Gece yatağa geçtiğinizde elinize aldığınız Tablet PC ya da Akıllı Telefonlar hem geç uyumanıza hem de sağlıksız bir uyku düzenine sahip olmanıza sebep oluyor.
Anadolu Uyku Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Hikmet YILMAZ tarafından yapılan açıklama Tablet PC ve Akıllı Telefon gibi ürünlerin uyku düzeni ve dolaylı yoldan sağlığımıza vermiş olduğu zararları gözler önüne seriyor.
Yapılan araştırmalar neticesinde Prof. Dr. Hikmet YILMAZ tarafından yapılan açıklama şu şekilde.
“Kişilerde bir melatonin düzeyi vardır. Melatonin, ışıkla miktarı azalan, karanlıkla aktive olan, akşam 21.30’da vücutta salgılanmaya başlayan ve bizi uykuya hazırlayan hormondur. Telefonun yaydığı led ışık, melatonin salgılanmasını engelliyor. Cep telefonunun yaydığı radyasyonun da uyanıklığa neden olduğunu düşünüyoruz. Radyasyon beyinde uyanıklıkla ilgili merkezleri uyarıyor. Bir yandan radyasyon, bir yandan ışıkla kişinin uykuya dalması zorlaşıyor veya mümkün olmuyor”
“Yatmadan önce oyun, mesajlaşma ya da sosyal medyayla ilgilenmeyi tercih edenler, uyku için gereken melatoninin en yüksek oranda salgılandığı saatleri pas geçiyor ve tabir yerindeyse bir sonraki otobüsü beklemek zorunda kalıyor. Yani melatoninin ikinci pik yapacağı dönemi. Bu da genellikle gecenin ikinci yarısını, saat 04.00’ü bulabiliyor. Sağlıklı bir uyku istiyorsanız 23.00’den sonra yatak odanıza cep telefonu ile girmeyin.”
23.00’dan Sonra Cep Telefonu İle Yatak Odasına Girmeyin
Yapılan araştırmalar ve analizlere göre saat 23.00’da yatağa geçen bir kişinin Sağlıklı ve Sorunsuz bir uykuya ulaşabilmesi için Akıllı Telefon, Tablet PC ya da Bilgisayar gibi ürünlerden uzak durması gerekiyor.
Bu tarz ürünleri mümkünse yatak odasının dışına, mümkün değilse de yaktan uzak bir yere koyması sağlıklı bir uyku adına önemli bir adım.
Gözlerde Ağrıya da Sebep Olabiliyor
Gece saatlerinde, karanlık bir ortamda telefon ya da tablet ile oynamak zamanla gözlerin yorulmasına sebebiyet veriyor.
Bu sorun da ilerleyen zamanlarda Göz Hastalıklarına sebep olduğu gibi direkt o gecenin uyku kalitesine de olumsuz bir etki etmiş oluyor.
Günde En Az 20 Şikayet Geliyor
Uyku Merkezi’ne sabahları uyanamama, uykuda solunum bozuklukları, uykuda hareket bozuklukları, uykusuzluk ya da aşırı uyku gibi her gün en az 20 şikayet aldıklarını belirten Prof. Dr. Hikmet YILMAZ en çok sabahları yataktan kalkamama şikayetini aldıklarını ve buna gece uykuya dalma süresini geciktiren durumların sebep olduğunu belirtiyor.
Bu sebeple de özellikle sabah erken saatlerde yataktan kalkması gerekenlerin gece 23.00’da telefonları, tabletleri ve bilgisayarları oturma odasında bırakarak yatak odasına geçmelerini öneriyor.
Bu sayede en azından o gece için rahat uyku çekebilir ve minimum seviyede uyku sorunu ile sabah yataktan kalkabilirsiniz.