Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?
Elektrik, Su, Doğalgaz, Telefon, İnternet, Mobil Abonelikler başta olmak üzere birçok mal ve hizmete ilişkin abonelik sözleşmesi ve faturalı işlemler için yeni bir dönem başladı.
Yeni süreçte dileyen abone Sözleşmesini kolay bir şekilde feshedebilecek ve artık abonelerden Hizmet Bedeli alınamayacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 24 Nisan 2015 tarihi itibarıyla yürürlüğe sokulan ” Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği” sayesinde tüketiciler açısından zaruri ihtiyaç halini alan birçok mal veya hizmete ilişkin abonelik sözleşmelerinde tüketicilerin ekonomik yönden çıkarlarının korunması sağlanmış olacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan bu düzenleme ile ön ödemeli hizmetler hariç olmak üzere hizmete ilişkin ücretlendirme işlemi hizmetin tüketiciye fiilen sunulmasıyla başlatılabilecek. Bu sistem sayesinde tüketiciye sunulmamış ve tüketici tarafından kabul edilmemiş hiçbir hizmetin bedeli talep ve tahsil edilemeyecek.
Tüketici Onaylamadan Sözleşme Uzatılamayacak
Satıcı veya Sağlayıcı tarafından aksi belirtilmedikçe ve abone tarafından onaylanmadıkça fatura dönemleri 1 Ay – 30 Gün olarak belirlenmek zorunda.
Faturaların zamanında ödenmemesi ve gecikmeye girmesi durumunda uygulanacak gecikme zammı oranına da 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’unda belirtilen oranların üstüne çıkamayacak.
Tüketiciden yazılı ya da sesli onay alınmadığı sürece firma kendi isteği ile abonelik sözleşmesinde uzatıma gidemeyecek.
Belirli süreli abonelik sözleşmeleri içerisine sözleşmenin belirlenen süre kadar uzayacağını belirten maddeler ve hükümler firma tarafından eklenemeyecek.
Sözleşmeler Okunabilir ve Anlaşılabilir Olmak Zorunda
Abonelere imzalatılacak olan abonelik sözleşmeleri en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir ve sade bir dilde, açık ve okunabilir bir şekilde düzenlenecek.
Sözleşmede görülen eksiklikler tüketiciye herhangi bir ek maliyet ve ödeme talep edilmeden derhal düzenlenecektir. Aksi takdirde, tüketici herhangi bir ödemede bulunmaksızın ve cezai bedel ödemeksizin sözleşmeyi feshetme hakkında sahip olacaktır.
Taahhüt süresince sözleşme ve taahhütname koşullarında tüketici aleyhine değişiklik yapılamayacak.
Aboneliklerin Süresinden Önce Sonlandırılması
Yeni gelen düzenlemeler ile taahhütlü aboneliğini süresinden önce fesheden tüketicilerden hizmet sağlayıcısı tarafından talep edilecek bedel, tüketicinin taahhüdüne son verdiği tarihe kadar tüketiciye sağlanan indirim, cihaz veya diğer faydaların bedellerinin kalan kısımlarının toplamı kadar olabilecektir.
Tüketiciden herhangi bir Fesih Bedeli talep edilemeyecektir.
12 Ay İçinde Ödeme Tutarına İtiraz Hakkı
Yapılan düzenlemeler ile aboneler aldıkları hizmetlerin Detaylı Dökümüne Ücretsiz bir şekilde sahip erişebilecekler.
Son deme tarihinden en az 7 gün önce ödeme bildiriminin tüketiciye gönderilmiş olması gerekmektedir ve bu bildirimden ötürü herhangi bir ücretlendirme tüketiciye yansıtılmayacaktır.
Tüketiciler kendilerine gelen ödeme emirlerinde yer alan bedelin hatalı olduğu gerekçesiyle bildirimin düzenlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde ödeme tutarına itiraz edebilecek.
Tüketiciye İstediği Zaman Sözleşme Feshi Kolaylığı
Tüketiciler istedikleri zaman imzaladıkları Abonelik Sözleşmesini iptal etme hakkına sahip olabilecekler.
Aboneliğin sonlandırılma işlemi zamanında firma tarafından yerine getirilmezse bu durumda doğacak olan bedeller Tüketiciden talep edilemeyecektir.
Çok önce gelmesi gereken bir durumdu. Geç bile kalındı