Bölgesel Cep Tarifesi ve Tarife Karşılaştırma Dönemi Başlıyor

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir tarafından yapılan bir röportaj sırasında dillendirilen Bölgesel Cep Tarifesi yakında Mobil Operatörler için gündeme gelebilir.

Böyle bir durumda ise Marmara Bölgesine özel paketler, İç Anadolu Bölgesine özel paketler, Doğu Anadolu Bölgesine özel paketler hazırlanarak kullanıcıların dikkati çekilmeye çalışılacak gibi görünüyor.

Avea Genel Müdürü Akdemir, bazı illerde ‘altyapı yatırımları atıl kalmasın’ diye özel fiyat uygulaması yapılabileceğini söyledi. Akdemir “Örneğin, Akdeniz ile Marmara Bölgesi’nde konuşma yapmanın ücreti farklı olabilir. Her bölgeye özel bir kampanya yapılabilir” dedi.

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, Türkiye’de bölgelere göre değişen konuşma tarifelerine gidileceğini belirterek, bu kapsamda Akdeniz Bölgesi’nde konuşma yapan biri ile Marmara’da konuşma yapan arasında fark oluşabileceğini söyledi.

Bölgesel Cep Tarifesi Yakında Hayatımıza Girebilir
Bölgesel Cep Tarifesi Yakında Hayatımıza Girebilir

 

Facebook ve Twitter gibi dünyada çığır açan yeni bir icat peşine düşen Avea, bu konuda Bilkent Üniversitesi ile işbirliği yapacak. Gazetecilerle önceki akşam bir araya gelen Akdemir, Türkiye’de artık cep telefonu görüşmelerinde bölgesel tarifelere gidildiğine dikkat çekerek, “Bazı illerdeki altyapı yatırımları atıl kalmasın diye o illere özgü fiyat ayarlamaları olabilir. Kapasitesi düşük olan yerde daha çok konuşma yapılması teşvik edilebilir. Konuşma ücretleri de konuşulan bölgeye göre değişebilir.

Akdeniz ve Marmara’da konuşma yapan arasında fark olur. İstanbul ve Trabzon’un tarifesinde farklılık olacak. O bölgeye özgü farklı uygulama yapabilirsin. Oraya özgü kampanya olabilir. Coğrafi çeşitlilik olabilir” dedi.

 

Onlarca Tarife Arasında Seçim Yapmak Çok Zor

 

BTK’nın tarife karşılaştırma uygulamasını değerlendiren Akdemir, bu uygulamayla, sadece operatörlerin kendi tarifelerinin karşılaştırılacağını ancak iki farklı operatörün tarifelerinin karşılaştırılmasının mümkün olmadığını söyledi. Akdemir, müşterilerin taleplerine göre SMS, internet ve telefon görüşmesinden oluşan onlarca tarifeleri olduğunu belirterek, bunların karşılaştırılmasının yapılamayacağını belirtti.

 

Avea ve Bilkent Üniversitesi Facebook Gibi Bir İcat Peşindeler

 

Toplantıya, Bilkent Üniversitesi Rektörü Abdullah Atalar da katıldı. Akdemir, iki kurumun ortak Ar-Ge ve inovasyon çalışması yapacağını açıkladı. Buna göre, Facebook ve Twitter gibi dünyada çığır açan yeni bir icat peşine düşen Avea, Türkiye’de ilk e-mail, alan ve ilk web sitesini kuran Bilkent Üniversitesi ile işbirliğine gidecek. Bilkentli öğrenciler, Avea’nın inovasyon laboratuvarından yararlanacak. Öğrencilerin geliştirdiği çözümler de eğer uygun görülürse Avea ile ticarileşecek.

 

En Uygun Tarifeye Ulaşmak 2 Dakika Sürüyor

 

Aylık ortalama kullanıma göre 3 operatörün tarifelerini listeleyip, size en uygun tarifeyi bulmak toplam 2 dakika. Dipnot ve ayrıntıları incelemek yine tüketicilere kalıyor

Mobil iletişim sektöründeki gelişmeler ve numara taşıma hakkının sağlanması ile artan rekabet sonrası GSM operatörleri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) talebi üzerine tüketici lehine yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Turkcell, Vodafone ve Avea, mobil telefon kullanıcılarının en uygun tarifeyi seçebilmesine imkân tanımak için internet sitelerinden tarifeler arası karşılaştırma uygulamasına başladı.

Mobil telefon kullanıcıları, test sürecinde olan uygulama kapsamında GSM operatörlerinin internet sitelerinden kendilerine uygun olan tarife ve paketleri yaklaşık 30 saniyede listeleyip, karşılaştırabiliyor. İşlemi 3 operatörde de yapma ise yaklaşık 2 dakika sürüyor. BTK’nın 2012 yılı 4. Çeyrek Pazar Verileri Raporu’na göre mobil pazarda toplam 67.7 milyon abone bulunuyor.

Rapordaki verilere dayanılarak yapılan hesaplamalara göre Türkiye’deki mobil aboneler ayda ortalama 291 dakika cepten konuşuyor. Aylık ortalama SMS trafiği 215 adet olan abonelerin cepten ortalama internet kullanımı ise 606 megabayt (MB). Bu veriler dikkate alındığında Türkiye’deki ortalama bir kullanıcı, aylık 45 TL ile 58 TL arasında değişen bir cep telefonu faturası ile karşılaşıyor.

Kısacası 2013 senesinde Mobil GSM Pazarında büyük değişimler bizi karşılayacak gibi görünüyor. Bu durum ilerleyen dönemde kullanıcılar için büyük bir avantaj sağlayacak gibi görünüyor.

 

Kaynak: HT EKONOMİ / Deniz ÇİÇEK

Bölgesel Cep Tarifesi ve Tarife Karşılaştırma Dönemi Başlıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 4 Aralık 2013, 13:38

    Google bölgesel teklif uygulaması Alfred’in geliştiricisi Clever Sense’i satın aldı

    Cevapla