TBMM’de görüşülen Torba Yasa Tasarısı kapsamında yurtdışı merkezli olarak satış yapan ve bu sebeple de KDV Ödemesi yapmayan Elektronik Satış Noktalarına da artık %18 oranında KDV yansıtılacak.
Yani günümüzde ödemesini yapıp satın aldığımız Online Yazılım üyelikleri gibi, Google Play Store veya AppStore Uygulamaları gibi birçok satış işlemine %18 oranında bir KDV ödemesi yapılacak. Sürecin sonunda KDV Ödemesi yapmayan birçok Uygulama ve Yazılım için %18 oranında KDV alınacak ve Maliye Bakanlığı tarafından bu işlemler takip edilecek.
Yapılan açıklamalara göre ödemeler Satışı Yapan Firmalar tarafından gerçekleştirilecek. Ancak büyük ihtimalle firmalardan alınacak olan bu %18 oranında ki KDV sonrasında satış yapan firmaların da Türkiye Satışlarına zam yapmasını beklemek yanlış olmayacaktır.
Yabancı Firmalar Türkiye’de Vergi Mükellefi Olacaklar
Konuyla alakalı olarak Maliye Bakanı Naci AĞBAL tarafından yapılan açıklama şu şekilde.
“Mesela ben, cep telefonumdan bir program indiriyorum, bu program şu anda %18 KDV’ye tabi. Mevcut sistemde diyorum ki ben Ey vatandaş, git, bunu, sorumlu sıfatıyla beyan et. Kimse beyan ediyor mu?
Etmiyor
Diyoruz ki şimdi, nihai tüketiciye doğru Türkiye’ye yönelik devamlılık arz edecek şekilde bir hizmet sunuyorsanız, bundan sonra vergi mükellefi olacaksınız. Ben bunu takip edeceğim. Bakın, bugün diğer alanda da biz gittik mesela ismini vermeyeyim bir firmaya Kardeşim, sen Türkiye’de kazanç elde ediyorsun. Resmen seni vergi mükellefi yaptık dedik. Ondan sonra geldiler ve Tamam oturup konuşalım dediler.”
Yurtdışından Kartla Alışveriş 2016 Yılında 5.4 Milyar TL
Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk tarafından yapılan açıklamaya göre 2016 yılında Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre yurt içinde ikamet eden vatandaşlarımızın yurt dışından kartla alışveriş işlemlerinin toplamı 5.4 Milyar TL civarında.
Bu işlemlerin ortalama olarak %30’luk kısmı ise Elektronik Ortamda sunulan hizmetler için yapılan ödemeler olduğu varsayılıyor.
Henüz Torba Yasa Tasarısı hayatımıza uygulanır aşamada değil. Ancak kısa süre içerisinde TBMM Komisyonunda görüşülerek Resmi Gazetede yayına alınarak uygulanmaya başlayacaktır.
Bu süreç sonunda Yurtdışı Alışverişlerinin takibi ve vergilenmesi olayının nasıl bir süreç sonunda yapılacağı da netleşmiş olacaktır.