Girişimcilik, Bayilik Veren Firmalar ve Evlere Ek İş Üzerine Odaklanan Ekonomi

Son dönemlerde ülkemizde ciddi anlamda bir Bayilik – Franchise Sistemi kendisine yer edinmeye başladı. Peki, bu sistem tam olarak nedir ve kimleri ilgilendirir?

Bayilik Veren Firmalar veya Franchise Sistemi olarak adlandırılan bu olay aslında temelde belirli bir marka ve bilinirliğe ulaşmış herhangi bir firmanın farklı illerde yeni şubeler açmak adına benimsedikleri bir sistemdir.

Bu sistemde genellikle farklı illerde yaşayan farklı yatırımcılar bu markayı kullanarak bir yer açmak isteği ile firmaya başvurmakta ve bir anlamda firmadan Markasını Kiralamaktadırlar.

Konuyu bir örnek üzerinden anlatmak daha açıklayıcı olacaktır sanırım. Keser Döner adı ile bir Dönerci açtığımızı varsayalım. Marka ve diğer tüm tescil işlemlerini yaptık. Çok da başarılı bir döner markası halini aldık. Ürünlerimiz çok tercih görüyor ve bulunduğumuz ilde de ciddi anlamda bilinen bir firma halini aldık. Ancak yeterli yatırım gücümüz henüz yok ve farklı illerde şubeler açarak markamızı büyütemiyoruz. İşte bu sebeple de olayı Bayilik Vererek yaptırmayı planladık ve Franchise dağıtmaya başladık.

 

Yeni Bir Girişimcilik Dönemi Başlamış Oluyor

Aslında bu Franchise – Bayilik sistemi biraz daha garantiye kaçan bir Girişimci kesimi tarafından sıkça kullanılan bir sistem olarak ele alınabilir.

Çünkü yeni bir marka yaratmak, o markayı belirli bir popülariteye ulaştırmak, ürünleri belirlemek, ürünlerin beğendirmek ve daha birçok basamak bu bayilik sistemi ile bir anda geçilmiş oluyor.

Zaten tutulan bir markanın, tutulan ürünlerini satmaya başlamak o ilk etapta karşınıza çıkacak birçok zorluğu ve basamağı otomatik olarak ortadan kaldırmış oluyor. İnsanlara erişim bu sayede çok daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşiyor.

Bu sebeple de son birkaç yılda Franchise sistemi ile açılan firmaların sayısı giderek artmaya başlamış durumda.

 

Evde Ek İş Yapanların Sayısı da Yükseldi

Son yıllarda bayilik sektörü gibi özellikle evde ek iş veren firmalar da artmaya başladı. Çünkü bu alanda ciddi bir iş gücü var ve çok daha uygun fiyatlara üretim yapılabiliyor.

Ülkemizdeki yapıda genellikle kadınlar evde ev işleri – çocuk bakımı gibi süreçler sebebiyle çalışmakta çok fazla zorlanıyorlar ve Ev Hanımı statüsünde takılı kalıyorlar.

Bu sebeple de geniş bir iş gücü aslında evlerde, dört duvar arasında sıkışıp kalmış durumda.

Firmalar ise her türlü iş gücü için Asgari Ücret, SGK, Vergi, Yemek, Yol gibi birçok ödeme yapmak zorundalar. Ve birçoğu aslında bu denli büyük yükleri yüklenmek istemiyor.

İşte bu noktada da Evde Ek İş adını verdiğimiz sektör otomatik olarak ortaya çıkmış oluyor. Çünkü sektörde bir kayıt mekanizması yok, mekân sınırlaması yok ve elbette ki işveren üstündeki maliyetleri neredeyse sıfır.

Örneği bir başörtüsü üreticisini ele alalım. Başörtülerine yapması gereken bir küçük işleme için bir mekân tutup, içine 10 adet personel alsa hem kira hem vergi, hem maaş hem de farklı ödemeler yapmak zorunda kalacak.

Ancak 10 kişiye vereceği işi 100 kişilik ev hanımı ekibine çok daha kısa süre içerisinde ve çok daha uygun fiyatlara yaptırma imkânına sahip.

Maaş yok, Ödeme nispeten daha az, sigorta yok, yemek yok, mekân kirası yok, makine alımı yok.

Kısacası günümüzde Girişimcilik demek Tasarruf demek, Büyümek demek ve elbette ki Günün Şartlarına Uymak demek…

Girişimcilik, Bayilik Veren Firmalar ve Evlere Ek İş Üzerine Odaklanan Ekonomi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. merabalar acilen bir işe ihtiyacım var öğrenciyim belli ekibimiz var yardımcı olursanız sevinirim omarniasse93@gmail.com yer adana/yüreğir

  2. Merhaba Kağıthane de oturuyorum evde ek iş yapmak istiyorum ikitane çocugumu okutuyorum evde ek iş e ihtiyaç ım var Teşekkür ederim

  3. İhtiyaç var ama ulaşılacak bir numara yok