IMEI Harç Uygulaması ve Artan Vergiler Kaçağa Yönlendiriyor

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

Ülkemiz her yönden oldukça Yüksek Vergi Oranlarına sahip olan bir yapıya ulaşmaya başladı. Bunun bariz örneklerini ise Elektronik Sektöründe açık ve net olarak görebiliyoruz.

Son dönemde KDV ve ÖTV başlıkları altında yurtdışından ülkemize sokulan Elektronik Ürünlere konulan yüksek vergi oranları sebebiyle Avrupa’da veya ABD gibi ülkelerde 199 Dolar yani yaklaşık 350 – 400 TL gibi rakamlardan satılan bir ürüne ülkemizde 600 – 700 TL den ulaşabiliyoruz.

Artan vergi oranları sonrasında kullanıcılar ise daha fazla Kaçak Ürün alma yönelimi içerisine giriyor ve ülkemizde sıkıntılı bir sürecin başlamasına yol açılmış oluyor.

[stextbox id=”info”]Yurtdışından Getirilen Telefonların Pasaport İle İMEİ Kaydı[/stextbox]

 

Yüsek Vergiler Kaçakçılık Oranlarını Arttırdı, Yöntemler Gelişmeye Başladı
Yüsek Vergiler Kaçakçılık Oranlarını Arttırdı, Yöntemler Gelişmeye Başladı

IMEI Harç Uygulaması ve Klon IMEI Sorunu

 

Geçtiğimiz senelerde 1 kullanıcının 2 senede bir ürün getirmesi ve cihaz için 115 TL gibi bir harç ödemesi gibi 2 önemli şart getirildi.

Temelde bu şartlar yurtdışından kaçak olarak sokulmakta olan Mobil Cihaz sayısını düşürmek, kayıt dışı ekonominin önünü almak ve ülke içindeki satışların artmasını sağlayarak alınan vergilerde yükselme sağlamaktı.

Ancak temelde bu olay bir anlamda başarıya ulaşırken diğer taraftan yine kendi içerisinde bir sorunun, IMEI Klonlama adı verilen sıkıntının ortaya çıkmasına sebep oldu.

Kaça olarak getirilen ürünlerin sayısında azalma yaşandı. Ancak bu noktada yurt dışından gelen ve kendi telefonunu işletmek isteyenler de büyük sıkıntılar yaşamaya başladılar.

IMEI Klonlama adı verilen sistem de bu yüksek ücret ve bürokratik işlemlerden sıkılan kullanıcılar için bir anlamda kurtuluş oldu. 20 TL ile 100 TL arasındaki fiyatlardan yapılan IMEI Klonlama işlemi tamamen yasa dışı olmasına rağmen pazarda birçok kişi tarafından tercih edilir duruma geldi.

Eski, artık miadını doldurmuş ürünlerdeki Kayıtlı IMEI kodlarını yeni alınan kayıtsız ürünlerde kullanmaya başlayan kullanıcılar bir anlamda 20 TL’lik bir modelin IMEI Kodu ile 2000 TL’lik ürün kullanmaya başladılar.

 

Fotoğraf Makinesi Sektörü Kan Ağlıyor

 

Aynı durum Fotoğraf Makinesi satışlarında da yaşanıyor. Ancak bu ürünlerde IMEI Kodu olmadığı için yurtdışından getirilen ürünlerin pazarda satışı çok daha kolay oluyor.

Ülkeye sokulan ürünlerden alınan yüksek vergiler sebebiyle birçok kişi ya kaçak olarak yurda sokulmuş cihazlara yöneliyor ya da gelecek olan bir yakınından dilediği bir ürünü getirtmek durumunda kalıyor.

Bu sebeple de Türkiye Optik Pazarında yer alan Canon, Nikon, Fujifilm, Sony, Panasonic, Pentax gibi birçok irili ufaklı firma büyük bir gelir kaybı ve kullanıcı kaybı yaşıyor.

 

Tablet PC Satışlarında Çin Malları Patlama Yaptı

 

Birçok ünlü firmanın Tablet PC modellerinin yüksek satış fiyatları ile Türkiye pazarına girmesi GittiGidiyor, SanalPazar gibi siteler üzerinden satışı yapılan Çin Malı Kaçak Tablet modellerinin satışında bir patlama yaşanmasına sebep oldu.

Maliyeti 50 TL bile olmayan, kaçak yollarla ülkemize sokulan Tablet PC modelleri 150 TL – 200 TL gibi fiyatlardan satılmaya başlandı. Garantisi olmayan, kaça yollarla alınan bu tabletler de büyük satış rakamlarına ulaştı.

 

Vergi Yüksek, Halk Şikâyetçi, Firmalar Küskün

 

Ülkemizde bir Akıllı Telefon üreticisi yok, Tablet PC fabrikası uygun fiyata ürün sunmuyor, kaliteli bir Optik firması üretim yapmıyor.

Yani irili ufaklı birçok ürün Güney Kore, Tayvan, Japonya, Kanada, Finlandiya gibi ülkelerden geliyor, muhteşem oranlarda KDV, Gümrük ve ÖTV vergilerinden geçiyor ve satışa çıkıyor.

Bu durumda yurtdışında 200 TL olan bir cihazın 400  – 500 TL gibi fiyatlardan ülkemizde satışa çıkmasına sebep oluyor.

Örneğin Google tarafından pazara sunulan LG Nexus 4 modeli Google Play Store üzerinden 299 Dolar, LG tarafından da 399 Dolar gibi bir fiyattan satışa sunulmuştu.

Buradan kaba bir hesaplama ile 2 TL’den doları alarak hesap çıkardığımızda 299 Dolar = 600 TL, 399 Dolar = 800 TL gibi bir rakama ulaşabiliriz. Yani maksimum bir fiyatla 800 TL olan bir cihaz Vergi vs. gibi işlemlerden sonra ülkemizde 100 TL seviyesinde satılmalıdır.

Ancak durum öyle olmadı. 299 TL’den satışa sunulan LG Nexus 4 modeli pazara 1400 TL gibi bir rakamdan giriş yaptı.

Yani Google Play Store fiyatına bakıldığında 800 TL Vergi ve Kar Marjı kullanıcının sırtına yüklenmiş oldu. 600 TL’lik cihaz Resmi olarak 1400 TL’den satıldı.

Bu durumda işin devamlı içerisinde olanlar Yurt Dışı ürün alarak ülkemizde Yasal Olmayan yollarla kayıt işlemi yapmaya ve satmaya başlıyorlar. Kullanıcılar ise aradaki %200’lük fark sebebiyle kaçak ürün alımına yöneliyor.

Peki kullanıcı biraz daha göz önüne alınarak vergilerdeki limitler biraz daha aşağıya çekilse ne olur.

Hemen belirtelim. 300 Dolarlık ürün Ülkemizde 1400 TL yerine 800 TL’den satılsa kimse 600 TL – 700 TL gibi fiyatlardan Kaçak Ürün satanların yüzüne bile bakmaz.

Kimse eş dost veya akrabadan Yurt Dışı ürün alması için ricacı olmak durumunda kalmaz.

Kimse sahte veya kaçak ürünler satılarak dolandırılamaz, kimse cebindeki paradan olmaz.

 

Kısacası ülkemizdeki Vergi Cinayetlerine bir dur demek gerekiyor. Yoksa ne kaçakçılık ne de sahtecilik engellenemez.

p

IMEI Harç Uygulaması ve Artan Vergiler Kaçağa Yönlendiriyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir