Türkiye’de Konutlar Elektronik Atık Noktaları Halini Aldı

Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi ile evlerimize aldığımız ürünlerin kullanım süreleri de düşmeye başladı. Bu da evlerin birer Elektronik Atık noktalarına dönüşmesine sebep oluyor.

Bundan birkaç sene önce satın alınan Mp3 playerler yerlerini telefonlara bıraktı. Bundan bir iki sene önce alınan telefonlar, tabletler, televizyonlar ise daha üst modellerin gelmesi ile kenara kaldırıldı.

Kartuş maliyetlerinin artması sebebiyle yazıcılara kartuş almak yerine yeni yazıcı satın alan kullanıcıların evlerinde ise eski yazıcılar birikmeye başladı.

Kablolar, kulaklıklar, adaptörler vs. derken artık evlerimizde kullandığımız elektronik ürünlerin yanında bir o kadar da çekmece ya da depolarda bekleyen teknolojik ürünler kendisine yer bulmaya başladı.

 

Elektronik Atık

 

Satan Satıyor, Diğerleri Evde Beslemeye Devam Ediyor

Sahibinden ve LetGo gibi platformlar üzerinden birçok kişi kullanmadığı elektronik ürünleri satışa koyuyor. Ancak bir o kadar ve hatta daha fazlası ise o ürünleri hiç satışa bile çıkarmıyor.

Bu ürünler ilerde lazım olur düşüncesi veya zaten ederine satılmayacak bari bende kalsın mantığı ile satılmadığı için atıl bir şekilde evlerde bekliyor.

Ve bu sebeple de evlerimiz birer elektronik çöplüğüne doğru yol almaya başlamış durumda.

 

Cep Telefonu

 

Geri Dönüşüm Ülkemizde Çok Kısıtlı

Evde çöp halini alan ürünler bir süre sonra mecburen belediye çöplüklerine doğru yola çıkıyorlar.

İçindeki değerli malzemelerle birlikte, bir daha kullanılmamak ve çevreye de bol bol zarar vermek üzere doğaya karışmaya başlıyorlar.

Ülkemizdeki geri dönüşüm süreçlerinin ve kültürünün neredeyse sıfıra yakın olması da gerek evlerimizi gerekse de ülkemizi ve topraklarımızı birer elektronik çöplüğü haline dönüştürmeye devam ediyor.

 

Sıfır Atık Projesi

 

TÜBİSAD “Evlerdeki Teknolojik Atık Miktarı 3 Vapur Ağırlığında”

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Çevre ve Geri Dönüşüm Uzmanları, evlerimizde toplam teknolojik atık miktarının 3 bin vapur ağırlığında olduğunu açıklandı. TUBİSAD, kırılmış, hasar görmüş ve tekrar kullanılmayacak olan eşyaları elektronik atık olarak değerlendiriyor. Araştırmalara göre evlerimizde en çok bulunan teknolojik atıklar cep telefonları, fotoğraf makineleri, tabletler ve yazıcılar. Uzmanlar geri dönüşümün başlaması ve ”sıfır atık” projesinin gerçekleşmesi gerektiğini söyledi

Türkiye’de Konutlar Elektronik Atık Noktaları Halini Aldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir