Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?
Android İşletim Sistemine ve Windows İşletim Sistemine sahip cihazlarda Şarj ve Veri Aktarımı için kullanılan Micro USB 2.0 Girişleri birçok cihazda hızla aşınıyor ve kısa sürede arızalanabiliyor.
Peki, bunun sebepleri ve çözüm önerileri nelerdir?
Öncelikle bu kısımların devamlı hareket eden kısımlar olması arızaların ilk olarak bu kısımlardan doğmasına sebep oluyor. Ancak bu arızalara cihazın kendisi kadar cihazı kullananlarda sebebiyet veriyorlar.
İşte birkaç maddede Aşınma Sebepleri ve Çözüm Önerileri.
Şarj Edilirken Cihazla Oynamak
Cihazı şarja taktığınız an Mikro USB üzerinden 5 Volt ve 0.5 ile 3A arasında bir elektrik akımı geçmeye başlar. Bu akım cihazın kendisini ısıttığı gibi Mikro USB Uçlarında bulunan ve girişleri ana kart ile bir arada tutan Lehimleri ve Tutmam Noktalarını da ısıtır.
Bu ısınma normal şartlarda lehimin erimesi gereken sıcaklıkta değildir. Ancak bu ısınma süresince elinizde telefonla oynamak, devamlı şarj kablosunun hareket etmesine sebep olmak ısınan lehimin erimeden de yavaş yavaş bozulmasına sebep olmaktadır.
Özellikle 1-2 saat bu şekilde oyun oynayan ve cihazı tehlikeli derecelerde ısıtan kullanıcıların cihazlarında bu tarz sorunların kısa sürede ortaya çıkması muhtemeldir.
Çözümü ise basit. Cihazı şarja takın. Hareket etmeyecek bir şekilde, kabloyu düz tutarak bir yere koyun. Şarj sonrası kabloyu cihazdan ayırırken de çok fazla zorlamadan, düz bir şekilde çıkarın.
Çin Malı, Çakma Şarj Aletleri Kullanmak
Bu tarz aletlerle hem cihazı yakmanız hem de girişleri telef etmeniz çok kolaydır.
Bu tarz ucuz ürünlerde bazen akım yükselmeleri meydana gelebilmektedir. Bu sebeple de direkt Batarya Patlamaları ya da Lehim Erimeleri çok kolay gerçekleşmektedir.
Aynı zamanda da girişlerin kalitesiz olması sebebiyle çok çabuk Ezilme – Bükülme meydana gelebilmekte, cihaza bu şarj aletini takarken girişi zorlayarak giriş soketinin hareket etmesine ya da arızalanmasına sebep olunabilmektedir.
Bu noktada da Orijinal Şarj Aletlerini kullanmak ve cihazı bu şarj aletleri ile şarj etmek en doğru olan çözümdür.
Şarj Aletlerinin Ucuna Dikkat Edin
Genellikle evde kendi başlarına dolaşma özelliğine sahip olan şarj aletlerinin girişlerine bazen yanlışlıkla basılması, sandalyenin ayağının altında kalması gibi sorunlarla karşılaşabiliyoruz.
Bu gibi durumlarda giriş ucu ezilerek daha dar ve uzun bir hale gelebiliyor. Siz de bu şekilde cihaza takıp şarj etmek istediğinizde ister istemez Telefon Şarj Girişine bir baskı uygulamış oluyorsunuz. Bu baskı da Mikro USB girişinin geriye doğru gitmesine ve sorun yaşamasına sebep oluyor.
Bu tarz durumlarda da Orijinal bir şarj aleti alarak cihazı kullanmaya devam etmeniz gerekiyor. Ve tabi ki şarj aletlerini daha yüksek noktalarda konumlandırmanız.
Aşağı Yukarı Hareketlerden Kaçının
Bir dönem Sony Ericsson markalı ürünlerde şarj aletlerini çıkarıp takabilmek için aşağı yukarı bir hareket yapılması gerekiyordu. Bu sebeple de kullanıcılar bu sisteme alışmakta zorluk yaşayabiliyorlardı.
Ancak Mikro USB Şarj Girişlerinde bu tarz bir durum söz konu değil. Aşağı – Yukarı ya da Sağa – Sola harekete gerek yok. Zorlayarak yapılan bu hareketlerde ise cihazın arızalanmaması için bir sebep yok.
Bu sebeple cihazın şarja ya da bilgisayara takarken sağa sola bükmeden ve eğmeden düz olarak çıkarmak ve aynı sistemde takmak gerekiyor.
Aksi durumda cihazların şarj girişleri çok çabuk arızalanabiliyor.