Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?
Yurtdışından satın alınan ve Türkiye’de kullanılacak olan Cep Telefonu ve IMEI Koduna Sahip cihazların Pasaport Kayıt İşlemleri – IMEI Kayıt İşlemleri hakkındaki tüm bilgileri sizlerle paylaşıyor olacağız.
Yazımızda Pasaport Kayıt İşlemler ve IMEI Kayıt İşlemleri ile alakal YASAL Süreçler hakkında bilgi veriyor olacağız. IMEI Klonlama gibi Yasal Olmayan konular hakkında ne yazık ki destek sunamıyoruz.
Resmi olarak Pasaport üzerinden yapılacak olan işlemler BTK tarafından incelenmekte ve resmi olarak işlemler yapılmaktadır. Diğer türlü farklı yollarla yapılan işlemlerde Resmi bir yapı olmadığı için süreçlerde sıkıntılar yaşamanız muhtemeldir.
Pasaport Kayıt İşlemi – IMEI Kayıt İşlemi Nerelerde Yapılır?
Cep Telefonu veya Sim kart Destekli cihazların kayıt işlemleri e-Devlet üzerinden yapıldığı gibi Operatörler kanalı ile de yapılabilmektedir.
Bu noktada gerek e-Devlet üzerinden yapılacak olan işlemlerin gerekse de Operatör Bayileri üzerinden yapılacak olan işlemlerin Pasaport Sahibi tarafından yapılması gerekmektedir.
Operatör Bayileri işlem için Harç Ücreti dışında ücret talebinde bulunabilmektedirler. E-Devlet üzerinden ise sadece Harç Ücreti ödemesi yapılmaktadır.
Pasaport Kayıt İşlemi – IMEI Kayıt İşlemi Harç Ücreti Ne Kadar?
IMEI Kayıt İşlemleri için ödemeniz gereken bir IMEI Kayıt Harç Ücreti vardır. Bunun dışında başka bir Resmi Ücret alınmamaktadır.
Ancak Operatör Bayileri tarafından 20 TL ile 100 TL arasında ek bir İşlem Ücreti alınabilmektedir. Buna dikkat etmenizde fayda vardır.
BTK tarafından belirlenen IMEI Kayıt – Pasaport Kayıt Ücreti aşağıdaki gibidir.
Yıl | Harç Ücreti |
2012 | 100 TL |
2013 | 115 TL |
2014 | 119.5 TL |
2015 | 131.5 TL |
2016 | 138.5 TL |
2017 | 149.2 TL |
2018 | 170.7 TL |
2018 * | 500 TL |
2019 | 618.60 TL |
2019 ** | 1.500 TL |
2020 | 1.838 TL |
2021 | 2.006 TL |
2022 | 2.732 TL |
2023 | –TL |
* 9 Kasım 2018 tarihinde yapılan güncelleme sonrası geçerli olan rakam
** 19 Temmuz 2019 tarihinde yapılan güncelleme ile geçerli olan rakam
Pasaport Kayıt İşlemi – IMEI Kayıt İşlemi Ne Kadar Sürede Yapılmalıdır?
BTK tarafından yapılan son güncellemeler ile bu süre 120 Gün – 4 Ay olarak güncellenmiştir.
Bir cihaz Türkiye’de sim kart takıldıktan sonra 120 Gün boyunca Aktif olarak kullanılabilir. Sonrasında ise cihaz kapanacaktır ve IMEI Kayıt İşlemi yapılması gerekecektir.
Bir pasaport için de Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 120 Gün – 4 Ay Kayıt Yapılabilme süresi verilmiştir. 120 günden önce Türkiye’ye giriş yapmış olan pasaport üzerine cihaz kaydı yapılamamaktadır.
Bir Pasaport İle Kaç Cihaz Kaydı Yapılabilir?
Bir pasaport ile 3 senede 1 kez IMEI Kayıt İşlemi yapılabilir. Alınan cihaz satılsa dahi Pasaport üzerine 3 yıl geçmeden yeni bir cihaz işletilemez.
Alınan cihaz Çift Sim Kartlı olması durumunda kayıt esnasında IMEI Bilgileri iki sim girişi için de girileceği için bir sorun olmayacaktır. Çift Sim Girişi de BTK tarafından kayıt altına alınacaktır.
Pasaport Kayıt İşlemi – IMEI Kayıt İşlemi Ödemesi Nasıl Yapılacak?
İşlemi e-Devlet üzerinden yapacaksanız bankalar üzerinden Havale veya EFT ile ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca ödemeyi İnternet Vergi Dairesi kanalı üzerinden Kredi Kartı ile de yapabilirsiniz.
İşlemi Bayiler üzerinden yapacaksanız bu durumda da Vergi Dairesi kanalı ile ödeme yapmalı ve dekontla beraber bayiye başvuru yapmalısınız.
Pasaport Kayıt İşlemi – IMEI Kayıt İşlemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- IMEI Kaydı yapılacak pasaportun ülkeye giriş tarihi 120 Günden eski olmamalıdır.
- IMEI Kaydı yapılacak Pasaport ile son 3 yıl içerisinde başka Telefon Kaydı yapılmamış olmalıdır. Kayıt yapılan Pasaport üzerine 3 senede bir yeni kayıt alınabilir.
- Kayıt işlemi yapılmayan cihazlar içerisine Türk Sim Kartı takıldıktan 120 gün sonra iletişime kapanırlar.
- Kayıt İşlemi yapılan bir cihaz eğer iletişime kapandı ise 3 ila 15 gün arasında cihaz aktif hale gelecektir. Cihazınız açık ise Kapatıp Açarak aktifliğini kontrol etmeniz gerekecektir.
- IMEI Kayıt İşlemi e-Devlet üzerinden Ücretsiz olarak, Bayiler üzerinden ise İşlem Ücreti alınarak yapılmaktadır.
- IMEI Kayıt İşlemi sürecinde Bayiden yapılan işlemlerde size verilen evrakları saklamanız oldukça önemlidir. Bazen bayilerin evrak gönderimlerinde sorun yaşadıkları ve bunun Tüketiciye zarar verdiği bilinen bir durumdur.
- IMEI Kaydı yapılan bir cihaz istediği kadar yurtdışına gidip gelebilir. Tekrar IMEI Kaydı gerekmez.
- Cihazın Sim Kart Girişi kullanılmayacak bu durumda IMEI kaydı yapılmasına gerek yoktur. Özellikle Tablet PC, Notebook gibi ürünlerde bu durum geçerlidir.
- IMEI Kaydı yapılmayan bir cihaz sadece İletişime kapanır. SMS ve Mobil İnternete bağlanamaz. Ancak Wi-Fi ile internete bağlanabilir, diğer işlevlerini yerine getirebilir.
- Kayıt işlemleri sürecinde IMEI Kodunu doğru yazdığınızdan emin olmalısınız. Aksi durumda sorun yaşamanız ihtimal dahilindedir.
Yurtdışından Getirilen Cihazımı Türkiye’de ne Kadar Kullanabilirim?
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
Kayıt Yaptırılma Zorunluluğu Bulunan Cihazlar Nelerdir?
IMEI bilgisine sahip cihazların tamamının kayıt altına alınması gerekmektedir.
Cep Telefonları IMEI Kaydı yapılmadan kullanılamayacağı için ön plana bu cihazlar geçmektedir. Eğer SİM girişlerini kullanacaksanız IMEI bilgisine sahip olan Tablet PC, Notebook, Akıllı Ev ürünleri gibi diğer cihazlarında IMEI Kayıt İşlemleri yapılmalıdır.
Ancak bu anlamda SİM Kart takılmayacak ve Mobil olarak kullanım sağlanmayacaksa bu ürünlerin Kayıt Edilmesine Gerek yoktur.
Cihazın IMEI Numarasını Nasıl Öğrenebilirim?
Telefonlar için arama ekranına geçip *#06# basmanız yeterli olacaktır. Ekrana IMEI Bilgisi gelecektir.
Diğer cihazlar için cihazın kutusuna veya teknik özelliklerin listelendiği sayfalara bakmanız gerekecektir.
Yurtdışından Aldığım Cihazı Kaç Gün İçinde Kaydettirmem Lazım?
Cihaz Türkiye’de uzun süre kullanılacaksa 120 gün içerisinde kayıt işlemlerinin yapılması lazım.
Cihaz Türkiye’de 2-3 ay kullanılacaksa bu durumda Kayıt İşlemine gerek olmayacaktır. 4 aya kadar sistem müsaade etmektedir.
Kayıt İşlemleri Nerelerde Yapılmaktadır?
Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibi cihazının kayıt altına alınması için gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapar.
E-Devlet kapısından kendisi üzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler (Yabancı bireyler) aşağıda belirtilen işletmeci abone kayıt merkezlerine başvurur.
e-Devlet Üzerinden Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır? Hangi Belgeler Gerekir?
e-Devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işleminde pasaport sahibi, şahsına ait bilgileri e-Devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr İnternet adresinden sisteme girerek cihaz kaydını yaptırabilmektedir.
e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmemekte olup kontroller elektronik ortamda yapılmaktadır.
Pasaport Üzerine Ne Kadar Sürede Kaç Cihaz Kaydedilebilir?
Pasaport üzerine 3 Senede 1 Cihaz Kaydı yapılabilir. Aralarında 3 sene olmak koşulu ile çok sayıda cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
Kayıt İşlemi İçin Süreç Nasıl İşlemektedir?
- e-devlet sisteminden kayıt hakkını sorgulaması,
- Harç ücretini yatırması
- Kayıt işlemlerini tamamlaması gerekmektedir.
Ödeme Dekontunda Dikkat Edilmesi Gereken Husus nedir?
Dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihaza ait 15 rakamlı IMEI numarası, ad ve soyadın, TC Kimlik numarasının yer alması gerekmektedir. IMEI numarasının doğru olmasına dikkat edilmelidir.
Harç parası yatırıldıktan sonra kayıt işlemi tamamlanmış oluyor mu?
E-Devlet kapısından kendisi üzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler (Yabancı bireyler) ise abone kayıt merkezlerinden kayıt işlemini yaptırması gerekmektedir. (120 gün)
Kredi Kartı ile ödeme yapabilir miyim?
Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı Maliye Bakanlığı internet vergi dairesi üzerinden kredi kartı ile ödenebilmektedir.
Harç bedelini bankaya EFT yapabilir miyim?
Harç bedeli EFT ile ödenebilmesi, kullanmakta olduğunuz bankanıza ait işlemlerde bulunması durumunda mümkündür.
Kayıt Sonucu Sorgulaması Nasıl Yapılır?
e-Devlet kapısı üzerinden sorgulama yapılarak öğrenilebilecektir.
Abone Kayıt Merkezi Üzerinden Yapılan Kayıtlar Nasıl Sorgulanabilir?
İlgili GSM işletmecilerinin abone kayıt merkezlerinden veya Kurumumuzun Bilgi İhbar (0312-294 94 94) merkezinden öğrenilebilir.
Kayıtlı Cihazın Ana Kartı Değişirse Nasıl Bir İşlem Yapılır?
İlk kayıt başvuru sahibinin; değişimi yapan firmadan almış olduğu değişim belgesi ile E-devlet kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden kayıt yapılması gerekmektedir.
Değişim belgesinde Antetli kağıt veya firma kaşesinin olması, firmanın adı/ünvanı ile adres veya telefon bilgilerinin, cihazın eski ve yeni IMEI numaralarının ve her iki cihazın aynı marka olması gerekmektedir.
Pasaport Kayıt Hakkımı Satabilir miyim?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre bir kişi yurt dışından 3 yılda 1 cihaz getirebilmektedir.
Bu düzenleme çerçevesinde Ülkemize ne şekilde getirildiği belli olmayan cihazların kayıt işleminin yapılması yasal olarak uygun olmadığından pasaportunuzun başkaları tarafından kullanılması durumunda doğacak olan yasal sorumluluk tarafınıza aittir.
Ayrıca kayıt altına alınan cihazın suç teşkil eden bir olaya karışması durumunda yasal sorumluluk pasaport sahibine aittir.
Posta İle Gelen Cihazların Pasaport Kaydı Oluyor mu?
Posta ile IMEI bilgisi içeren cihazların Türkiye’ye girişi yasaktır. Bu sebeple de IMEI Kayıt işlemi yapılamaz. Ancak bir şekilde ülkeye Posta ile getirilen cihaz varsa ve 120 gün içerisinde giriş yapmış bir pasaport varsa Kayıt İşlemi yapılabilir.
Tek Seferde 2 Cihaz Getirdim, İkisinin de IMEI Kaydını Yapabilir miyim?
Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 31.01.2008 tarih ve 2981 sayılı yazısı ile 01.02.2008 tarihinden itibaren 2 takvim yılı içerisinde 1 adet cep telefonunun yurda getirilebileceği belirlenmiştir.
Yabancı Uyruklu Kişilere Ait Cihazlar Kayıt Altına Alınabilir mi?
Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklulardan diplomat, askeri personel, öğrenci ve ikamet edenlerden;
- Diplomat ve askeri personelin pasaport veya kimlik belgesini,
- Öğrencilerin; öğrenim gördükleri okuldan alacakları öğrenci olduklarına dair belgeyi,
- İkamet eden diğerlerinin ise; ikamet belgesini
pasaportlarının aslını ibraz etmek suretiyle Abone Kayıt Merkezlerine sunmaları gerekmektedir.
Abone Kayıt Merkezi yetkilileri tarafından pasaportun aslı görüldükten sonra dilekçenin üzerine “Aslı Görülmüştür” damgası ve başvuru mercii kaşesi basılmakta ve alınan belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na gönderilmektedir.
120 Günden Daha Az Türkiye’de Kalacaklar IMEI Kaydı Yapacak mı??
120 günden az bir süre Türkiye’de kalacak olanların IMEI Kayıt İşlemi yapmasına gerek yoktur.
Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
Yabancı Uyruklu Kişiler IMEI Kayıt İşlemini Nasıl Yapacak?
Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklulardan diplomat, askeri personel, öğrenci ve ikamet edenlerden;
- Diplomat ve askeri personelin pasaport veya kimlik belgesini,
- Öğrencilerin; öğrenim gördükleri okuldan alacakları öğrenci olduklarına dair belgeyi,
- İkamet eden diğerlerinin ise; ikamet belgesini ya da ikamet tezkeresini,
pasaportlarının aslını ibraz etmek suretiyle Abone Kayıt Merkezlerine sunmaları gerekmektedir.
“Kayıt Dışı Olduğu Tespit Edilen Cihaz” Uyarısını Aldım. Ne yapmalıyım?
Türkiye’de faturalı olarak satılan bir cihazı satın aldı iseniz cihazın satın aldığınız yere başvurmanız gerekecektir.
Yasal yollardan ithal edilen cihaz bilgilerinin Mobil Cihaz Kayıt Sisteminde yer almasını teminen ithalat işlemlerini gerçekleştiren firma tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir. Bildirim yapılmaksızın satılan cihazlar düzenli olarak denetim ve kontroller yapılmak suretiyle tespit edilmekte ve haberleşmeye kapatılmaktadır.
Eğer kayıt işlemi yapılmamışsa bu tür cihazlar ilgili mevzuat çerçevesinde “AYIPLI MAL” olarak değerlendirildiğinden, tüketiciler 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun da belirtilen haklardan faydalanabilir.
Cihazımın IMEI Bilgisinin Değiştirilip Değiştirilmediğini Nasıl Öğrenebilirim?
e-Devlet kapısı üzerinden öğrenilebilir veya Kurumumuz Bilgi İhbar Merkezi (0312-294 94 94) aranarak öğrenilebilir.
IMEI Numaramın Klonlandığı İle İlgili Bir Mesaj Geldi. Ne Yapabilirim?
Bu durumda ürünü aldığınız mağaza veya ürünün Yetkili Servisi ile görüşmeniz gerekecektir. Gerekli evrak kontrolleri yapıldıktan sonra işlemler yapılacakjtır.
5809 sayılı Kanunun 57 inci maddesi uyarınca, IMEI bilgisinin değiştirildiği tespit edilen cihazlar haberleşmeye kapatılmakta ve IMEI bilgisi başka cihazlara kopyalanmış olan cihazlar sadece tek hatla eşleştirilmek sureti ile kullanıma açılmaktadır.
18 Yaşından Küçükler için Cihaz Kaydı yapılabilir mi?
18 Yaşından küçüklerde yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilir ve kendi adlarına kayıt yaptırabilir. 18 yaşından küçükler için kayıt başvuruları anne, baba ya da yasal temsilcileri tarafından kendi e-devlet kapısı üzerinden çocuğun kimlik bilgileri kullanılarak kayıt yapılabilir.
Bilgi ve İhbar Merkezi’ne nasıl ulaşırım?
Bilgi ve İhbar Merkezi’ne (0 312) 294 94 94 numaralı telefonu aramak sureti ile 7/24 ulaşılabilmektedir.
Sim kartimin yasal sahibi eşim, kendi telefonumum imei kaydini pasaportum uzerine yaptiracam. Sim yasal sahibi kendim mi olmam lazim
Sizin pasaportunuz üzerine yapacaksanız sim kartı da ya kendi üzerinize almalı yada kendi üzerinize olan bir sim kart ile o cihazı kullanmalısınız.
ben yurt dışından telefon getirteceğim tanıdıklar bana boşuna alma her 80 güne telefon tekrar kapanıyor tekrar kayıt yaptırman lazım diyor doğru mu?
Öyle bir şey yok. Yasal olarak pasaportunuz üzerine kayıt ederseniz yıllarca kullanabilirsiniz cihazı. 80 gün vs. olayı yok
Merhaba.ben yabancı uyrukluyum . E devlette kayıt yaparken benden cep telefon numaramı istemedi bir sorun falan çıkar mi sizce? Ve . Kayıt yapttıktan sonra cihaz haç gün sonra açılır?
Sistemde çıkan verileri doğru girdi iseniz sorun yok. 24 saat içinde aktif olur. Telefon açık ise ara ara kapatıp ve yeniden açın.