İOS Uygulamaları Android Uygulamalarından 3.5 Kat Fazla Kazandırıyor

Pazardaki kıyasıya rekabet içerisinde Uygulama Satışı ve Kazancı yönünden İOS İşletim Sistemi her dönem olduğu gibi 2012 yılının son çeyreğinde de Android İşletim Sisteminden kat kat yüksek bir noktada yer aldı.

Mobil Uygulama ve Mobil Oyun pazarı olarak iki ana kategoride inceleyebileceğimiz Uygulama Pazarı İstatistikleri App Annie isimli bir Analiz firması tarafından gerçekleştirildi. Aşağıdaki sonuçlarda bu firma tarafından yapılan ve 2012 yılının Ekim – Kasım – Aralık aylarını kapsayan bir araştırmanın sonuçları.

Bu sonuçlara göre Ücretli Uygulama ve Oyun satışında Apple firması tarafından pazara sürülen İOS İşletim Sistemi oldukça büyük bir farkla öne geçmiş durumda. Android İşletim Sistemindeki uygulama satışları ise yok denecek seviyelerde.

İOS ve Android İşletim Sİstemi Ücretli Uygulama Satış Raporu

iOS oyunlarının, Android oyunlarına göre 3.5 kat gelir getirmesi ile birlikte, İOS dünyası 2011 yılına göre kendi içinde oyunlardan getirdiği gelirlerde de yüzde 20’lik bir artış yaşadı. App Store üzerinde en çok uygulaması indirilen şirketler arasında Apple ve Google yer alsa da en çok ciro sağlayan şirketler oyun geliştiriciler oldu.

En Fazla Uygulaması İndirilen Firmalar (Android – İOS)

Oyunlar üzerinden en fazla gelir getiren şirket 958 uygulaması ile EA olurken, ikinci sıraya ise sadece 2 uygulaması ile Supercell şirketi oturdu. Angry Birds yapımcısı ise en çok uygulaması indirilen 4. şirket olurken, gelir getirme sırasında ise 10. oldu.

En Çok Uygulama Satışı Yapan 10 Firma (İOS – Android)

İOS için en yüksek gelir getiren ülkeler arasında bulunan ABD, Kanada, Avusturalya, İngiltere ve Japonya toplamda yüzde 60’lık bir kısmı elinde bulunduruyor. İOS uygulamaları arasında en hızlı büyüyen ülke ise Çin olurken, Android pazarında ABD, Güney Kore ve Japonya en çok gelir getiren 3 ülke oldu.

***

Editör Yorumu: Elbette ki bu kıyaslama oldukça önemli veriler ışığı altında yapılıyor. Ancak Apple ve Android İşletim Sistemi için kullanıcı profillerini incelediğimizde aradaki farkın da sebebi anlaşılacaktır.

Ülkemiz için konuşacak olursak 2000 – 2500 TL arasındaki bir fiyattan Apple iPhone 5 alan bir müşteri telefonundaki uygulamalar için 1 Dolar veya 10 Dolar veya daha da abartı olarak 50 Dolar uygulama ücreti ödemekten geri durmayacaktır.

Ancak 499 TL’den bir Android İşletim Sistemi alan kullanıcı birçok kez Ücretsiz Uygulamalara bile yaklaşmamakta iken 10 Dolar ödeme yaparak Ücretli Uygulama satın alma olasılığı neredeyse sıfırdır.

Apple bu noktada devamlı kalburüstü kesime oynamanın getirmiş olduğu avantajı bariz şekilde kullanmaktadır. Bu durumda hem firmanın hem de App Store için üreten diğer uygulama firmalarının daha fazla kazanması anlamına gelmektedir.

 

Exit mobile version