E-İnk olarak da bilinen ve Türkçeye E-Mürekkep olarak geçen bu sistem temel anlamda Minimum Güç Tüketimi sağlayan, bununla beraber de belli bir sınıra kadar keskinlik ve netlik sunan bir ekran yapısıdır.
1997 yılında bulunan bu ekran türü Güç Sarfiyatı noktasında bir çığır açmış olsa da yapılan Ar-Ge Çalışmaları sonucunda bir AMOLED ya da LCD Ekran kadar Net – Keskin Görüntü veremediğinden genellikle E-Kitap Okuyucuları ile sınırlı kalan bir kullanım alanına sahip olmuştur.
Sony Reader, Amazon Kindle, Barnes&Noble Nook gibi birçok üretici tarafından üretilen E-Okuyucu modellerinde kullanılan E-ink yapısı günümüzde İkincil Ekran kullanan bazı Akıllı Telefon modellerinde de tercih edilmeye başlanmıştır.
E-İnk Akıllı Telefonlarda Kullanıldı mı?
E-ink yapısı Motorola F3 serisi ile ilk olarak bir cep telefonunda kullanılmıştır. Samsung Alias 2 modelinde ise Düğme Değişimlerinde kullanılmıştır. Günümüzde ise YotaPhone 2 adı verilen bir akıllı telefonda 2. Ekran görevi ile 4.7 inçlik bir alanda kullanılmaya başlanmıştır.
2008 Ekim ayında sınırlı sayıda yayımlanan Kuzey Amerika basımı Esquire dergisi kapağı e-mürekkep ve yanıp sönen metinler ile bütünleşen ilk dergidir. Dergi kapağı Şangay, Çin’de üretilmiş, dondurulmuş şekilde Amerika’da ciltlenmek üzere gemilerle nakliyesi sağlanmış ve 90 gün yetecek bir güç kaynağı ile desteklenmiştir.
E-ink İçin Gelecek Ne Kadar Parlak
Bir ekran üretici konumunda olan ancak yeterli keskinlik ve netlik kazandırılamadığı için sınırlı kullanım alanına sahip olan E-ink Teknolojisi genelde Yardımcı Ekran olarak kullanılmaya mahkûm gibi görünüyor.
Günümüzde Minimum Enerji Sarfiyatı sağlamak için E-ink Teknolojisine geçiş yapılmak istense dahi kullanıcıların Ekran Çözünürlüğü ve Netliği gibi konularda taviz vermeyecek olması E-ink Teknolojisini bir adım geriye götürmek durumunda kalıyor.