Yurtdışından satın alınan ve Türkiye’de kullanılacak olan Cep Telefonu ve IMEI Koduna Sahip cihazların Pasaport Kayıt İşlemleri – IMEI Kayıt İşlemleri hakkındaki tüm bilgileri sizlerle paylaşıyor olacağız.
Yazımızda Pasaport Kayıt İşlemler ve IMEI Kayıt İşlemleri ile alakal YASAL Süreçler hakkında bilgi veriyor olacağız. IMEI Klonlama gibi Yasal Olmayan konular hakkında ne yazık ki destek sunamıyoruz.
Resmi olarak Pasaport üzerinden yapılacak olan işlemler BTK tarafından incelenmekte ve resmi olarak işlemler yapılmaktadır. Diğer türlü farklı yollarla yapılan işlemlerde Resmi bir yapı olmadığı için süreçlerde sıkıntılar yaşamanız muhtemeldir.
Cep Telefonu veya Sim kart Destekli cihazların kayıt işlemleri e-Devlet üzerinden yapıldığı gibi Operatörler kanalı ile de yapılabilmektedir.
Bu noktada gerek e-Devlet üzerinden yapılacak olan işlemlerin gerekse de Operatör Bayileri üzerinden yapılacak olan işlemlerin Pasaport Sahibi tarafından yapılması gerekmektedir.
Operatör Bayileri işlem için Harç Ücreti dışında ücret talebinde bulunabilmektedirler. E-Devlet üzerinden ise sadece Harç Ücreti ödemesi yapılmaktadır.
IMEI Kayıt İşlemleri için ödemeniz gereken bir IMEI Kayıt Harç Ücreti vardır. Bunun dışında başka bir Resmi Ücret alınmamaktadır.
Ancak Operatör Bayileri tarafından 20 TL ile 100 TL arasında ek bir İşlem Ücreti alınabilmektedir. Buna dikkat etmenizde fayda vardır.
BTK tarafından belirlenen IMEI Kayıt – Pasaport Kayıt Ücreti aşağıdaki gibidir.
Yıl | Harç Ücreti |
2012 | 100 TL |
2013 | 115 TL |
2014 | 119.5 TL |
2015 | 131.5 TL |
2016 | 138.5 TL |
2017 | 149.2 TL |
2018 | 170.7 TL |
2018 * | 500 TL |
2019 | 618.60 TL |
2019 ** | 1.500 TL |
* 9 Kasım 2018 tarihinde yapılan güncelleme sonrası geçerli olan rakam
** 19 Temmuz 2019 tarihinde yapılan güncelleme ile geçerli olan rakam
BTK tarafından yapılan son güncellemeler ile bu süre 120 Gün – 4 Ay olarak güncellenmiştir.
Bir cihaz Türkiye’de sim kart takıldıktan sonra 120 Gün boyunca Aktif olarak kullanılabilir. Sonrasında ise cihaz kapanacaktır ve IMEI Kayıt İşlemi yapılması gerekecektir.
Bir pasaport için de Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 120 Gün – 4 Ay Kayıt Yapılabilme süresi verilmiştir. 120 günden önce Türkiye’ye giriş yapmış olan pasaport üzerine cihaz kaydı yapılamamaktadır.
Bir pasaport ile 3 senede 1 kez IMEI Kayıt İşlemi yapılabilir. Alınan cihaz satılsa dahi Pasaport üzerine 3 yıl geçmeden yeni bir cihaz işletilemez.
Alınan cihaz Çift Sim Kartlı olması durumunda kayıt esnasında IMEI Bilgileri iki sim girişi için de girileceği için bir sorun olmayacaktır. Çift Sim Girişi de BTK tarafından kayıt altına alınacaktır.
İşlemi e-Devlet üzerinden yapacaksanız bankalar üzerinden Havale veya EFT ile ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca ödemeyi İnternet Vergi Dairesi kanalı üzerinden Kredi Kartı ile de yapabilirsiniz.
İşlemi Bayiler üzerinden yapacaksanız bu durumda da Vergi Dairesi kanalı ile ödeme yapmalı ve dekontla beraber bayiye başvuru yapmalısınız.
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
IMEI bilgisine sahip cihazların tamamının kayıt altına alınması gerekmektedir.
Cep Telefonları IMEI Kaydı yapılmadan kullanılamayacağı için ön plana bu cihazlar geçmektedir. Eğer SİM girişlerini kullanacaksanız IMEI bilgisine sahip olan Tablet PC, Notebook, Akıllı Ev ürünleri gibi diğer cihazlarında IMEI Kayıt İşlemleri yapılmalıdır.
Ancak bu anlamda SİM Kart takılmayacak ve Mobil olarak kullanım sağlanmayacaksa bu ürünlerin Kayıt Edilmesine Gerek yoktur.
Telefonlar için arama ekranına geçip *#06# basmanız yeterli olacaktır. Ekrana IMEI Bilgisi gelecektir.
Diğer cihazlar için cihazın kutusuna veya teknik özelliklerin listelendiği sayfalara bakmanız gerekecektir.
Cihaz Türkiye’de uzun süre kullanılacaksa 120 gün içerisinde kayıt işlemlerinin yapılması lazım.
Cihaz Türkiye’de 2-3 ay kullanılacaksa bu durumda Kayıt İşlemine gerek olmayacaktır. 4 aya kadar sistem müsaade etmektedir.
Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibi cihazının kayıt altına alınması için gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapar.
E-Devlet kapısından kendisi üzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler (Yabancı bireyler) aşağıda belirtilen işletmeci abone kayıt merkezlerine başvurur.
e-Devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işleminde pasaport sahibi, şahsına ait bilgileri e-Devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr İnternet adresinden sisteme girerek cihaz kaydını yaptırabilmektedir.
e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmemekte olup kontroller elektronik ortamda yapılmaktadır.
Pasaport üzerine 3 Senede 1 Cihaz Kaydı yapılabilir. Aralarında 3 sene olmak koşulu ile çok sayıda cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
Dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihaza ait 15 rakamlı IMEI numarası, ad ve soyadın, TC Kimlik numarasının yer alması gerekmektedir. IMEI numarasının doğru olmasına dikkat edilmelidir.
E-Devlet kapısından kendisi üzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler (Yabancı bireyler) ise abone kayıt merkezlerinden kayıt işlemini yaptırması gerekmektedir. (120 gün)
Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı Maliye Bakanlığı internet vergi dairesi üzerinden kredi kartı ile ödenebilmektedir.
Harç bedeli EFT ile ödenebilmesi, kullanmakta olduğunuz bankanıza ait işlemlerde bulunması durumunda mümkündür.
e-Devlet kapısı üzerinden sorgulama yapılarak öğrenilebilecektir.
İlgili GSM işletmecilerinin abone kayıt merkezlerinden veya Kurumumuzun Bilgi İhbar (0312-294 94 94) merkezinden öğrenilebilir.
İlk kayıt başvuru sahibinin; değişimi yapan firmadan almış olduğu değişim belgesi ile E-devlet kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden kayıt yapılması gerekmektedir.
Değişim belgesinde Antetli kağıt veya firma kaşesinin olması, firmanın adı/ünvanı ile adres veya telefon bilgilerinin, cihazın eski ve yeni IMEI numaralarının ve her iki cihazın aynı marka olması gerekmektedir.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre bir kişi yurt dışından 3 yılda 1 cihaz getirebilmektedir.
Bu düzenleme çerçevesinde Ülkemize ne şekilde getirildiği belli olmayan cihazların kayıt işleminin yapılması yasal olarak uygun olmadığından pasaportunuzun başkaları tarafından kullanılması durumunda doğacak olan yasal sorumluluk tarafınıza aittir.
Ayrıca kayıt altına alınan cihazın suç teşkil eden bir olaya karışması durumunda yasal sorumluluk pasaport sahibine aittir.
Posta ile IMEI bilgisi içeren cihazların Türkiye’ye girişi yasaktır. Bu sebeple de IMEI Kayıt işlemi yapılamaz. Ancak bir şekilde ülkeye Posta ile getirilen cihaz varsa ve 120 gün içerisinde giriş yapmış bir pasaport varsa Kayıt İşlemi yapılabilir.
Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 31.01.2008 tarih ve 2981 sayılı yazısı ile 01.02.2008 tarihinden itibaren 2 takvim yılı içerisinde 1 adet cep telefonunun yurda getirilebileceği belirlenmiştir.
Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklulardan diplomat, askeri personel, öğrenci ve ikamet edenlerden;
pasaportlarının aslını ibraz etmek suretiyle Abone Kayıt Merkezlerine sunmaları gerekmektedir.
Abone Kayıt Merkezi yetkilileri tarafından pasaportun aslı görüldükten sonra dilekçenin üzerine “Aslı Görülmüştür” damgası ve başvuru mercii kaşesi basılmakta ve alınan belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na gönderilmektedir.
120 günden az bir süre Türkiye’de kalacak olanların IMEI Kayıt İşlemi yapmasına gerek yoktur.
Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklulardan diplomat, askeri personel, öğrenci ve ikamet edenlerden;
pasaportlarının aslını ibraz etmek suretiyle Abone Kayıt Merkezlerine sunmaları gerekmektedir.
Türkiye’de faturalı olarak satılan bir cihazı satın aldı iseniz cihazın satın aldığınız yere başvurmanız gerekecektir.
Yasal yollardan ithal edilen cihaz bilgilerinin Mobil Cihaz Kayıt Sisteminde yer almasını teminen ithalat işlemlerini gerçekleştiren firma tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir. Bildirim yapılmaksızın satılan cihazlar düzenli olarak denetim ve kontroller yapılmak suretiyle tespit edilmekte ve haberleşmeye kapatılmaktadır.
Eğer kayıt işlemi yapılmamışsa bu tür cihazlar ilgili mevzuat çerçevesinde “AYIPLI MAL” olarak değerlendirildiğinden, tüketiciler 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun da belirtilen haklardan faydalanabilir.
e-Devlet kapısı üzerinden öğrenilebilir veya Kurumumuz Bilgi İhbar Merkezi (0312-294 94 94) aranarak öğrenilebilir.
Bu durumda ürünü aldığınız mağaza veya ürünün Yetkili Servisi ile görüşmeniz gerekecektir. Gerekli evrak kontrolleri yapıldıktan sonra işlemler yapılacakjtır.
5809 sayılı Kanunun 57 inci maddesi uyarınca, IMEI bilgisinin değiştirildiği tespit edilen cihazlar haberleşmeye kapatılmakta ve IMEI bilgisi başka cihazlara kopyalanmış olan cihazlar sadece tek hatla eşleştirilmek sureti ile kullanıma açılmaktadır.
18 Yaşından küçüklerde yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilir ve kendi adlarına kayıt yaptırabilir. 18 yaşından küçükler için kayıt başvuruları anne, baba ya da yasal temsilcileri tarafından kendi e-devlet kapısı üzerinden çocuğun kimlik bilgileri kullanılarak kayıt yapılabilir.
Bilgi ve İhbar Merkezi’ne (0 312) 294 94 94 numaralı telefonu aramak sureti ile 7/24 ulaşılabilmektedir.
CEPSEYİR
9 gün önceMANŞET
02 Mart 2021MANŞET
02 Mart 2021TEKNOLOJİ VE MARKALAR
02 Mart 2021MANŞET
02 Mart 2021MANŞET
02 Mart 2021TEKNOLOJİ GÜNDEMİ
02 Mart 2021Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
İşletebilirsiniz. Ama o kişinin adına açılmış bir hat ile o telefonu kullanabilirsiniz. Başka bir hattı kabül etmez. Bilginize.
BTK tarafından yapılan açıklamaya göre evet sıfırlanıyor. yeniden 120 gün kullanabilirsiniz.
Merhaba 4 gün önce pasaporta işleyip kaydettğm telefonum açılmadı bugün ise pasaport sahibine ait hat taktım fakat hala açılmadı neyden kaynaklanıyor olabilir
BTK ile bir görüşün. IMEI Kodu vs. hatalı girilmiş olabilir.
Pasaport sahibi e-devlet üzerinden imei kaydını iptal edebilir. SOnra siz kayıt edebilirsiniz. Ama o para boşa gitmiş olur. yeniden ücret ödersiniz.
O kişinin adına hat alıp kullanma yoluna da gidebilirsiniz.
Merhaba Yurtdisindan gelen cihazim 6 ay gectikten sonra kapandi. Tekrar yurtdisi giris cikisi oldugunda telefon Turkiyede calisir mi?
Merhabalar,
Annem icin ydisindan 4 temmuzda telefon getirdim. Annem odemeyi kendi kimlik nosu ile yapmis. Benim anladigim kadariyla onumuzde iki opsiyon var;
1- annemin hattini benim adima gecirmek, annemin odemesini vergi dairesinden iade almak ve benim kendi kimlik numaram ile odeme yapmam. En sonunda da hatti ve telefonu kendi adima actirmam. Sizce bu yol izlenebilir mi? Vergi iadesi nasil alabilirim?
2- annem 2 ay icinde yurtdisina cikis yapacak. 5 ay icinde de donmus olacak. Burda bulundugu ilk 2 ay 120 gunluk kullanma suresinden faydalanip dondugu 5. ayda da halihazirda odemis oldugu vergi ile bu telefonu actirabilir mi? Yani odemeyi onceden yapip 5 ay sonra e-devlet uzerinden telefonu actirabilir mi?
Yardimci olurdaniz sevinirim.
Merhaba. Yurt disindan 3 gun once telefon getirtdik ve getiren arkadasin pasaportuna kayit ettirdik 1500 harcini yatirip e devletten arkadasin adina kayitladik. Ve yine kendi adina hat aldik. Hat suan aktif ancak telefonda kisitlama var acilmiyor baska telefona takinca sorun yok hatta.
E devletten bakinca 01 01 2022 tarihine kadar bu tc ile kayitli hatlar kisitli diyor.
Ozetle hat acik telefon kayitli ama hat telefonda calismiyor neden olabilir. Tesekkur ederim
Konuyla alakalı BTK ile bir görüşün derim. Cihazda Sim Kilit olma ihtimali var mı? Cİhazı aldığınız yer neresi. Operatör cihazı ise böyle bir sorun olabilir.
İki seçeneği de uygulayabilirsiniz. hangisi size uygun gelirse. Ama 5 ay sonrası için Vergi ne olur bilemem. Malum yeni yıla gireceğiz. Rakamlar 1.500 TL nin üstüne çıkacak. Sıkıntı olur yine. O sebeple vergi dairesi ile görüşüp para iadesi almanız daha makul olacaktır.
BTK dan gelen bilgiye göre evet.
Merhaba.arkadaşın pasaportuna kayıt yaptıracağım bir sorum olacaktı cevaplarsanız memnun olurum.Türkiye’ye en son giriş tarihi 10 haziran ama 1 mayıstada giriş yapmıştı önceki tarihi kullanabilirmiyiz yoksa en sonki giriş tarihimi olmak zorunda.
Merhaba yurt dışından getirdiğim tel.harcını yatırıp e-devlet üzerinden kaydettim.Ancak telefona kartımı takınca pul kodu diye bir şifre istiyor.telefonu kullanamıyorum.cevabını biliyorsanız yardımcı olmanız beni çok sevindirecek.teşekkür ederim
Sim kartınızın pin kodu yamlış girişmiş. Puk kodu istiyor. Operatörünüz ile görüşün.
Merhaba.ben yabancı uyrukluyum . E devlette kayıt yaparken benden cep telefon numaramı istemedi bir sorun falan çıkar mi sizce? Ve . Kayıt yapttıktan sonra cihaz haç gün sonra açılır?
Sistemde çıkan verileri doğru girdi iseniz sorun yok. 24 saat içinde aktif olur. Telefon açık ise ara ara kapatıp ve yeniden açın.
ben yurt dışından telefon getirteceğim tanıdıklar bana boşuna alma her 80 güne telefon tekrar kapanıyor tekrar kayıt yaptırman lazım diyor doğru mu?
Öyle bir şey yok. Yasal olarak pasaportunuz üzerine kayıt ederseniz yıllarca kullanabilirsiniz cihazı. 80 gün vs. olayı yok
Sim kartimin yasal sahibi eşim, kendi telefonumum imei kaydini pasaportum uzerine yaptiracam. Sim yasal sahibi kendim mi olmam lazim
Sizin pasaportunuz üzerine yapacaksanız sim kartı da ya kendi üzerinize almalı yada kendi üzerinize olan bir sim kart ile o cihazı kullanmalısınız.
[…] Yurtdışından Gelen Cihazlar İçin Pasaport Kayıt – IMEI Kayıt İşlemleri ve Sıkça Sorulan… […]