Tayvan Depremi Teknoloji Pazarını Olumsuz Etkileyecek

Tayvan’da 6 Şubat 2016 tarihinde meydana gelen 6.4 şiddetindeki deprem Tüm Teknoloji Pazarını etkileyecek gibi görünüyor.

Dünyanın en büyük Yarı İletken Üreticisi konumunda olan ve Tayvan’da üretim yapan TSMC firması deprem sonrasında gerek bölgedeki can kayıpları gerekse de çalışma alanlarının sarsıntılar sebebiyle tam verimle çalışamaması sebebiyle üretime bir süre ara vermek durumunda kaldı.

Böyle önemli bir şirketin üretiminde değil durma yavaşlama yaşanması durumunda bile İşlemci Pazarı ciddi anlamda sıkıntı yaşayabilirken deprem sebebiyle bir haftaya yakın çalışamayan firma Teknoloji Pazarında bazı küçük krizlerin yaşanmasına sebep olacak gibi görünüyor.

 

Tayvan Depremi
Tayvan Depremi

 

1 Haftalık Kayıp Genel Anlamda %1 Düşüş Demek

Yapılan analizlere göre önümüzdeki hafta TSMC firması üretim bandındaki verimi %95 limitine çıkaracak ve uzun bir süre gerekirse fazla mesailer ile çalışmaya devam edecek.

Ancak henüz 2016 Şubat ayında olmamıza rağmen gelen bilgilere göre Üretim Bandındaki kayıp yıl içerisinde yapılacak telafi çalışmalarına rağmen %1 oranında olacak.

Bu kaybın elbette ki AMD, Intel, Samsung, Apple gibi birçok büyük firmaya işlemci üretimi için gereken Yarı İletken Maddeleri üreten bir firma için rakamsal değeri çok yüksek olacaktır.

Bunun yanında İşlemci Üretiminin olmazsa olmazı olan Yarı İletkenlerin kısa süreli üretimden kalkması bile Yeni Modellerin pazara çıkma sürecini bir miktar etki altına alabileceği, sorunun kısa süre halledilememesi durumunda ise Global Zam önlemleri ile satışın kısa vadede yavaşlatılmaya çalışılacağı da gelen bilgiler arasında.

 

TSMC Üretimi Yavaşlattı
TSMC Üretimi Yavaşlattı

 

Depremler Sürerse Fiyatlar Tavan Yapar

6.4 Şiddetindeki deprem sonrasında büyük bir yara alan Tayvan bir anlamda büyük bir sıkıntının eşiğinde.

Birçok Teknoloji Devi bu ülkede gerek üretim yapıyor gerekse de burada üretilen ürünler ile yeni bir ürün ortaya koyuyor.

Bu sebeple de Tayvan’da gerçekleşen depremin artçı sarsıntıları bölgeyi uzunca bir süre etkisi altına alması durumunda ne TSMC firması nede diğer firmalar tam kapasite çalışma yapamayacaktır.

Bu durumda fiyatların artması anlamına gelecektir.

 

Tayvan Depremi Teknoloji Pazarını Olumsuz Etkileyecek
Tayvan Depremi Teknoloji Pazarını Olumsuz Etkileyecek

 

Daha Öncede Hard Disk Sektörü Darbe Almıştı

Geçtiğimiz senelerde yaşanan Tsunami ve Sel Baskınları sebebiyle Seagate ve WD gibi firmalar uzunca bir süre Hard Disk üretimi yapamamışlardı.

Bu süreç içerisinde şuan 180 – 200 TL arasında satışı yapılan 1 TB kapasiteye sahip bir Hard Diskin ortalama olarak 280 – 300 TL seviyelerindeki satış rakamlarına çıkması gibi bazı sıkıntılar yaşanmıştı.

Bu sefer darbe gören firmanın TSMC olması ve bu firmanın ürettiği ürünlerin daha kritik noktalarda kullanılması bu zamların daha ekstra boyutlara uylaşması anlamına gelecektir.

 

Tayvan Depremi Teknoloji Pazarını Olumsuz Etkileyecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 22 Şubat 2016, 02:26

    vaybe depremlerin hard disklerimizin fiyatlarını etkileyeceği hayatta aklıma gelmezdi.