Yapay Zeka Otomotiv Sektöründe Yeni Bir Dönemi Başlatacak

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

Bundan yaklaşık 20 yıl önce güvenlik donanım denildiğinde belli belirsiz tutturulmuş emniyet kemerleri, sadece ön koltuklarda yer alan ve kimi zaman ‘çıkartılan’ kafalıklar “sağlam” gövde ve şasi, disk frenler gibi unsurları sayardık. Ancak zaman öyle bir değişti ve teknolojiler öyle çabuk yayıldı ki, bugün çoğumuz, kullandığımız otomobil ya da ticari araçlarımızda var olan güvenlik donanımlarını bir çırpıda sayamayacak hale geldik.

6 YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ

Üreticiler son yıllarda geliştirdikleri araçlara koydukları teknoloji ve konfor donanımlarında sınır tanımıyor. Bundan 5 ya da 10 yıl sonra söz konusu donanımlar bugünkünden daha da fazla olacak. Özellikle otomobiller, konforun yanında güvenliği de şansa bırakmayacak. İşte, olmazsa olmaz 6 yapay zeka teknolojisi; hayal olmayan bu ürünler için para biriktirmeye başlamak için ise tam zamanı.

KAZAYI SEZİP HAREKETE GEÇENLER

Öndeki araçla aradaki mesafeyi sürekli ölçüp “tehlikeli yakınlaşma” gördüklerinde sesli ve ışıklı uyarı yapılabiliyor. Sürücünün yorgunluğunu da denetleyen bu sistemler yine sesli ve ışıklı uyarılarla sürücüyü önlem almaya itiyor emniyet kemerlerini gerip olası darbeye hazırlıyor. Gece görüş sistemleri şerit takip asistanı olarak adlandırılan sistemler de bu grubun içinde yer alıyor.

Yapay Zeka Otomotiv Sektöründe Yeni Bir Dönemi Başlatacak
Yapay Zeka Otomotiv Sektöründe Yeni Bir Dönemi Başlatacak

AKTİF OLARAK KAZAYI ÖNLEMEYE ÇALIŞANLAR

‘Kazayı sezen’ sistemlerle birlikte ya da onlara entegre olan bu sistemler sürücülerin muhtemel bir kaza tehlikesinde tepkisiz kalması durumunda devreye giriyor. Mercedes ise bir çarpışmada atacı durdurmak için frenlerden de öte, otomobilin altına monte edilmiş bir hava yastığından yararlanmayı amaçlıyor.

YAYA DOSTU DONANIMLAR

Aktif kaza önleme sistemleri aynı zamanda yayaları otomobillerin tehlikelerinden korumayı da sağlıyor. Bunula birlikte yayalara özel daha farklı sistemler de çıkabiliyor. Toyota ve Ford’un üzerinde çalıştığı sistem, örneğin bir yaya gördüğünde direksiyonu kendiliğinden tehlikesiz bir yöne kırabiliyor. Volvo ve Honda’da halen kullanılan sistemlere yaya algıladığında fren yapıyor. Yayalara çarpıldığında yukarı doğru kalkan yumuşak kaput sistemlerinin yanında, kaput hava yastığı da denenmiş çözümlerden biri.

MOBİL SAĞLIK KONTROLÜ

Bu biraz ütopik görünse deson Frankfurt Fuarı’nda sergilenen Ford SMax konseptinde mevcuttu. Koltuklarda bulunan sensörler tıpkı akıllı telefonlardaki uygulamalar gibi çalışıyor ve sürücünün yanı sıra ön koltuktaki yolcunun tansiyonunu hatta şekerini bile kontrol edebiliyor. Tabii ki güvenlik için.

AKILLI FAR SİSTEMİ

Klasik sürücü tarafından kontrol edilen farların yerini yavaş yavaş akıllı olanları almaya başladı. Bu sistem karşıdan bir araç geldiğinde karşı aracın sürücünün gözlerinin ışıktan etkilenmemesi için şiddetini ayarlıyor. Ayrıca bu sistemin yolun genişliği virajlarına göre aydınlatma alanı ve açısını da ayarlayabilen versiyonları gelmeye başladı.

KENDİ GİDEN OTOMOBİLLER

Google’ın ardından Bosch da bu konuda çalışmalarını “prototip” düzeyine getirdi. General Motors sadece bazı işlevleri yapan, Nissan, Volvo,Mercedes gibi markalar da tam olarak kontrolü devralan “otonom sürüş” sistemlerini 2020’ye kadar piyasaya sunacaklarını açıkladı. Bu sistem, düz yolda aracı şeritte tutuyor, gerekirse sollama yapıyor, öndeki araçla aradaki mesafeyi koruduğu gibi trafik işaretlerine göre gerekirse duruyor. Daha ileriki aşamada bu sistemin araçların birbirleriyle iletişime geçebilmesine olanak tanıyan sistemlerle desteklenmesi de öngörülüyor.

Milliyet

Yapay Zeka Otomotiv Sektöründe Yeni Bir Dönemi Başlatacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir