Ülkemizde Kullanılan Reklam Modelleri ve Kullanım Alanları

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

CPM, CPC, CPL, CPA ve CPS gibi birçok Reklam Modeli ile karşılaşmış ancak ne anlama geldiğiniz anlamamış olabilirsiniz. Şimdi sizlere bu reklam modelleri hakkında bazı bilgiler vermeye çalışıyor olacağız.

Öncelikli olarak yukarı da sıraladığımız Reklam Modelleri günümüzde gerek Türkiye’de gerekse de Yurtdışında birçok site tarafından kullanılıyor ve bir Gelir Modeli olarak görülüyor.

Elbette ki bazı modellerin ülkemize tam olarak uygun olmaması ya da ülkemizde çok fazla talep görmüyor olması ihtimali var. Ancak her an bu reklam türlerinden birisi ile de karşılaşma ihtimalimiz yüksek.

Öncelikli olarak ilgili kısaltmaların tam olarak isimlerine bir bakalım;

  • CPM (Cost per Mile)
  • CPC (Cost per Click)
  • CPL (Cost per Lead)
  • CPA (Cost per Action)
  • CPS (Cost per Sale)

Peki, bu reklam modelleri arasındaki farklar neler? Dilerseniz şimdi de bu detaylara geçelim.

 

CPM (Cost per Mile) – Gösterim Başı Fiyatlandırma

Bu reklam türünde genellikle 1.000 Gösterim baz alınarak bir fiyatlandırma yapılır. Bu reklam sisteminde reklamınıza kaç kez tıklandığı bilgisi önemsizdir. Reklamın kaç kez gösterildiği konusu ön plana çıkmaktadır.

Örneğin 1.000 Gösterim için 1 TL ödeme sözü veren bir reklam veren ile anlaşmanız ve günün sonunda 5.000 gösterim yapmanız durumunda size ödenecek olan rakam 5 TL olacaktır.

Genelde büyük hit oranlarına sahip siteler tarafından kullanılır. Pop-Up veya Splash reklam birimi olarak kullanıcıların karşısına sıkça çıkan bir reklamdır.

 

CPC: (Cost per Click) – Tıklama Başı Ödeme

Bu reklam biriminde anlaşmalar reklamın kaç kez gösterildiği değil kaç kez tıklandığı üzerinedir.

Örneğin tıklama başı 20 kuruş gibi bir anlaşma yaparsanız ve gün içinde sitenizde o reklam 100 kez tıklama alırsa sitenin kazancı 20 TL olacaktır.

Google Adwords tarafından da kullanılan ve reklam verenlerin sıkça tercih ettikleri, geri dönüşe göre ödeme verilmesini sağlayan bir reklam sistemidir.

 

CPL (Cost per Lead) – Doğrudan Hedef Odaklı Fiyatlandırma

Bu reklam sisteminde ziyaretçinin sadece ilgili reklama tıklaması yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda ilgili link üzerindeki formu doldurması gerekmektedir.

Bu form üzerinden ilgili ziyaretçiyi sitenize çekmek, satış yapmak veya kendi müşteri kitlesine kazandırmak ise reklam verene düşen bir görevdir.

 

CPA (Cost per Action) – Eylem Başına Fiyatlandırma

CPL sisteminin bir benzeri olan CPA sisteminde kullanıcıdan bir form doldurmasını istemek yerine direkt olarak eylemin kendisini gerçekleştirmesi beklenmektedir.

Direkt olarak satışa yönlenen reklamlar, mobil uygulamaları indirtmek üzere tasarlanan reklamlar, paralı üyelik satışı özendiren reklamlar CPA Reklamlarına örnek olabilir.

CPA Reklamlarında genellikle satış beklentisinden ziyade aksiyon önemlidir. Ancak bu aksiyonun satışa dönüp dönmeyeceği konusu reklam veren kısmını ilgilendirirken reklam yayıncısını pek ilgilendirmez.

 

CPS (Cost per Sale) – Satış Başına Ödeme

Günümüzde en fazla kullanılan reklam sistemlerinden bir tanesidir. Birçok firma CPL veya CPA sistemlerinden ziyade CPS sistemini kullanmaktadır.

Bu sistem direkt satış amaçlı bir sistemdir ve Satış Ortaklığı olarak da ele alınabilir. Affialite Sistem adını verdiğimiz sistemde aslında bir tür CPS Reklam modelidir.

Bu reklam modeli direkt satış odaklı olduğu için reklam yayıncısı için oldukça karlı bir reklam türüdür. Her reklama tıklayan süreci satış ile sonlandırmasa da bazı sitelerin doğru kitle analizi yapılarak oldukça iyi CPS Kazançları elde ettiği de ortadaki bir gerçek.

Ülkemizde Kullanılan Reklam Modelleri ve Kullanım Alanları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir