Nokia’nın Son Umudu Windows 8 mi?

Son dönemde pazardaki İOS – Android kapışmasının arasında kalan ve radikal bir karar alarak kozunu Windows İşletim Sistemi üzerinden oynayan Nokia bu kozu da tutmazsa nasıl bir sonla karşılaşacak acaba.

Yıllardır pazarı domino eden ve liderlik koltuğundan inmeyen Nokia firması geçen sene yerini Samsung firmasına teslim etmiş ve pazar kaybını gözler önüne sermişti.

Samsung Android İşletim Sisteminin rüzgârını arkasına alarak hızlı bir tırmanış sonrasında Apple, HTC, Motorola ve Nokia gibi birçok devi geride bırakmayı başardı ve şuan satış listelerinde 1 Numara.

Yıllar önce pazarsa kendi işletim sistemi ve tarzı ile oldukça yüksek satış rakamlarına ulaşan, hali hazırda halen alt kullanıcı için vazgeçilmez bir marka olan Nokia firması Akıllı Telefon pazarında ise biraz geriden geliyor.

Samsung, Apple, HTC, Sony, Motorola gibi firmaların son 3-4 yılda ürettikleri Yeni Nesil Telefonlar pazarda yer edinmeye başlarken Nokia firması geçen sene Radikal bir karar alarak Microsoft Firması ile anlaşmaya vardı ve cihazlarını Windows İşletim Sistemini kullanılabilir hale getirdi.

Nokia Windows Phone ve Android
Nokia Windows Phone ve Android

 

Ancak bir anlamda büyük bir de Riziko içerisine girdi Nokia bu atağı ile. Çünkü bir dönemler Cep Bilgisayarı alanında rakipsiz olan Windows Phone İşletim Sistemi son yıllarda boşlanmış ve b una bağlı olarak dışlanmıştı. Şimdilerde ise Yeniden Yapılanma dönemine girdi ve Windows Phone 8 ile harikalar yaratacak sözleriyle yeniden pazara iniyor.

Ancak Android ve İOS gibi kendini kanıtlamış iki İşletim Sistemi arasında Windows Phone 8 İşletim Sisteminin şansı ne kadar olacak bilinmiyor. HTC ve Samsung firmalarının da bu alanda ürünler üreteceği göz önüne alındığında Nokia eğer WP8 atağı işe yaramaz ise oldukça zor durumda kalabilir.

Son dönemde birkaç fabrikasını kapatan ve binlerce çalışanı işle yollarınız ayıran Nokia tek umudu olan Windows Phone 8 tutmazsa zor durumda kalabilir.

Symbian İşletim Sistemini geliştirmeyi durduran, MeeGo İşletim Sisteminin geliştirme aşamasından ise ayrılan firma WP8 İşletim Sisteminden istediği sonucu alamazsa zorlu günlere geri dönebilir.

Şu aşamada pazar satışları düşen, ülkemizde ise yen, modellerini sürmeden eski modeller ile eden firma bakalım yakında Liderlik Koltuğunu geri alabilecek mi yoksa 2. Sıradaki yerini koruyamadan daha aşağılara düşmeye mi başlayacak.

Çünkü eğer başarılı bir çıkış yakalayamaz ise Apple ve HTC firmaları Nokia firmasını aşağı sıralara çekebilirler.

Nokia’nın Son Umudu Windows 8 mi?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir