RTÜK Şimdilik Youtube Kanallarını Denetlemeyecek

RTÜK tarafından internet üzerinden yayın yapan bazı yayınlar denetlemeye tabi tutulurken şimdilik Youtube Kanalları bu denetlemenin dışında tutuldu.

Geçtiğimiz haftalarda basına yansıyan ve Torba Yasa ile hayatımıza giriş yapması beklenilen Denetleme Süreçleri ile alakalı olarak RTÜK üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy tarafından bir açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada denetlemenin şu aşamada NetFlix, Puhu TV, Blu TV gibi yayın sistemleri üzerinden gerçekleştirileceği, Youtube, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya araçları üzerinden yapılan yayınların denetleme kapsamında olmadığı belirtildi.

 

NetFlix

 

İnternet Ortamındaki Yayıncılık Faaliyetleri Denetlenecek

RTÜK üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy yaptığı açıklamada “Netflix, Blu TV, Puhu TV gibi aslında tamamen yayıncı olan ama sadece internet mecrasından yayın yaptıkları için yayıncı değilmiş, herhangi bir internet kullanıcısıymış gibi algılanan yayıncıları denetleyeceğiz. Yani internet ortamında yayıncılık faaliyeti yapanları denetleyeceğiz. Onların dışında YouTube, Twitter, Facebook ve benzeri, görsel içeriği paylaşan ve fakat yayıncı hüviyeti taşımayanlar için RTÜK’ün herhangi bir denetimi söz konusu değildir. İnternet ortamında ‘geleneksel mecralarda yapılan içeriği’ paylaşan, şimdilik ‘yayıncı’ denmeyen ama aslında internet ortamında yayıncılık yapan kuruluşları denetleyeceğiz.” şeklinde bir bilgilendirme yaptı.

Yapılan açıklama Youtube üzerinden herhangi bir denetlemenin şu aşamada yapılmayacağını net bir şekilde dile getiren Doç. Dr. Hamit Ersoy; “Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun böyle bir görevi üstlenmesi hem yasal hem de pratik açıdan mümkün değil. Yapılmak istenen düzenleme öncelikle sadece karasal, uydu ve kablo ortamında yapılan yayıncılığın internet ortamındaki uzantısı şeklinde. Yani internet ortamında yapılacak yayıncılıkla ilgilidir.” dedi.

 

BluTV

 

Birçok Filme ve Diziye Sansür Gelecek

Şu aşamada Ücretli veya Ücretsiz olarak hizmet sunan NetFlix, Puhu TV ve Blu TV gibi yayınlar üzerinden yerli veya yabancı birçok dizi yayınlanıyor.

Birçoğu direkt olarak bu sistemlere ait olan bu dizi ve filmlerde gerek şiddet içerikleri gerek küfürlü içerikler gerekse de cinsel içerikler sıkça kullanıcıların karşısına çıkabiliyor.

RTÜK tarafından bu yayınların denetlenmeye başlaması ile burada yayınlanan dizi ve filmlere gerek Bipleme yöntemi ile gerek Buzlama gerekse de dizi veya filmdeki ilgili sahnelerin kesilmesi yöntemi ile sansürler uygulanmaya başlanacak.

Bu noktada ücretini ödeyerek ulaşabildiğiniz içeriklerin bir anlamda orijinal yapıları da bozularak normal bir TV Dizisi veya Filmi haline gelmesi sağlanmış olacak.

Puhu TV

RTÜK Şimdilik Youtube Kanallarını Denetlemeyecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir