Maliye Bakanlığı Bitcoin ve Türevleri İçin Vergi Çalışmalarına Başladı

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

Maliye Bakanlığı, SPK ve Merkez Bankası tarafından incelemeye alınan Bitcoin Sistemi ve türevleri (Kripto Para) için çeşitli seçenekler üzerinden vergi çalışmalarına başlandı.

Eğer ilgili süreç Vergi Alınması Yönünde tamamlanırsa gerek Bitcoin gerekse de Ethereum gibi dijital para birimlerini üreten veya alıp-satan kişilere Gelir Vergisi üzerinden vergi tahakkuk ettirilecek. Artı olarak KDV ‘de alınmaya başlanacak.

Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk tarafından verilen bilgilere göre Maliye Bakanlığı Kripto Para olarak adlandırılan Bitcoin ve türevleri için bir isimlendirme yapılması konusunda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Merkez Bankası’ndan destek istedi.

Yapılacak olan çalışmalar sonunda 3 birim bir araya gelerek Kripto Para – Bitcoin Sistemi için bir isimlendirme yapacak ve çalışmanın sonunda muhtemelen bu iş için bir Vergi Rakamı ortaya çıkarılacak.

Bitcoin

Menkul Kıymet, Emtia veya Para Olarak Adlandırılabilir

Kripto Para – Bitcoin Sistemi için şuan düşünülen 3 isimlendirme seçeneği var. Bunlar “Menkul Kıymet”, “Emtia” veya “Para”.

Bu 3 isimden Menkul Kıymet ismine SPK’nın karşı çıktığı gelen ilk bilgiler arasında.  Verilen bilgilere göre SPK tarafından Bitcoin Sisteminin bir Menkul Kıymet olmadığı, Menkul Kıymet olabilmesi için gerçek bir ürünün ortaya konulması gerektiği yönünde bir tavır konulmuş durumda.

Merkez Bankası ise Para isminin kullanılamayacağı, Para olabilmesi için bir değer karşılığında basılmış ve reel olarak işlem yapılabilen bir ürün olması gerektiğini belirtmiş durumda.

Bu noktada ise geriye sadece Bitcoin Sisteminin Emtia adıyla anılması seçeneği kalıyor. Ancak bu seçeneğin kabul edilmesi Madencilik yapanlar ve Alım – Satım yapanlar için ciddi bir Vergi Yükü anlamına gelebilir.

 

Emtia Olursa Gelir Vergisi ve KDV İşin İçerisine Girecek

Eğer Maliye Bakanlığı, SPK ve Merkez Bankası Bitcoin ve Türevleri için ya da ortak isim olarak kullanılan Kripto Paralar için Emtia olduğu yönünde bir karar verilirse işin içine KDV ve Gelir Vergisi giriyor olacak.

Bu noktada da ortaya iki farklı türden vergilendirme çıkabilecek.

Buna göre;

  • Kişi eğer bir kez Bitcoin alıp satmış ve buradan bir gelir elde etmişse bu kazanç ya değer artışı kazancı veya arizi kazanç olarak vergilenecek. 2017’de 24 bin liradan fazla arizi kazanç elde ediyorsanız bunu beyan edip vergisini ödemek zorundasınız.
  • Kişi eğer sürekli Bitcoin alıp satıyorsa ve buradan gelir elde etmişse bu durumda gelir vergisi beyannamesi verip kazancından Gelir Vergisi ödemek zorunda. Bu verginin oranı yüzde 15’ten başlayıp 35’e kadar gidiyor. Bun ek olarak yüzde 18 KDV de ödenmek zorunda.
  • Eğer kişi tek seferlik alım yaptı ve bu alımda 24 bin TL sınırını aşmadı ise bu durumda Vergi Beyanı yapmasına ve Vergi Ödemesine gerek olmayacak.

Bitcoin Para

Kimlerden Kripto Para Vergisi Alınacak?

Eğer Bitcoin ve Türevleri ülkemizde Emtia olarak adlandırılmaya başlanırsa aşağıdaki gruplarda bulunan ve yukarıdaki maddelere uygun tüm kişilerden Gelir Vergisi ve KDV alınmaya başlanacak.

  • Madenciler

Sermaye ve Emek karışımı bir faaliyet olarak ele alınacaktır. Üretim yapılmasından dolayı “Ticari Kazanç” olarak nitelendirilecek ve vergilendirme yapılacaktır.

  • Takas / Alım – Satım Platformları

Ülkemizde şu aşamada aktif ancak organize olmayan 3 kurum var. Bu firmalar işlem başına aldıkları Komisyon oranında oluşan gelir için vergi ödemesi yapacaklardır.

  • Alım – Satım Yapanlar

Yapılan Alım ve Satım sonrasında ortaya çıkan Gelir üzerinden bir vergilendirme yapılması söz konusu.

 

“Para” Olursa Vergi Yok, “Menkul Kıymet” Olursa KDV Yok

Eğer Emtia adıyla adlandırılırsa Gelir Vergisi + KDV ödemek zorunda kalınacağı bilgisini vermiştik.

Ancak Bitcoin ve Türevleri için Para veya Menkul Kıymet ismi uygun görülürse bu durumda süreç değişecektir.

Para isminin uygun görülmesi durumunda herhangi bir Gelir Vergisi veya KDV olayı işin içerisine girmeyecek. Kullanıcılar tıpkı Döviz Alım Satımı yapar gibi işlem yapmaya devam edebilecekler.

Menkul Kıymet ismi ile anılmaya başlanması durumunda ise KDV ödemesi yapılmayacak ancak Gelir Vergisi ödemesi yapılacak.

Menkul Kıymet olması durumunda 11 bin TL sınırına kadar herhangi bir beyana ya da vergiye gerek yok. Ancak yapılan işlemin hacmi 11 bin TL sınırını aşarsa bu durumda Gelir Vergisi Beyannamesi verilmesi gerekecek.

Bitcoin Sisteminin Adı Ne Olacak

Maliye Bakanlığı Bitcoin Alım Satımı Yapanları Davet Etmeye Başladı

Gelen bilgilere göre Maliye Bakanlığı tarafından Bitcoin Alım Satımı yapan bazı kullanıcılar Müfettişlik Ofislerine davet edilmeye başlanmış durumda.

Gönderilmeye başlanılan Davet Mektuplarında Bitcoin sistemi üzerinden alım – satım işlemi yapıldığı tespit edilmiş olduğu bilgisi verilerek açıklamaların dayandığı belgeler ile birlikte Müfettişlik Ofislerine gelinmesi gerektiği bilgisi verilmiş durumda.

Sürecin ilerleyen dönemde nasıl şekilleneceği, Bitcoin ve diğer Kripto Para sistemlerinin nasıl bir vergi sistemine dahil edileceği ise zamanla belli olacak.

Bitcoin Sistemi - Maliye Bakanlığı Daveti

Maliye Bakanlığı Bitcoin ve Türevleri İçin Vergi Çalışmalarına Başladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir