Microsoft Nokia’yı Önce Batırdı, Sonra Satın Aldı

Akıllı Telefon sektörünün patlama yapmasıyla beraber geride kalan Nokia firması eski bir Microsoft çalışanına teslim edildikten sonra çöküş başladı ve gelinen son noktada Microsoft, Nokia markasının sahibi oldu.

Tabi ki bu tarz bir iddia ne kadar doğrudur bilinmez ancak ortaya çıkan satış ve pazar analizlerine bakıldığında Microsoft ve Nokia işbirliğinin ne denli kötü bir dönemin başlangıcı olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz.

Stephen Elop isminin Nokia CEO’su olmasından sonra oldukça büyük bir değişim içerisine giren Nokia firması o güne kadar kendisini taşımız olan Symbian İşletim Sistemini ikinci plana atarken Android karşısında başarılı olması beklenilen MeeGo Projesi de çöpe atıldı.

Stephen Elop tamamen Microsoft Çözümlerine bağımlı bir Nokia firması için ilk adımları atmaya başlarken Nokia firmasına gelmeden önce Microsoft firmasında çalışmasının aslında hangi sonuca doğru gidildiğinin bir göstergesi idi.

Microsoft Nokia’yı Önce Batırdı, Sonra Satın Aldı
Microsoft Nokia’yı Önce Batırdı, Sonra Satın Aldı

Android İşletim Sistemini kullanmayacağını açıklayan Nokia firması Akıllı Telefon serisi olan Lumia için tek çözümün Microsoft Phone serisi olduğunu düşündü ve adımlarını bu alanda attı. Ve tabi ki Microsoft firmasının yavaş ve hantal yapısı Nokia için çözülmenin ilk adımı oldu.

Bazı firmaları elinden çıkaran, Fabrikalar kapatmaya başlayan Nokia firması Global Pazardaki liderliğini de Samsung firmasına devrederek yok olmayı hızlandırdı.

Şuan gelinen noktaya bakıldığında Microsoft firmasının Stephen Elop kanalıyla 2 senelik bir çalışma yaptığını ve Nokia firmasını kendi bünyesine daha uygun fiyata katabilmek için başarılı bir çalışma yaptığını görebiliyoruz.

11 Şubat 2011 tarihinde başlayan Nokia Microsoft işbirliğinde pazarda %25 gibi bir paya sahip olan Nokia geçen 2 senelik süreçte %20 Pazar kaybı daha yaşamaktan kurtulamadı.

Birçok Analiste göre Nokia ve Android İşletim Sisteminin beraber çalışması durumunda yaşanan bunca sıkıntı ve yok oluş süreci hiç başlamayabilir, Nokia Lumia serisi ile Microsoft kanadından destek alınırken başka bir seri ile de Android kanadından destek alınabilirdi.

Bu durumda şuan Pazar sıralamalarında Samsung – Nokia çekişmesi devam edebilir ve Nokia bu süreci daha az zararla ve elbette ki Satılma olayı olmadan kapatılabilirdi.

Nokia Firmasının Yıllara Göre Pazar Kaybı
Nokia Firmasının Yıllara Göre Pazar Kaybı

Bundan sonraki süreçte Microsoft Markası ile pazarda var olacak olan yeni ürünlerle beraber Nokia firması da daha alt bir Pazar olan Cep Telefonu pazarına mahkum edilmiş olunacak.

Kısacası Nokia için artık yolun sonu çok yakın. Asha ve Lumia serisini kaybeden firmanın ne kadar daha alt model Cep Telefonu çıkaracağı ve pazarda ne kadar varlığını korumayı başaracağı belli değil.

 

Microsoft Nokia’yı Önce Batırdı, Sonra Satın Aldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir