Microsoft şirketinin büyük bir gururla “hack’lenemez” diye tanıttığı, yeni bir Windows 10 sürümü olan Windows 10 S; Microsoft’un söylediği kadar da “hack’lenemez” değilmiş.
Güvenliği en önemli özelliği olan Windows 10 S, Microsoft’un göz bebeği olarak görülüyordu. Windows’un bu sürümünün bu kadar güvenli olmasının bazı sebeplerinden biri de güvenlik için bir çok kısıtlama içermesi. Windows Store’dan olmayan herhangi bir uygulamanın yüklenmesine izin vermemesi bunun bir örneği.
Microsoft’un bu açıklamalarının karşısında maruz kaldığı WannaCry ransomware saldırlarına rağmen, Windows 10 S’in ayakta kalmasının ardından “bilinen” bütün ransomwarelere dayanıklı olduğunu açıkladı. Fakat bunun bir meydan okuma olarak algılanacağını fark edemediler.
Güvenlik araştırmacılar tabii ki de bunu bir meydan okuma olarak algıladı ve Matthew Hickey’nin büyük yardımlarıyla bir grup kurup çalışmaya başladılar. Hedeflerine çok kısa bir sürede ulaştılar. 3 saat içerisinde “hack’lenemez” denilen Windows 10 S, hack’lenmişti.
Yapılan açıklama da bu kadar kolay bir şekilde hedeflerine ulaşmalarını beklemediklerini söyleyen grup, diğer sürümlere göre Windows 10 S çok daha büyük sorunlar çıkarmış. Çetin bir mücadeleymiş fakat hacker’lar tarafından oldukça popüler ve pratik bir yöntem olan Word makroları sayesinde sistemi çökertmeyi başarmışlar.
Windows 10 S daha güvenli olduğunu belki de kanıtlamayı başarsa da, üzgünüz ki hack’lenemez olmaktan baya bir uzak duruyor.