Pasaport Üzerine Telefon Kaydında Dikkat Etmeniz Gereken 5 Madde

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

Yurtdışından getirdiğiniz telefonlarınızı Pasaport İle Kayıt Ettirirken maddi ve manevi olarak zarara uğramamak için dikkat etmeniz 5  maddeyi sizler için sıraladık.

Dolar kurunun artışı, yurtdışından telefon getirmenin artmasına bağlı olarak arttırılan kayıt ücretleri ve getirilen sınırlamak ile artık bir telefonun pasaport üzerine kayıt işlemleri eskisine göre daha sıkıntılı ve maliyetli.

Bu sebeple de aşağıdaki detaylara dikkat etmeniz de ve kaydınızı o şekilde yaptırmanız da fayda var.

 

Yurtdışı Cihaz mı Yurt İçi Cihaz mı Kararınızı İyi Verin

Ülkemizde Telefonlardan alınan vergiler ciddi seviyelere ulaştı. 1.000 TL lik bir ürünün Türkiye’de üstüne eklenen vergiler ile satışı 2.000 TL seviyesine çıktı.

Bu sebeple de Yurtdışından Cihaz Getirme oranları yükselmeye başladı ve BTK birçok önlem alarak bu sayıyı minimize etmeye çalıştı.

Kayıt ücretlerini 1.500 TL seviyesine çeken BTK ayrıca sadece kayıt yapılan pasaport sahibine ait sim kart ile cihazı kullanabilme ve 3 yılda bir yeni bir cihaz kaydına olanak sağlama gibi farklı kısıtlamalar ile yurtdışından cihaz getirip kullanmayı epey zorlaştırdı.

Ayrıca birçok firma Yurtdışından getirilen telefonlar için Türkiye’de garanti vermemeye başladı. 1 yıllık Global Garanti için ise ürünün satın alındığı ülke ile iletişime geçilme şart koşuldu.

Bu sebeple de yurtdışından bir Cep Telefonu alırken tüm maliyetleri, harç ve vergileri göz ününe alarak, garanti süreçlerini de düşünerek karar vermeniz önemli.

 

 

  • Cihazı Sadece Pasaport Sahibinin Sim Kartı İle Kullanabilirsiniz

Gelen düzenleme ile birlikte yurtdışından getirilen bir telefon Kimin Pasaportuna kayıt edildi ise sadece o kişinin TC Kimlik Numarası ile açılan hatlarda o cihaz kullanılabiliyor.

Eğer Anne veya Babanız ya da yakın bir akrabanız size cihaz getirdi ise onların adına bir hat alarak ilgili cihazı Türkiye’de kullanabilirsiniz.

 

  • Kaydedilmeyen Cihazlar 120 Günün Sonunda Kullanıma Kapanır

Yurtdışından gelen ve Türkiye’de içine sim kart konularak kullanılmaya başlanılan cihazlar için belirlenen süre 120 gündür. Bu süre sonunda ilgili cihaz Sim Kart gerektiren tüm işlemlere kapanır.

BTK yıllık olarak bir telefona 120 günlük süre tanımaktadır. Yurtdışından her sene kısa süreliğine Türkiye’ye gelen gurbetçilere aynı telefonu her sene kullanma imkânı sağlamak amacıyla.

Bu sebeple de eğer kendiniz bir cihaz getirdi iseniz yurtdışından Türkiye’ye girişten sonraki 120 gün içinde kayıt ettirmeniz gerekmektedir. Aksi durumda Pasaportunuzun Kayıt Süresi dolacağı için yeniden yurtdışına gidip Türkiye’ye giriş yapana kadar kayıt imkânınız kalmayacaktır.

Bu arada küçük bir bilgi daha. Kapanan cihazların sadece GSM Şebekesini kullanması engellenir. Oyun oynamak, wi-fi üzerinden internete girmek, Whatsapp ile görüşme yapmak gibi birçok özellik aktif kalacaktır.

 

  • Aynı Pasaporta 3 Yılda 1 Cihaz Kaydı Yaptırabilirsiniz

Gelen düzenlemeler sonrasında artık bir cihaz kaydı yaptırdıktan sonra başka bir cihazı Pasaportunuzun üzerine kayıt ettirebilmeniz için 3 yıl geçmesi gerek.

Örneğin 1 Aralık 2020 yılında bir cihaz kaydettirdi iseniz 1 Ocak 2022 tarihinden önce başka bir telefonu daha kayıt ettiremezsiniz.

Bu sebeple de her sene telefon alıp pasaporta işletme olayı ne yazık ki artık mümkün değil.

 

  • Kayıt Sırasında IMEI Kodunu Doğru Yazdığınızdan Emin Olun

En fazla yapılan hatalardan birisi IMEI Kodunu hatalı girmek veya Çift Sim Kartlı modellerde sadece Tek IMEI Kodu girmektir.

IMEI Kodunu defalarca kontrol etmeniz gerek. Ayrıca cihazda birden fazla sim kart girişi varsa kayıt ekranında açılan IMEI 1 – IMEI 2 – IMEI 3 alanlarına bu IMEI Kodlarının tamamını eksiksiz ve doğru bir şekilde girmeniz gerekecektir.

Aksi durumda hem Pasaportunuz için 3 yıllık kayıt hakkını yakarsınız hem de getirmiş olduğunuz cihaz kullanım dışı kalır.

 

  • Ödemeyi Kayıt Sonrası e-Devletten Üzerinden Yapın

IMEI Kayıt Ücreti 1.500 TL seviyesini aştı. Bu ciddi bir rakam. Bu sebeple de ödeme işlemini IMEI Kayıt İşleminden hemen sonra e-Devlet üzerinden Kredi Kartı ile yapmanızı öneririz.

Öncesinde ödeme yaparak kayıt işlemini sonra yapmanız durumunda IMEI Kodu veya Pasaport kaynaklı bir sorun yaşandığında ödediğiniz 1.500 TL’lik parayı geri almak için uğraşmanız gerekecek.

 

Son Not:

Aklınıza takılan tüm soruları bizlere sormaktan çekinmeyin. Yorum kısmı bu yüzden var ve elimizden geldiğince tüm sorulara cevap vermeye çalışıyoruz. Ayrıca yazıyı beğendi iseniz Sosyal Medya hesaplarınızdan da paylaşırsanız çok ama çok mutlu oluruz.

 

Exit mobile version