İşlemci pazarında Nvidia Tegra 4 ve SnapDragon 800 modellerinden sonra Samsung tarafından üretimi yapılan 8 Çekirdekli Samsung Exynos 5 Octa modeli de CES 2013 fuarında tanıtıldı.
Samsung tarafından üretimine başlanılacak olan Samsung Exynos 5 Octa serisi aslında 2 adet Dört Çekirdekli işlemci ailesinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan bir işlemci özelliğine sahip.
Samsung Exynos 5 Octa sürümü içerisine yerleştirilen 1.8 GHz hızındaki ARM Cortex A15 ve 1,2 GHz hızındaki Cortex A7 işlemcileri telefonda yapılan işlemlere ve gereken performansa göre tek başına ya da beraber çalışarak oldukça performanslı bir yapı ortaya koymayı başarıyorlar.
Bunun yanında çok fazla performans istemeyen işlemler için sadece Cortex A7 İşlemcisi çalıştırılarak özellikle batarya süresinde %75 e varan bir abantaj sağlanmış oluyor. Bu sayede cihaz her işlem için Cortex A15 işlemcisini çalıştırmak durumunda kalmıyor.
Bu yöntem sayesinde %70′e kadar enerji tasarrufu sağlayabilen çipsetin 3D Grafik performansının dört çekirdekli ARM Mali-400 GPU’sunu ikiye katlayabilecek güçte olduğu belirtiliyor.
Çipsette ARM’nin referans big.LITTLE işlemci geçiş teknolojisi kullanılmış durumda. Yani performans ihtiyaçları doğrultusunda A15 veya A7’lere geçiş yapılıyor. Bu sayede hem gereken performans sağlanıyor hem de batarya ömründe artış sağlanıyor.
Peki bütün bunlar mobil cihaz kullanıcılarına ne vaad ediyor? Nvidia Tegra 4, Qualcomm Snapdragon serisi ve Samsung Exynos 5 Octa mobil cihazların hızlarını ciddi anlamda arttırırken, 3D grafik performansını da önemli boyutta arttıracak.
Exynos 5 Octa’da, Exynos 4 ve Exynos 5 Dual’daki 32nm HK-MG’den 28nm HK-MG’ye geçiş yapılmış. Bu çipsette Mali-T6xx (T-658 olması çok yüksek ihtimal) grafik işlemcinin yer alacağı belirtiliyor. Çekirdeklerin saat hızı belirsizken GPU’nun Mali-T6xx olarak kaldığı belirtilmekte ancak tam model belli değil.
Bu yeni nesil çipseti sonraki amiral gemisi bir Galaxy modelinde görebiliriz. Anlaşılan o ki, mobilite endüstrisinde 2013 ve 2014 yılları inanılmaz hareketli geçecek.
Bu noktada Samsung firmasının pazardaki rekabet noktasında bir adım öne geçmesi de pek şaşırtıcı olmayacaktır. Zira kendi işlemcisi ile daha performanslı cihazlar üretmesi ve yakın dönemde kendi İşletim Sistemi ile de bir çeşit Apple örneği içerisine bürünmesi mümkün gibi görünüyor.
Uzunca bir süredir cihazlarındaki her noktayı kendileri üretmeye başlayan Samsung bir anlamda Dünya Mobil Pazarın da rekabetsiz bir konuma ulaşmaya başladı.
Ekran üretimi, İşlemci Üretimi, Mobil İşletim Sistemi üretimi ile birlikte Samsung firmasının Mobil Pazardaki liderlik koltuğundaki yeri biraz daha sağlamlaşabilir.