Koronavirüsü Sebebiyle Çin’de Telefon ve Konsol Satışları Çakıldı

2020 yılının ilk günlerinden itibaren tüm dünyanın ana gündem maddelerinden birisi olan Koronavirüsü sebebiyle Çin’deki elektronik ürün satışları çakılmış durumda.

Milyonlarca kişinin yaşadığı ve teknolojik ürünler için ciddi bir pazar olan Çin’de ortaya çıkan Koronavirüsü sonrasında insanların yaşam savaşı vermeye başlaması satışların da düşmesine sebep olmuş durumda.

Şu ana kadar ciddi bir satış düşüşü yaşanan Çin’de eğer Şubat sonuna kadar virüs kontrol altına alınamazsa %10 oranında, Mart ayı sonuna kadar kontrol altına alınamaz ise %30 civarında bir satış kaybı yaşanması bekleniyor.

 

Çin ve Teknoloji
Çin ve Teknoloji

 

Tatil Sonrası Satışların Artması Bekleniyordu

Çin’de yeni yıl tatilinin hemen sonrasında baş gösteren Koronavirüsü firmaların da 2020 yılı hedeflerini tepe takla etmiş durumda.

Tatil sonrasında tüketicilerin yeni cihaz alımına yönelmesini bekleyen Oppo, Huawei, Xiaomi, Samsung, Apple gibi birçok üretici stoklarını güçlendirmişti.

Ancak Koronavirüsü ile birlikte satışların düşmesi sonrasında firmaların üretim bantlarından çıkan ürünleri satamadıkları için depolara yollamalarına sebep oldu. Ve bu süreç ile birlikte de depolardaki ürün sayıları ciddi rakamlara ulaştı.

Yapılan analizlere göre MediaTek firmasının durumun bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılı ilk yarısında satışlarının %25 azalacağı, Qualcomm firmasının da benzer bir düşüş yaşayacağı konuşuluyor.

Bunun yanında sadece Akıllı Telefon satışlarında da düşüş yaşanmadı. Çin genelinde insanların bilgisayar ve oyun konsollarından da uzaklaştığı gözlemleniyor.

 

Çin Teknolojisi
Çin Teknolojisi

 

Sağlık Ürünleri Karaborsa Olmaya Başladı

Elbette ki insanların ihtiyaçları şu aşamada Akıllı Telefon veya Oyun Konsolu değil. Birçok insan virüsten korunmak adına kendi yöntemleri ile bazı önlemler almaya çalışıyor.

Bu önlemlerin en yaygın olanı ise maske kullanımı. Tek kullanımlık ve daha dayanıklı ve sertifikalı maskeler Çin pazarında karaborsa halini almış durumda.

Daha önce farklı ülkelere maske yapıp satan Çin şimdilerde sattığı bu maskeleri 3-4 katına geri satın almaya başlamış durumda.

Bu tarz ürünleri ülkemizde üreten firmaların bile stokları tükenmeye başlamış durumda. Türkiye’den üretilen medikal maskeler farklı yollar ile Çin pazarına gönderiliyor ve buradaki ürün talebine yetişilmeye çalışılıyor.

 

Koronavirüsü Sebebiyle Çin’de Telefon ve Konsol Satışları Çakıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir