Ramazan Ayında Tüketebileceğiniz Enerji Veren 12 Besin

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

Ramazan Ayının gelmesi, Yaz Sıcaklarının bastırması, Oruçlu olarak geçirilen sürenin uzun oluşu gibi sebeplerle de Sağlıklı Beslenme özellikle bu ayda önemli bir hal almaya başlamış durumda.

Bu sebeple de özellikle İftar ve Sahur Sofralarında olması durumunda size enerjş verecek olan besinleri sıralayalım istedik.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gizem Bahçıvan tarafından hazırlanan bu liste sayesinde hem İftar Sonrası rahat edeceksiniz hem de Sahur sonrası gün boyu daha enerjik olarak çalışabileceksiniz.

Tam Tahıllı Ekmekle Hazırlanmış Beyaz Peynirli Tost

Unutmayınız ki Tam Tahıllı Ekmekler günlük yaşamda kullandığımız Beyaz Ekmeklere göre hem daha sağlıklı hem de daha uzun süreli tok tutma özelliğine sahiptirler.
Tam Tahıllı Ekmek ve Beyaz Peynir ile hazırlayacağınız bir tost sizi gün boyu tok tutacaktır.

1-2 Adet Yumurta Sofranızda Bulunsun

Anne Sütünden sonra Yararlılığı en yüksek ikinci protein kaynağı olan yumurta özellikle sahur sofralarının vazgeçilmezleri arasına girmek zorunda.

İster Omlet yapın, ister Haşlamasını yapın ister Melemen yapın fark etmez. Sofrada kişi başı 1-2 yumurta Sahur Sofrasında düşüyor olsun.

 

Ceviz Sofranızdan Eksik Olmasın

İftara kadar geçen sürede hem dinçlik kazandırması hem de içinde bulunan Omega-3 sayesinde Unutkanlığa karşı etkili olması sebebiyle sahur sofrasında 2-3 ceviz içi tüketmek faydalı olacaktır.

Gün içinde kaybolan dikkat eksikliği fazla ise bu durumda Ceviz Tüketimini biraz daha ön plana almanız yararınıza olacaktır.

 

Hurma Tüketimi Sadece İftar Sofrasında Kalmasın

İftar Sofrasında orucun açılmasında en sık kullanılan Hurma içerdiği Glikoz sayesinde kan şekerinin dengelenmesini sağlamaktadır.

Ancak Hurma tüketimi sadece İftar Sofası ile sınırlı kalmamalıdır. Ara Öğün olarak da 2-3 Hurma İftar ile Sahur arasında tüketilmelidir.

İki öğün arasında 2 adet hurma, ılık süt ve tarçınlı bir içecek kan şekerini dengelemesinin yanında enerji depolamanıza da yardımcı olacaktır.

 

Taze Meyveler Sofranızdan Eksik Kalmasın

İftardan sonra düşen Kan Şekerinizi arttırmak için bol kalorili ve ağır tatlılara elinizi uzatmak yerine çözümü Meyve Tüketmekte bulun.

Hem içerisindeki Minarel ve Vitaminlerin fazla oluşu, hem Kan Şekerini dengelemeleri hem de Sıvı İhtiyacınıza artı yönde değer katmaları sebebiyle Meyve Tüketimi ciddi anlamda doğru bir tercih olacaktır.

 

1 Bardak Süt Sofranızda Yer Alsın

Sütün her yaşta yararı olduğu kesin. Sahur’da içeceğiniz 1 bardaj süt ile hem daha az acıkırsınız hem de gün boyu ihtiyacınız olan Kalsiyum ve Protein miktarını dengelemiş olursunuz.

Ayrıca İştahı kesmesi ve metebolizmayı yavaşlaması sayesinde açlık hissinin de önüne geçmiş olacaksınız Süt Tüketerek.

 

Yoğurt, Cacık Yada Ayran

Özellikle Ramazan Ayında Kilo Alıyorum diye şikayet edenler İftar sofrasında kendisine yer bulan 1 kase cacık veya yoğurt ürünü yada içecek olarak 1 bardak Ayran ciddi anlamda başarılı bir menünün oluşmasını sağlayacaktır.

Yoğurt grubu içerisindeki ürünler içerdikleri kalsiyum ve konjugelinoetik asit nedeniyle karın bölgesindeki yağların yakımını hızlandırıyor. Özellikle iftardan 2 saat sonra tüketilen 1 kase yoğurt ramazanda kilo alımını azaltmaya yardımcı oluyor.

 

Kefir

Türklerin geleneksel içecekleri arasında yer alan Kefir ülkemizde son dönemde biraz daha fazla tüketilmeye başlanmış olsa da halen olması gerektiği seviyeye ulaşamamış durumda.

İftardan 2 saat sonra tüketeceğiniz Kefir sayesinde gaz, şişkinlik, kabızlık gibi sorunların azalmasına imkan sağlayabilirsiniz. Sindirim Sistemine de olumlu etkilerinin olacağını belirtmemiz gerek.

 

Buğday yada Karabuğday

Aslında İftar Sofralarının vazgeçilmesi olan Pirinç Pilavı ve Makarna size ağırlık noktasında oldukça fazla etki yapmaktadır.

Bu sebeple de iftar sofralarında Bulgur Pilavı yada Kara Bulgur gibi ürünleri tercih etmeniz konusunda tercih sunuyor olacağız.

 

Yulaf Ezmesi

Sahur sofrasında tüketebileceğiniz Yulaf Ezmesi de kan şekerinin dengelenmesine ve enerjinin depolanmasına yardımcı olması sayesinde daha az acıkmanıza olanak sağlayacaktır.

 

Bitki Çayı

İftar Sofrası sonrasında veya Sahur sürecinde tüketeceğiniz Bitki Çayı sindirim sistemi problemlerinin çözümü aşamasında size oldukça fazla yardım edecektir.

Özellikle Karemelimsi bir tada sahip olan Rooibao Çayını iftar sonrasında tatlı yerine tüketebilirsiniz.

 

Bol Su Tüketin

aslında en önemli besin. İftar ve Sahur arasında ortalama 2.5 – 3 litre kadar su tüketmemiz gerekiyor.

Aksi halde sıcakların oldukça kavurucu bir hal aldığı şu dönemde ciddi anlamda Sağlık Sorunları yaşamanız muhtemel.

Bu sorunu da ancak bol bol su tüketerek giderebilirsiniz.

Ramazan Ayında Tüketebileceğiniz Enerji Veren 12 Besin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir