Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?
Bu yazımızda sizlere Şarjlı Pil ve Şarj Aleti hakkında bilgiler verip, Alkalin Pillerin şarj olup olmadığı konusuna değineceğiz. Ayrıca Şarjlı Pil – Şarj Aleti ve Normal Pil ile alakalı birçok bilgiyi de sizlere sunuyor olacağız.
Şarjlı Pil olarak nitelendirdiğimiz ürünler günümüzde yaygınlaşmaya başlayan bir pil yapısı olsa da halen birçok kullanıcı Şarj Olmayan Pil satın alarak hem aile bütçesine zarar vermekte hem de çöpe atılan her pil ile Doğaya Zarar Vermektedir.
Bu sebeple de ilk olarak eğer imkanınız varsa ve sıkça pil satın alıyorsanız hem kendi bütçeniz hem de doğa için Alkalin – Çinko yapıdaki tek kullanımlık pillerden uzaklaşmanız ve Şarj Edilebilir Pil yapısına geçiş yapmanızı öneririz.
Alkalin Piller Şarj Edilebiliyor mu?
Bu sorunun cevabı Genellikle HAYIR olacaktır.
Ancak Alkalin Pilleri de şarj eden Şarj Aletleri vardır. Ama kesinlikle yazımızı tam olarak okumadan işlem yapmayın.
Şuan Teknoloji Mağazaları veya İnternette Satılan herhangi bir Şarj Aleti ile Alkalin Pilleri Şarj Edemezsiniz. Etmeye kalkmanız durumunda ise Pilde Akma, Isınma ve Hatta Patlama gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Ancak Alkalin Piller için özel olarak üretilen Şarj Aletleri ile bu pilleri şarj etmeniz mümkündür. Bu şarj aletlerini bulmak ise oldukça zordur. Bu cihazların üzerinden Alkalin ibaresi yer almaktadır. Genelde satılan cihazlar ise Ni-MH özeliğine sahip piller içindir.
Alkalin Pil Şarj Aleti Neden Zor Bulunuyor?
Bunun sebeplerini maddeler halinde sıralayabilir.
- Her alkalin pil şarj olmaz. Belirli bir kaliteye sahip olması lazım.
- Kalitesiz alkalin pilleri şarj etmek istemeniz durumunda patlama riski vardır.
- Alkalin Pillerin şarj ömürleri düşüktür. Ortalama 10 kez şarj olduktan sonra kullanım dışı kalırlar. Markaya göre bu 5 kez de olabilir, 15 kez de olabilir.
- Güvenilir değillerdir.
- Üretim süreçleri Şarj Edilmeye uygun değildir.
- Toplam Maliyetler Ni-MH Yapıdaki Şarjlı Pillere Göre Daha Yüksektir.
Şarjlı Pil ve Alkalin Pil Arasındaki Farklar Nelerdir?
Şarj Olmayan Piller 1.5 Volt çıkışa sahip ve Alkalin yapıdaki pillerdir. Şarj olabilen piller ise 1.2 volt çıkışa ve Ni-MH sahiptirler.
Uygun şarj aletini bulsanız dahi normal piller 10-15 kez şarj olabilir. Şarjlı Pillerde ise bu rakam 500 – 1000 kez aralığındadır.
Normal pilleri şarj etmeye kalkmanız durumunda Patlama – Isınma – Yanma veya Akma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Şarjlı Pillerde ise güvenlik daha yüksektir ve kaliteli bir pilde kolay kolay bu sıkıntılar yaşanmaz.
Alkalin Pili Şarj Makinesine Takarsak Ne Olur?
Herhangi bir noktadan aldığınız Şarj Edilemez Pili bir Pil Şarj Cihazına takarsanız birkaç sonuçtan birisi ortaya çıkabilir.
- Hiçbir şey olmaz,
- Pilde akma meydana gelir,
- Pilde ve makinada ısınma meydana gelir,
- Pilde yanma meydana gelir,
- Makinede kısa devre arızası oluşur,
- Pil patlar
Şarjlı Pilleri Nasıl Ayırt Edebiliriz?
Bir pilin şarjlı olup olmadığını birkaç maddeye bakarak ayırt edebiliriz.
- Şarjlı Pil veya Recharge / Rechargeable ibaresi yer alır,
- Bir mAh değeri yer alır. 850 mAh, 1000 mAh, 2.500 mAh gibi
- Genellikle Ni-MH malzemeden yapılmıştırlar.
- Fiyatları 1-2 TL değildir. Çifti 10 TL ve üstündeki fiyatlardan satılmaktadır.
- Duracell, Varta, Sony, GP, Philips gibi büyük firmalar tarafından üretilmekte ve satılmaktadırlar.
Şarjlı Pillerdeki mAh Değeri Neyi İfade Eder?
Bu aslında pilin sunacağı toplam gücü ifade etmektedir. Bu değer ne kadar büyük olursa cihazın tek şarjla size sunacağı kullanım ömrü daha uzun olacaktır.
Örneğin 2.100 mAH’lik bir pil ile bir fotoğraf makinesi 300 Çekim yapıyorsa 2.700 mAh’lik bir pil ile bu rakam 400 çekime yükselir.
Tabi ki bu değerler arttıkça pilin Şarj Olma Süresi de yükselecektir.
Şarj Edilebilen Piller ve Şarj Edilemeyen Piller Hangileridir?
Piller üretildikleri malzemeye göre Şarj Edilebilen veya Şarj Edilemeyen olarak iki farklı gruba ayrılabilirler.
Şarj Edilen Piller;
- Nikel Kadmiyum (Ni-Cd) Piller
- Nikel metal hidrit (Ni-Mh) Piller
- Lithium İon (lityum iyon) (li-ion) Piller
- Lithium polymer (lityum polimer)(li-po) Piller
Şarj Edilemeyen Piller;
- Lithium (lityum) Piller
- Alkalin Piller
- Çinko Piller
olarak sıralanabilir.
Şarjlı Pillerin Şarj Süreleri Neye Göre Değişir?
Şarjlı Pillerin Şarj Süreleri iki etmene göre değişir. Bunlar;
- Pilin mAh Değeri,
- Şarj Aletinin Çıkış Gücü
Şarj Aleti Seçerken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor?
Özellikle şarj aletlerini satın alırken Hızlı Şarj Desteği bulunan makineleri almanızı öneririz. Ancak bu makinelerin fiyat olarak biraz daha pahalı olduğunu baştan belirtelim.
Günümüzde pilleri 45 Dk – 1 Saat gibi sürelerde şarj eden makinelerin da satışı yapılırken 15 – 17 saat gibi sürelerde şarj eden makinelerin da satışı yapılmaktadır.
Tabi ki pilin mAh cinsinden değeri de pilin şarj süresine etki edecektir. 1.000 mAh’lik bir pil ile 3.000 mAh’lik bir pilin aynı sürede şarj olmasını beklemek hatalı olacaktır.
Bunun yanında Pilin Boyutuna göre de alacağınız Makinenin türü değişebilir. Standart Şarj Cihazlarının genellikle AA – AAA Piller için uygun olduğunu belirtelim. Eğer AAAA – SC – C – D – 9 Volt Kare veya farklı pil pil şarj etmek istiyorsanız bu durumda uygun girişi bulunan bir Şarj Makinesi satın almanız gerekecektir.
Normal Pil mi? Şarjlı Pil mi? Hangisini Satın Alalım
Elbette ki bu sorunun cevabı Şarjlı Pil olacaktır. Ancak kullanım alanlarına göre bu değişir.
Normal Pilin mantıklı olduğu alanlar;
- Duvar – Masa Saatleri
- TV, DVD, Klima Kumandaları,
- 5 volt ile Çalışan Cihazlar (Bazı cihazlar 1.2 voltluk pilleri kabul etmeyebilirler. Özellikle oyuncaklar)
Şarjlı Pilin mantıklı olduğu alanlar;
- Fotoğraf Makineleri, MP3-MP4 Playerlar,
- Ses Kayıt Cihazları,
- Flaş – Mikrofon Gibi Cihazlar
- 2 volt çıkış ile çalışan Oyuncaklar
Şarjlı Pil ortalama olarak 500 – 1.000 Dolum sunarken normal piller Tek Kullanımlıktır. Bu noktada da 10 TL verip alacağınız 2 Pil ile 1 TL verip alacağınız 2 pilin size sunacağı performans aynı olmayacaktır.
1 TL verip alacağınız pil 3-5 gün sonra çöpe gidip Doğaya Zarar Verecekken 10 TL verip alacağınız pil size kullanıma göre 1-2 yıl rahatlıkla gidecektir.
Bu sebeple de Şarjlı Pil ile cihazlarınızı kullanmanız her zaman için daha mantıklı bir hareket olacaktır.
Şarjlı Piller, Şarj Aletleri ve Şarj Edilemeyen Piller hakkında aklınıza takılan soruları YORUM Kısmından bizlere sorabilirsiniz.
Tarlada kullanmak için aldığım domuz savar diğer adı balıkçı feneri içine 2 adet büyük D pil var.bunun yerine sarj olabilen hangi pili kullanabilirim.
Şarjlı D serisi piller mevcut. Onları kullanabilirsiniz.
Tarlada kullanmak için aldığım domuz savar diğer adı balıkçı feneri içine 2 adet büyük D pil var.bunun yerine sarj olabilen hangi pili kullanabilirim.
Şarjlı D serisi piller mevcut. Onları kullanabilirsiniz.
Benim telefonum asus zenfone max.cihaz bazen hizli bazen yavas sarj ediyor nedeni ne olabilir..hizli sarj dedigimde hani uc bucuk saatte sarj ediyor.telefon daha bi aylik..
Cihazın ısınma oranı, Arka planda çalışan uygulamalar, Şarj cihazı vs. etkileyecektir. Cihazı kapalı olarak şarj edip sürelerine yeniden bir bakın derim.
Elinize sağlık, güzel bir çalışma olmuş. Sağlıcakla kalın, kolay gelsin.
alkalin pille çalışan ürünüm var. şarjlı pil taksam olur mu?
Çalışıyorsa kullanabilirsiniz. Bazen voltaj kaynaklı olarak çalışmayabiliyor ürünler şarjlı pil ile.
Cihazı alalı 1 saat oldu. Cihazın özellikleri iyi. Ancak maalesef cihazın kamerası gece ev ortamındaki ışıkta tam bir fiyasko.simdi diyeceksiniz ki gece modu her cihazda öyle,ama şöyle bir durum var ev ortamında ışıkta çekilmiş fotoğrafı çektim. Başka bir cihazla çektiğim fotoğraf daha iyi. Örnek LG G3 benim eski cihazım. Asus 4maxin kamerasında kumlanma var. Gündüz çekimini henüz denemedim. Ama hayal katıldığına ugradım
Max serileri genelde Batarya Ağırlıklı modeller. Kamera noktasında çok yüksek iddiaları yok. Ancak çok kötü olmaması lazım. Dilerseniz ayarlara falan bir bakın. Alacakaranlık modu vs. gibi modları olması lazım cihazın. Belki bundan kaynaklı bir sorundur. Gün ışığında da sorun yaşıyorsanız cihazı aldığınız yer ile bir görüşün derim. Kontrol etsinler teşhirdeki cihazlar ile.