Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?
Akıllı Telefon, Notebook veya Tablet PC gibi ürünlerde karşımıza çıkan Dual Core, Quad Core, Octa Core, Deca Core gibi terimlerin ne anlama geldiğini ve İşlemci Çekirdek Sayısı konusuna değiniyor olacağız.
Artık günümüzde satışa çıkan teknolojik ürünlerin neredeyse tamamında bir İşlemci – CPU yer almaya başlamış durumda.
Artan rekabet ortamı sayesinde de her yeni modelle beraber Daha Yüksek İşlem Gücü elde edebilmek adına işlemcilerdeki CPU Çekirdek Sayısı yani İşlemci Çekirdek Sayısı arttırılmaya başlandı.
Misal bundan 4-5 sene önce Tek Çekirdekli İşlemciler pazardaki yoğun satış rakamlarına sahip iken günümüzde Akıllı Telefon noktasında 4 Çekirdekli İşlemciden daha düşük işlemciler pazardan silinmiş durumda.
İşlemci Çekirdek Sayıları Nasıl İsimlendiriliyor?
Piyasada şu an işlemci çekirdek sayılarına göre işlemcilere verilen isimleri şu şekilde listeleyebiliriz.
Dual Core İşlemci | Çift Çekirdekli (2) İşlemci |
Quad Core İşlemci | Dört Çekirdekli (4) İşlemci |
Hexa Core İşlemci | Altı Çekirdekli (6) İşlemci |
Octa Core İşlemci | Sekiz Çekirdekli (8) İşlemci |
Deca Core İşlemci | 10 Çekirdekli (10) İşlemci |
Deca Core – 10 çekirdekli işlemciler daha önce MediaTek Helio X20 serisi işlemciler ile hayatkmıza girdiler ancak çok fazla modelde varlıklarını gösteremediler.
Ülkemizde satışı yapılan Reeder P11s modeli 10 Çekirdekli İşlemci Ailesine sahip olan ve ülkemizde satışı yapılan nadir modellerden bir tanesidir.
Dual Core – Çift Çekirdekli İşlemci Ailesi
Dual Core – Çift Çekirdekli İşlemci, sadece fiziksel işlemci başına iki tam yürütme çekirdeği olan Merkezi İşlem Birimleri anlamına gelmektedir.
Çift çekirdekli işlemciler, iki işlemciyi bir araya getirerek önbellekleri ve önbellek denetleyicilerini tek bir tümleşik devrede birleştiriyorlar.
Günümüzde Akıllı Telefonlar noktasında Çift Çekirdekli İşlemci kullanan model neredeyse kalmamış durumda. Ancak Akıllı Saatler gibi Giyilebilir Teknoloji Ürünlerinde halen bu işlemci ailesi karşımıza çıkabilmektedir.
Quad Core – Dört Çekirdekli İşlemci Ailesi
Quad Core – Dört Çekirdekli İşlemci CPU – Merkezi İşlem Birimine gönderilen bilgileri alan ve CPU tarafından verilen görevleri yerine getiren dört bağımsız üniteye sahiptir.
Çip içinde her bir çekirdek, önbellek, bellek yönetimi ve giriş/çıkış (I/O) bağlantı noktaları gibi diğer devrelerle birlikte çalışır. Dört çekirdekli işlemcideki bağımsız çekirdekler, aynı anda birden fazla talimat çalıştırabilir ve paralel işlemlerle uyumlu programların genel hızını arttırır.
Hexa Core – Altı Çekirdekli İşlemci Ailesi
Quad Core – Dört Çekirdekli İşlemciler temel olarak Çift Çekirdekli ve Dört Çekirdekli iki işlemcinin bir araya gelmesi ile oluşan bir işlemci yapısıdır.
Daha düşük işlem gücü gerektiren görevler Çift Çekirdekli birim tarafından gerçekleştirilirken Hız ve Performans gerektiren işlemler Dört Çekirdekli İşlemci tarafından gerçekleştirilir.
Mobil cihaz noktasında SnapDragon 808 serisi işlemcilerde 6 Çekirdekli Yapı kullanılırken ilk olarak bu işlemci yapısı 2010 yılında pazara sürülen Intel Core i7 İşlemci Ailesinde kullanılmıştır.
Octa Core – Sekiz Çekirdekli İşlemci Ailesi
Octa Core – Sekiz çekirdekli İşlemciler günümüzde genellikle iki adet 4 Çekirdekli İşlemcinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan işlemci ailesidir.
Bu işlemci yapısında kullanılan yazılım tarafından düşük güç gerektiren işlemlerde ilk 4 çekirdek, yüksek güç gerektiren durumlarda ise ikinci 4 çekirdek çalışmaya başlar.
Bu sayede cihazın batarya kullanımı en üst seviyeye çıkarılmaya çalışılmış olur.
Deca Core – On Çekirdekli İşlemci Ailesi
Quad Core – Dört çekirdekli işlemciler yapı olarak genellikle 4 adet Düşük İşlem Gücü, 4 Adet Orta İşlem Gücü ve 2 adet Yüksek İşlem Gücüne sahip 3 farklı CPU yapısının bir araya gelmesi ile oluşmaktadır.
Deca Core – On Çekirdekli İşlemci ailesi günümüzde çok fazla cihazda karşımıza çıkmadı. Ancak bu alanda MediaTek firması tarafından pazara sürülen Helio X20 serisi işlemciler mevcuttur.
Bu işlemci ailesinde 4 adet 1.4 Ghz’lik hıza sahip Cortex-A53 çekirdek, 4 adet 1.83 Ghz’lik hıza sahip Cortex-A53 çekirdek ve 2 adet 2.3 Ghz’lik hıza sahip Cortex-A72 çekirdek birimi bir araya getirilmiştir.
Muhtemelen önümüzdeki yıllarda 10 Çekirdekli İşlemci serileri hayatımıza daha fazla giriş yapmaya başlayacaktır.
İşlemci Çekirdek Sayısı Arttıkça Hız Artar mı?
Bu sorunun cevabı aslında donanım bazlı olarak bakıldığında, her işlemci yapısından Max. Performans vermesi durumunda “Evet, çekirdek sayısına göre İşlem Gücü Artar” şeklinde olmalıdır.
Ancak artan çekirdek sayısının performanslı çalışabilmesi için gerek GPU, gerek giriş ve çıkış birimleri gerekse de kendi içlerinde sorunsuz bir şekilde iletişim kurmaları gerekir.
Kısacası eğer doğru bir yazılım konfigirasyonu ile işlemci bağlantıları tam olarak yapılamamış olursa örneğin 4 çekirdekli bir işlemci 8 çekirdekli bir işlemciden daha performanslı çalışabilir.
Bu noktada gerek işlemci içindeki yapının gerekse de kullanılan işletim sisteminin işlemci ile olan bağlantısının sorunsuz sağlanması gerekmektedir. Aksi durumlarda daha düşük işlemci çekirdek sayısına sahip cihazlar daha üst model işlemcileri ezip geçebilirler.
Misal yazılım optimizasyonu noktasında ciddi anlamda ön plana çıkan IOS İşletim Sistemi günümüzde 2 çekirdekli işlemcilerde bile sorunsuz çalışmakta iken Açık Kaynak Kodlu yapıya sahip olan Android İşletim Sistemi 4 ve hatta 8 Çekirdekli işlemcilerde sorunsuz çalışabilmektedir.
Tabi bu noktada IOS İşletim Sistemini tek bir firmanın kullandığını, Android İşletim Sisteminin ise envai çeşit firma tarafından kullanıldığını unutmamak gerek.
İşlemci Çekirdeklerinin İsimleri Nereden Geliyor?
İşlemci Çekirdeklerine verilen isimler genellikle Latince ve Yunanca sayılar üzerinden veriliyor günümüzde.
Yeni dönemde hayatımıza girmesi muhtemel olan 12, 16, 20 Çekirdekli İşlemciler için hangi isimlerin kullanılacağını da bizlere zaman gösteriyor olacak.