İkinci El Telefon Alırken ve Satarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

Günümüzde Sıfır Telefon satışlarının her geçen gün artışta olmasının yanında İkinci El Cep Telefonu pazarı da oldukça yoğun bir mesai yaşıyor. Ancak İkinci El Telefon alırken veya satarken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.

Telefon alırken tam olarak neye dikkat edeceğinizi bilemiyorsanız, İkinci EL Telefon alırken kime güveneceğiniz konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, ikinci el ürün mü alsam yoksa sıfır ürün mü baksam diye düşünüyorsanız, elinizdeki telefonu satarken sorun yaşamak istemiyorsanız o zaman yazının detaylarında tüm soruların yanıtlarını bulacağınızı garanti ediyoruz.

Oldu da aradığınız veya aklınıza takılan sorunun cevabını bulamadınız ya da soru işaretleri tam olarak giderilmedi o zaman YORUM alanından sorularınızı iletebilirsiniz. Tüm sorular 24 Saat içerisinde yanıtlanmaktadır.

Sıfır Telefon mu, İkinci El Telefon mu?

Bu soruda cevabı etkileyen en büyük etken elbette ki Fiyat etkenidir. Dünyanın neresine giderseniz gidin İkinci El Telefon alan birisi bunu sadece ve sadece elindeki paranın o telefonun sıfırına yetmediği için yaptığını söyleyecektir.

Elbette ki bazı durumlarda ikinci el telefon almak için farklı sebeplere sahip olabilirsiniz. Örneğin istediğiniz telefonun sıfırının üretilmemesi gibi, bulunduğunuz bölgede o telefonun satışının yapılmaması gibi sebepler de sizi İkinci El Telefon almaya yönlendirebilir.

Bu noktada önce ne kadarlık bir yatırım ile nasıl bir telefon almak istediğinizi öğrenin. Sonrasında Sıfır ile 2. El modeller arasındaki fiyat farkını bir incelemeye sokun.

1000 TL’den satışı yapılan bir cihaza 900 TL verip 2. El almak pek mantıklı olmayacaktır. Aynı şekilde 1000 TL’lik bir cihazın 100 TL’den satılması da pek mantıklı değildir.

Bu sebeple öncelikle ürünün Pazar Fiyatı üzerine bir araştırma yapın. Bir mağazaya girip onu alacağım demek her zaman Kazıklanmak için uygun bir ortamın oluşmasına sebep olabilmektedir.

 

Güvenilir Satıcılardan Faturalı Ürün Alın

Alacağınız İkinci El Telefon ister 20 TL isterse 2000 TL’lik olsun alacağınız yer kesinlikle güvenilir bir nokta olsun. Sokak başında elden satış yapan, bir tezgâhta midye satar gibi ikinci el telefon satan noktalara güvenmeyin.

Bu tarz noktalarda Çalıntı – Kaçak – Suçlu cihaz satılıyor olma ihtimali çok yüksektir.

Bunun yanında X Bayisinden alacağınız bir telefon içinde Kesinlikle Fatura isteyiniz. Bununla beraber Bayiden İmza ve Kaşeli bir belge alarak IMEI Kodu ve Satış ile alakalı bilgilerinde yazılmasını isteyiniz.

Özellikle Çalıntı işlemler sonrasında bayiden aldığınızı kanıtlamanız gerektiğinde bu şekilde hem paranızı kurtarabilir hem de sorun yaşamadan olaydan sıyrılabilirsiniz.

Örnek bir metin için Yazımızın Sorundaki Ekte bakabilirsiniz.

 

İkinci El Telefon Satarken Dikkatli Olun

Öncelikle telefondaki tüm verileri Sıfırladığınızdan, Kişisel bilgi ve dokümanları sildiğinizden, Hafıza Kartı gibi özel ürünleri aldığınızdan emin olun. Çünkü birkaç özel bilginin başkasının eline geçmesi büyük sorunların da başlamasına sebep olabilir.

Bunun yanında birçok bayi satış esnasında Kimlik Fotokopisi almaktadır. Bu onların kendilerini güvene alma şekilleridir. Aynı şekilde sizin de cihaz sattığınız yerden yazılı bir belge almanız uygun olacaktır.

Bayiden satış sonrasında sattığınız cihaz ile ilgili bilgilerin olduğu yazılı ve kaşeli bir belge almanız, onlara verdiğiniz Kimlik Fotokopisi üzerine de tam bilgilerin üzerinden geçecek şekilde yapılan işlemi ve İMEİ Kodunu yazmanız iyi olacaktır.

Örnek bir metin için Yazımızın Sorundaki Ekte bakabilirsiniz.

İmkânınız Varsa Sıfır Telefon Almaya Çalışın

İkinci El cihazlarda yaşayacağınız Yasal veya Elektronik Sorunlar sizin de sıkıntılar yaşamanıza sebep olacaktır. O sebeple ikinci el yerine daha garantili Sıfır Telefon almanız her zaman için daha iyi olacaktır.

Gerekirse yeni bir ürün yerine bir eski sürümünü veya modelini almanız, ikinci el almanızdan daha sağlıklı ve güvenilir olacaktır.

İkinci El Cihazı Denemeden Almayın

İkinci el bir telefon alırken cihazı kontrol etmeniz önemli bir noktadır. Dış kasanın sağlamlığı, bataryanın durumu, kamera ve ses çıkışlarının çalışması, telefon görüşmesi sırasında karşıya ses iletimi ve gelen sesin sağlıklı olması gibi birçok sorunu bu şekilde önceden görerek alım işleminden vazgeçebilirsiniz.

Birçok bayi alımdan sonra 1-2 gün size destek sunacak ve sonrasında yaşanan herhangi bir sorunda kendiniz ile baş başa kalacaksınız. Buna dikkat etmeniz daha sonra başınızın ağrımasına sebep olacak sorunlarla karşılaşma riskinizi azaltacaktır.

Cihazla alakalı pek fazla bir bilginiz yoksa o zaman yanınızda işle alakadar olan birisinin olması da işinizi rahatlatabilir.

 

Akıllı Telefonları Alırken Dikkat Edin

İkinci El Akıllı Telefon satın alırken kesinlikle cihazı kullanmadan önce donanımsal kontrolün yanında yazılımsal olarak da kontrol edin. Üzerine farklı bir işletim sistemi atılması veya yazılımsal müdahalelerde bulunulması cihazın daha sonra sıkıntılar yaşatmasına sebep olabilir.

Aynı şekilde Akıllı Telefon alırken cihazı kullanmaya başlamadan, içerisine Sim kart takmadan önce Formatlanması da önemli bir konudur. Art Niyetli kişiler tarafından cihaza daha önceden atılmış olan herhangi bir yazılım sizin kişisel verilerinizi çalışması gibi bir sonuç doğurabilir.

Bunun önüne geçmek için de oldukça dikkatli bir inceleme gerekecektir.

 

Garantili Ürünlerin Faturasını Satış Noktasından Alın

Ürünü alırken size eğer 3 Ay daha garantisi var, 1 ay kullanılmış 23 ay daha garanti süreci var deniliyor ise o zaman ürünün Faturasını ve Garanti Belgesini alınız.

Bu tarz ürünlerde Kutu, Fatura, Garanti Belgesi gibi önemli parçalardan birisi olmadığında ürünün garantisi bile olsa Teknik Servis sizin yüzünüze bakmayacaktır.

Buna dikkat etmeniz önemli bir konudur. Çünkü birçok bayi bu faturaları almakta ve sonrasında satış yaptığı kişiye vermemektedir. Bu noktada daha sonradan da Fatura Talebinde bulunduğunuzda red cevabı alma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

 

Kaçak – IMEI Klonlama Sorunlarına Karşı Ürünü Kontrol Edin

2. El ürünlerde yaşanan en büyük sorunlardan birisi de ürünün kaçak yollarla ülkemize sokulmuş olması ve bu ürünlerin belli ir süreden sonra kapanmaya mahkûm olmasıdır.

Aynı şekilde pazarda devam eden IMEI Klonlama olayları neticesinde de bir kez 2. El Pazarına düşen bir ürünün İMEİ Kodunun ele geçirilmesi ve daha sonra başka cihazlarda kullanılarak sizin cihazınızın da sıkıntı içerisine sokulması mümkündür.

Bu noktada eğer elinizde Fatura varsa bir şekilde olaya müdahil olmanız mümkündür. Ancak fatura ile birlikte bayiden aldığınız Satış Belgesi de önemli olacaktır.

Bu tarz durumlarda TK üzerinden başvuru yapıp cihazı kurtarabilirsiniz. Ancak elinizde hiçbir belge olmadığı zaman cihazın kapanmasını izlemekten başka bir çareniz olmayacaktır.

İkinci El Telefon Alırken ve Satarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 22 Mart 2013, 00:31

    2. Cihaz Alırken bunlara dikkat edildiğini bilmiyordum

    PDF leri Pc ye indirdim ilerde lazım olabilir.

  2. 11 Kasım 2013, 19:05

    telefonumu bir başkasına satarken ne yapmalıyım veya nelere dikkat etmeliyim

    • Cihazı tamamen SIFIRLAMIŞ olmanız önemli. Verileriniz başkalarının eline geçmesin diye.
      Onun dışında KİŞİSEL BİLGİ içeren bir evrak olmasın ürünün yanında.
      Başka da birşeye gerek yok