlere aktarmaya çalışıyor olacağız.

Bu sayede sizin için uygun olan sunucunun IP Adreslerini bilgisayarınıza girerek DNS Ayarlarını güncelleyebilir ve yasaklı sitelere giriş noktasında daha geniş bir hareket alanına sahip olabilirsiniz.

 

DNS Ayarı Nedir? Neden DNS Değiştirilir?

Genellikle bilgisayarlar Otomatik DNS adını verdiğimiz DNS yapısı ile kullanıcılara satılır. Kullanıcılar da bu yapı ile kullanmaya devam ederler.

Ancak özellikle Yerel Mahkemeler, BTK veya farklı sistemler tarafından engellenen sitelere Otomatik DNS ile erişmek mümkün değildir.

Bu gibi durumlarda ise çok spesifik durumlar dışında Open DNS – Google DNS veya Yandex DNS gibi farklı DNS IP’leri kullanmanız gerekebilmektedir.

Kullanacağınız DNS Yapısının bulunduğunuz bölgede sorunsuz çalışıp çalışmadığını, internet bağlantı hızınızı aşağı çekip çekmediğini de kontrol etmeniz gerekmektedir.

Bazı sitelerin Otomatik DNS ile açılmaması sorunu ortaya çıktığı gibi bazı sitelerde Diğer DNS Sağlayıcılarının DNS Yapıları ile hata verebilmekte ve açılmayabilmektedir. Bu detayı da unutmayınız.

 

En Sık Kullanılan DNS IP Adresleri

Ülkemizde genellikle Google DNS ve Open DNS adını verdiğimiz DNS IP Yapıları tercih edilmektedir. Son yıllarda Yandex DNS Yapısı da seçenekler arasına eklenmiştir.

Bunun dışında Comodo DNS, Norton ConnectSafe, OpenNIC, CensurfriDNS, Public Root DNS ve SafeDNS gibi farklı DNS IP seçenekleri de mevcuttur.

 

DNS Sunucusu DNS 1 DNS 2
Google DNS 8.8.8.8 8.8.4.4
Open DNS 208.67.220.220 208.67.222.222
Comodo DNS 8.26.56.26 8.20.247.20
TürkNet DNS 195.175.37.37 195.175.37.69
UyduNet DNS 62.248.80.161 62.248.80.162
Yandex DNS 77.88.8.8 77.88.8.1
Norton ConnectSafe DNS 199.85.126.10 199.85.127.10
OpenNIC DNS 216.87.84.211 23.90.4.6
CensurfriDNS 89.233.43.71 89.104.194.142
Public Root DNS 199.5.157.131 208.71.35.137
SafeDNS 195.46.39.39 195.46.39.40

 

Windows 10 DNS Değiştirme İşlemleri

Windows 10 İşletim Sisteminde DNS Ayarı Nasıl Değiştirilir sorusunun cevabını görsellerle birlikte göstermeye çalışıyor olacağız.

Başlat Menüsü üzerinden “Ağ Durumu” aramasını yapıp ilgili menüye giriş yapın.

 

Açılan sayfadan “Ağ ve Paylaşım Merkezi” yazan menüye giriş yapın.

 

Açılan sayfadaki ilgili ağ alanından Wi-Fi (Ağ Adı) kısmına tıklayınız.

 

Açılan “Wi-Fi Durumu” sayfasında bulunan “Özellikler” Menüsüne giriş yapınız.

 

Kullandığınız İnternet Protokolünü seçiniz. Genellikle “İnternet Protokolü Sürüm 4” kullanılmakta ancak sizde Sürüm 6 aktif olabilir. Aktif olan protokolün ismine çift tıklayınız.

 

Açılan sayfadaki “Aşağıdaki DNS Sunucu Adreslerini Kullanın” seçeneğini seçip ilgili alanlara sırasıyla DNS 1 ve DNS 2 kodlarını yazın ve Tamam diyerek işlemi sonlandırın.

 

 

Windows XP DNS Değiştirme İşlemleri

Her ne kadar çok kullanılmasa da Windows XP sürümüne sahip bilgisayarlarda da DNS Değiştirmeniz gerekebilir.

Windows XP üzerinden DNS Değiştirme işlemi için bir alt kısımda yer alan Windows 7 DNS Değiştirme Ayarlarına bakabilirsiniz.

Süreç hemen hemen aynıdır.

 

Windows 7 DNS Değiştirme İşlemleri

Mantık olarak Windows 10 İşletim Sistemine çok benzeyen bir sistem üzerinden Windows 7 İşletim Sisteminde DNS Ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Başlat Menüsü üzerinden önce “Denetim Masası”na geçiyoruz ve bu kısımda bulunan “Ağ ve Internet” menüsü altındaki “Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle” menüsüne giriş yapıyoruz.

 

Açılan sayfada son kısımda yer alan “Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştirin” seçeneğine giriş yapıyoruz.

 

Bu sekmeden sonra karşınıza Kablolu Ağ – Kablosuz Ağ seçeneklerinin olduğu bir ekran gelecektir. Buradan kullandığınız ağ yapısının üstüne giderek “Sağ Tık” yapın ve açılan menüden “Özellikler” seçeneğini seçin

 

Açılan sayfa muhtemelen sizi direkt olarak “İnternet Protokolü Sürüm 4 veya Sürüm 6” sayfasına taşıyacaktır. Bu durumda da alt kısımda yer alan “Aşağıdaki DNS Sunucu Adreslerini Kullan” seçeneğini seçip DNS Kısmını doldurup kaydet dememiz yeterli olacaktır.

 

Windows 8 DNS Değiştirme İşlemleri

Windows 8 İşletim Sistemi üzerinden DNS Ayarlarını değiştirmek istemeniz durumunda yapmanız gerekenler oldukça basittir.

“Başlat” menüsü altından “Denetim Masası” aramasını yapın ve Denetim Masasına geçiş yapın. Bu sayfada bulunan “Ağ ve İnternet” sekmesine tıklayınız.

 

Açılan sekmeden “Ağ ve Paylaşım Merkezi” kısmına tıklayınız.

 

Açılan sayfadan “Bağlantılar” yazan ve sizin Wi-Fi Ağı İsminizin olduğu kısma tıklayınız.

 

Açılan sayfadaki “Özellikler” sekmesine tıklayınız.

 

Açılan sayfadan “İnternet Protokolü Sürüm 4″ seçeneğini seçin. Eğer teknik olarak alt yapınız destekliyor ve kullanıyorsanız Sürüm 6 seçeneğini de seçebilirsiniz.

 

Açılan sayfada alt kısımda yer alan “Aşağıdaki DNS Sunucu Adreslerini Kullan” seçeneğini seçip DNS Kısmını doldurup kaydet dememiz yeterli olacaktır.

 

Android İşletim Sistemi – DNS Değiştirme

Bu işlem için Google Play Store üzerinden farklı DNS Değiştirme Uygulamaları indirebilirsiniz.

Bunun yanında cihazınız destekliyor ise bu ayarı manuel olarak telefon üzerinden de yapabilirsiniz. Bu işlem için yapmanız gerekenler şu şekildedir.

  • Menü
  • Ayarlar
  • Bağlantılar
  • Wi-Fİ
  • Gelişmiş Ayarlar
  • IP Ayarları
  • Statik
  • DNS Değiştirme İşlemleri

Ancak bu menü her Android İşletim Sistemli telefonda aynı olmayabiliyor. Bazı üretici firmalar bu ayarı tamamen kapatabiliyorlar.

 

Turkcell VINN DNS Değiştirme İşlemleri

Turkcell Mobil Modem ya da Turkcell VINN Kullanıcıları da dilerlerse DNS Değiştirme İşlemi gerçekleştirebilirler.

Bu işlem için yapılması gerekenler sırasıyla aşağıdaki gibidir.

1. versiyon VINN ayarlarınız yerel ağ bağlantısından değişebilirsiniz.

2. versiyon VINN ayarlarınızda DNS ayarları yerel ağ bağlantısının üzerinden değiştiremeyeceksiniz. DNS ayarlarını değiştirmeniz için “rasphone.pbk” adlı dosya üzerinden değişiklik yapmamız gerekecektir.

VINN2 kurulumunda belgelerim klasörü içerisinde “rasphone.pbk” adlı dosya görülecektir.

Dosyayı açtığımızda resimde göründüğü gibi ekran gelecektir karşımıza.

 

“Özellikler” kısmına tıklayarak “Turkcell Internet Özellikleri”  penceresini açıyoruz. Bu kısımda yer alan “Ağ İletişimi” kısmına giriş yapıyoruz.

 

“Internet İletişim Kuralları (TCP/IP)” kısmına tıklayarak giriş yaptığımız alanlara yukarıda ki DNS Adreslerinden istediğimizi girip işlemleri sonlandırabiliriz.

 

DNS Ayarlarını otomatik – Eski Haline Getirme

DNS Ayarlarını Otomatik Hale – Eski Haline Getirme işlemleri için ilgili işletim sistemindeki ilgili ayarlar son aşamasına kadar yapılır.

En son aşamada “DNS Sunucu Adresini Otomatik Al” seçeneği seçilir ve kaydetme işlemi yapılır.

Süreç bu şekilde sonlanır.

Exit mobile version