Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?
Kullandığımız eski Kimlik Kartlarının miadı dolmaya başladı. Yeni Nesil Çipli Kimlik Kartı 10 ilde daha dağıtılmaya başlandı. Peki, Çipli Kimlik Kartı almak için ne yapmak, hangi evrakları götürmek ve ne kadarlık bir ücret ödemek gerekecek?
Kademeli olarak dağıtımına devam edilen Çipli Kimlik Kartları 2017 yılı içerisinde Tüm Türkiye’de dağıtıma girmiş olacak.
Pilot il olarak ilk dağıtımımın yapıldığı Kırıkkale’den sonra yeni dönemde Rize, Trabzon ve Artvin’de de Çipli Kimlik Kartlarının dağıtımına başlandı.
Hemen sonrasında ise Erzincan, Erzurum, Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak ve Yalova’da da Çipli Kimlik Kartları dağıtıma girecek.
Çipli Kimlik Kartlarının Dağıtımı Nasıl Olacak?
15 yaşından büyük vatandaşların Kimlik Kartlarını bizzat giderek İl veya İlçe Nüfus Müdürlüklerinden almaları gerekiyor.
15 yaşından küçükler için ise yine bireyin kendisi ve bir velisi Nüfus Müdürlüklerine giderek yeni kimlik kartını teslim alabiliyor.
Bu işlemler için Nüfus Müdürlüklerinden randevu alınması ve eski kimlik kartının da yanınızda olması gerekli. Bu sayede Kaymakamlık Binalarında aşırı bir yığılmanın meydana gelmemesi amaçlanıyor.
Çipli Kimlik Kartı İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
Çipli Kimlik Kartınızı alabilmek için yanınızda olması gereken iki önemli evrak var.
Bunlar;
- Son 6 Ay İçinde Çekilmiş 1 Adet Biyometrik Fotoğraf
- Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Ehliyet, Memur Cüzdanı, Avukat ya da Basın Kimliği
Başvuru esnasında Biyometrik Fotoğraf Taraması yapılacak olup hem Sağ hem de Sol elinizdeki bütün parmakların izleri sisteme yüklenecektir.
Ayrıca Parmak Damar İzi ve Al Ayası Damar izi de sisteme yüklenecektir.
Çipli Kimlik Kartı Ücreti Ne Kadar?
Çipli Kimlik Kartı için ilk başvuru esnasında kullanıcıdan 15 TL Basım ve Kimlik Ücreti tahsil edilecek.
Eğer daha sonra Kayıp – Çalıntı sebebiyle yeniden kimlik alınmak istenirse bu durumda 30 TL Cezalı Ödeme yapılacak.
Kimlikler Hemen Teslim Edilecek mi?
Kimlik Teslimleri daha sonra PTT ile yapılacaktır.
Alınacak bilgiler sisteme işlendikten sonra Çipli Kimlik Kartları için özel olarak hazırlanan basım merkezinde kartlar basılacak, bilgiler çip içerisine yüklenecek ve Posta yoluyla 6 hanesi bir Pin Kodu ile birlikte adrese gönderim yapılacaktır.
Gelecek olan Pin Kodu sizin Çipli Kimlik Kartınızı kullanırken sizden istenecek olan Doğrulama Parolası olacaktır.
Bu parolayı daha sonra İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinde bulunan Kiosklar üzerinden değiştirmeniz istenecektir.
Tabi ki işin içinde tüm Kimlik Bilgilerinizin olmasından dolayı Unutmayacağınız ve Kolay Bulunamayacak bir şifre ile giriş yapmanızı öneririz.