UBER Uygulaması İstanbul’da Taksiciler Tarafından Kullanılmaya Başladı

Aylarca UBER Uygulamasının yasaklanması için eylem yapan taksiciler UBER XL Servisinin Türkiye’den çekilmesinden sonra UBER Uygulamasına 4.000’den fazla Sarı Taksi ve Turkuaz Taksi dahil oldu.

UBER XL olarak bilinen servis ile müşterilere Minibüs tarzı büyük araçlar ile hizmet veren UBER firması açılan davalar, gelen yasaklar ve cezalar sonrasında Türkiye’de servisini sonlandırma kararı aldı.

Ancak Sarı Taksi ve Turkuaz Taksilere yönelik kullanılmaya devam edilen UBER Uygulamasını halen aktif ve İstanbul’da Taksiciler tarafından da ciddi anlamda ilgi görmeye başlamış durumda.

UBER Türkiye

Ücretsiz Olan Uygulamaya %5 Komisyon Geldi

Daha önce Ücretsiz olarak Sarı Taksi ve Turkuaz Taksilerin kullanımına sunulan UBER Uygulaması, UBER XL Uygulamasının Türkiye’den çekilmesi sonrasında taksicilerden %5 Komisyon almaya başladı.

Daha önce çeşitli eylemler yapan, UBER Sürücülerini döven, Trafikte sıkıştıran, Polise şikayet eden Taksici Esnafı bu sayede UBER Sürücüsü haline geldi.

Gelen bilgilere göre şuan 4.000’den fazla taksici UBER Uygulamasına kayıtlı ve gelen müşteri taleplerine gidiyorlar.

UBER Sistemi

Taksi Esnafı Durumdan Memnun, Esnaf Odaları Tepkili

Konuyla alakalı olarak gerek Taksi Esnafı ile İstanbul Taksiciler Odası ve İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi farklı düşünüyorlar. Elbette ki sürecin ilerleyen aşamasında Türkiye’de Sarı Taksi ve UBER arasındaki sürecin yasal süreçlere göre farklı bir yolda ilerlemesi de mümkün. Ancak şu aşamada taksiciler UBER XL servisinden boşalan yeri UBER servisine dahil olarak kazanmak istiyorlar.

 

UBER Kullanan Sarı Taksi Esnafı;

“Önceden Taksim’de özellikle turistler XL araçları tercih ediyordu. Biz müşteri alamazdık. Şimdi onlar kalktı. Biz de uygulamayı kullanıyoruz. Turistler uygulama üzerinden bizi çağırıyor. Taksiye bindiğinde taksimetreyi açıyoruz. Müşteri başına da Uber’e komisyon veriyoruz. Uygulama dünyada çok yaygın olduğu için turistler çok sık kullanıyor. Bu nedenle yasaklanmamalıdır”

 

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu;

“Uber ile aylarca mücadele ettik. Dava açtık, eylemler yaptık. Başarıya ulaştık. Ancak taksicilerin Uber uygulamasına yönelmesine anlam veremiyorum. Üyelerimizin kullanması üzücü. Bu uygulama ile emeğimiz çalındı. Uber kullanan taksici esnafını uyarıyorum. Uygulamadan uzak dursunlar. Zaten süren bir davamız var. Uber uygulamasının yasaklanmasını istiyoruz”

 

İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi’nden Fahrettin Can;

“Havalimanında Uber kullanan ticari taksi yok. Ancak diğer yerlerde kullanıldığını duyduk. Bu uygulamanın internet üzerinden engellenmesi gerekiyor. Biz yerli bir uygulama geliştiriyoruz. Önümüzdeki günlerde tüm taksilerde kullanılacağını düşünüyoruz”

UBER ve Yandex.Taxi

Sadece Türkiye’de 12 Binden Fazla UBER XL Minibüsü Vardı

2014 yılından bu yana ülkemizde hizmet veren UBER XL servisi kısa sürede İstanbul’da ciddi bir kullanım oranına ulaşmıştı. Bu kullanım neticesinde de toplamda 12 Binden fazla minibüs UBER XL servisi kapsamında trafiğe çıkmıştı.

Taksiciler ile yaşanan sorunlar sonrasında Resmi Makamların da konuya dahil olması ile UBER XL servisi uzunca bir süre Dava ve Cezalarla yoluna devam etmiş ama firma sonunda pes ederek UBER XL servisini geçtiğimiz ay Türkiye’den çekmişti.

UBER Uygulaması İstanbul’da Taksiciler Tarafından Kullanılmaya Başladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir