İnternet Yasakları Birçok Farklı Yöntem İle Delinebiliyor

Ülkemiz her ne kadar bir Çin ya da Kuzey Kore seviyesinde olmasa da İnternet Yasakları ile bazı dönemler gündeme düşmeyi başaran bir ülke.

Geçmiş yıllarda bir video içeriğinden dolayı uzunca süre Youtube gibi büyük bir video servisini yasaklayan ülkemizde daha kısa süre önce yine bir içerikten dolayı Wikipedia büyük bir bilgi sitesine de yasaklama getirmişti.

Yine Çin’den Alışveriş yapanların oldukça aşina oldukları GearBest sitesi de kısa süre önce Elektronik Sigara satışından dolayı Türkiye’den erişime kapatılan siteler listesinde kendisine yer bulmayı başarmıştı.

 

UltraSurf

 

Farklı Yollarla Yasakları Delmeyi Başarıyoruz

Getirilen bu yasaklar sistemi bilen ve biraz daha çalıyı dolanmakta sakınca görmeyen birçok kullanıcı tarafından delinebiliyor.

Çünkü internetin basındaki musluk öyle anında kısılabilecek, vanası kapatılarak bazı şebekelere girişi engellenebilecek bir sisteme sahip değil. Bu sebeple de A yolunu kapatınca B yolundan geçişler açık kalabiliyor.

Misal UltraSurf isimli VPN Programı buna bir örnek olarak gösterilebilir. Daha önceki yıllarda Çin’deki yasağı delebilmek adına geliştirilen ve sonrasında farklı ülkelerde de ortaya çıkan yasaklardan dolayı hızlı bir şekilde popülerlik kazanan bu uygulama bir anlamda Yasak Delici olarak görev yapıyor.

VPN adı verilen sistem sayesinde yasaklama konulan sitelere çalıyı donarak erişim sağlayan bu sistem ülkemizde de ortaya çıkan bazı yasaklar sonrasında sıkça kullanılan uygulamalar listesine giriş yapmayı başarmıştı.

 

DNS Değişimi

 

Bazen Bir Program, Bazen DNS Değişimi

Aslında ülkemizde konulan birçok yasak çok da mantıklı bir şekilde konulmuyor.

Örneğin yıllar önce Youtube için konulan Erişim Yasağı barındırdığı bir hakaret videosundan ötürü konulmuştu. Konulan yasak sadece Türkiye’yi kapsadığı için aslında herkes o videoya erişim sağlarken sadece bizim erişim sağlayamamamız gibi bir durum ortaya çıkmıştı.

Sonrasında zaten birçok ünlü sima ve hatta hükümetten önemli isimlerde bu yasağa uymadıklarını ve VPN ve ya DNS Değişimi ile yasaklanmış olsa dahi bu siteye giriş yaptıklarını açıklamışlardı.

Dediğimiz gibi yasaklamalar bazen bir DNS değişimi ile bazen indir ilen bir program ile bazen de farklı sistemler üzerinden bir şekilde aşılabiliyor.

Yani ülkemizde sıkça kullanılan bir deyim ile açıklarsak, “Yasaklar Delinmek İçin Vardır”

Nice yasaksız, özgür ve bol internetli günlere…

İnternet Yasakları Birçok Farklı Yöntem İle Delinebiliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir