Eşiniz dostunuz aracılığı ile yurtdışından uygun bir fiyata yeni bir telefon aldıysanız veya orada kullandığınız cihazı ülkemizde de kullanmak gibi bir düşünce içerisinde iseniz o zaman aşağıdaki konulara dikkat etmeniz gerekecektir.
Son dönemde Pasaport İle Cihaz Kaydı noktasında yaşanan sıkıntıları gören BTK resmi sayfası üzerinden kullanıcıları yönlendirmek ve sorun yaşama risklerini en aza indirmek için bazı başlıklar altında bilgi sunmuş durumda.
BTK sadece başlık olarak geçmiş ancak biz sizlere daha fazla katkısı olması açısından başlıkların içerisini de doldurarak kısa bir bilgi sunalım istedik.
[stextbox id=”info”]Yurtdışından Getirilen Telefonların Pasaport İle İMEİ Kaydı[/stextbox]
Yurt dışından başkaları tarafından yolcu beraberinde getirilen kayıt işlemleri gerçekleştirilmemiş cihazları ya da tanımadıkları kişiler adına kayıt yapılmış cihazları satın almayınız…
Her ne olursa olsun tanımadığınız bir kişiden Pasaport Kayıtlı veya Yurtdışı Kayıtlı cihaz almamaya özen gösteriniz. Aksi durumda ilerleyen dönemlerde Pasaport Sahibinin itirazı ile veya başka bir durum sebebiyle cihazınız “İMEİ Klonlanmış” veya “Kayıtsız Cihaz” alanında görülmeye başlanabilir.
Eşiniz veya Dostunuz üzerinden alım yaparken de bu tarz sorunlar yaşayabilirsiniz. Ancak tanıdık birisi olunca kendisine ulaşmak ve sorunu çözmek daha kolay olacaktır.
Başkalarının resmi belgelerini kullanarak kayıt işlemi yaptırmak…
Ülkemizde en fazla görülen durumlardan bir tanesi de başkası adına kayıt yapmak veya yaptırmak. Bu noktada eğer eşiniz dostunuz üzerine kayıt yaptıracaksanız sorun olmayacaktır.
Ancak tanımadığınız biri üzerinden, internetten bulduğunuz bir noktadan kayıt işlemine girişmeniz hem zamanınızı hem de paranızı kaybetmeniz anlamına gelebilir.
O sebeple ya kendi pasaportunuz ile ya da tanıdığınız birisinin pasaportu ile kayıt işlemi yapmanız da fayda var. Tabi ki şartların sağlanması da önemli.
Kayıt işlemlerini e-devlet üzerinden ya da GSM operatörlerinin abone kayıt merkezlerinden yaptırmak…
Vergi Ödemesi olan 115 TL için zaten Banka Şubeleri veya Vergi Daireleri ilk etapta sorumlular. Bu sebeple ödeme yapma noktasında sıkıntı yok. Ancak kayıt noktasında çok fazla sıkıntı yaşanabiliyor.
Bu sebeple direkt olarak E-Devlet Sistemi üzerinden kayıt işlemi yaptırmanız veya Yetkili GSM Bayileri ile işlem yaptırmanız gerekecektir.
Her yerde bulabileceğiniz bayiler resmi olarak kayıt yetkisine sahip olmayabilir. Bu sebeple Resmi Yetkisi olan bayilere kayıt işlemi yaptırmanız da fayda var. Yetkili Bayi Listesine (Buradan) ulaşabilirsiniz.
****
Kayıt işleminin tamamlanıp tamamlanmadığını www.mcks.gov.tr adresinden cihazın IMEI numarasının sorgulanması suretiyle kontrol etmek.
İşlemlerden sonra cihaz kaydı için size verilen belgeleri saklamanızda ve ara ara www.mcks.gov.tr sayfasından kayıt durumunu kontrol etmeniz de fayda vardır. Bu sayede kayıt işlem sürecini takip edebilir, sorun yaşanması halinde hemen çözüme müdahil olabilirsiniz.
Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için mutlaka kayıt işlemi yaptırılması gerektiğine dikkat çeken BTK, söz konusu cihazların IMEI kayıt işlemlerinin, e-devlet kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden ve mobil işletmecilerin abone kayıt merkezleri aracılığıyla yapılabileceğini hatırlattı.
Cihazların yurda giriş tarihinden itibaren 1 ay içerisinde pasaportun aslı ile birlikte mobil işletmecilerin abone kayıt merkezlerine başvurulması gerekiyor.
15 Haziran 2012 tarihinden sonra yapılan kayıt işlemlerinde ayrıca vergi daireleri veya bankalara 115 TL harç ödenmesi ve harcın ödendiğine ilişkin makbuzun aslının abone kayıt merkezine teslim edilmesi gerekiyor.
Son dönemde ülkemize kaçak yollardan getirilen cihazların yasal olmayan yöntemlerle geçici olarak kayıt altına alma işleminin yaptırıldığına dikkat çeken BTK, bu gibi durumlarda kayıt işlemine esas evrakların kontrol edilmesinden sonra bu cihazların kullanıma kapatıldığını söyledi.
Anlayacağımız yakın dönemde BTK bu konu üzerinde daha büyük çalışmalar yapacak gibi duruyor. Ancak her sistem sınırlamasının olduğu yerde Dolandırıcılık olması muhtemel.
Sizde bu konuda işlem yaptırmadan ve yaptırdıktan sonra Yetkili Noktalardan, Yasal İşlemler yaptırmanız durumunda güvenlik içerisinde telefonunuzu kullanabilirsiniz.
Ancak Yasal Olmayan yollardan yapılacak IMEI KAYIT işlemleri ileri de hem cihazınızın durumunu hem de sizin başınızı ağrıtabilir.
Cep telefonu ve benzeri cihazların kayıt işlemleri ile bilgi almak için 0 312 232 23 23 ve 444 9 777 numaralı çağrı merkezleri aranabiliyor.
Yurtdışından alınan telefona “e-Devlet” üzerinden kayıt imkanı | ZAMAN-ONLINE
Ulke disindan ucuz telefon getirilmesinin nedeni zaten ulkemizde telefon fiyatlarinin cok yuksek duzeyde olmasi, IMEI kaydi kesinlikle gerekli bir duzenleme ama herseyin oldugu gibi onunda fiyati anormal yuksek. Bunun nedeninin ‘telefon yurtdisindan gelmis olasa bile bizde biraz kazanmaliyiz’ mantigi olma olasiligini gormezden gelemiyor insan. Keske ettigi deger kadar ucretli olsaymis telefonlar, kimse yurtdisindan o ya da bu sekilde telefon getirmek zorunda kalmasaymis.
Ucuz diye yurt dışından telefon getirdik. Gelir gelmez bu sürprizle karşılaştık. Açıkçası Türkiye şartlarında bu meblağ oldukça fazla geldi. Türkiye’ye tatile gelen turistler, iş adamları vs kendi telefonlarını da kaydettirmek zorunda kalıyorlar bu durum aslında ülke prestijimizi de sarsıyor.
Amaç zaten ülke dışından Ucuz Telefon getirilmemesi.