Türkiye’deki Tüketici Elektroniği Pazar Payı 50 Milyar TL Seviyesine Ulaştı

Tüketici Elektroniği Pazarı ülkemizde bir önceki yıla göre 2016 yılında %11.2 büyüyerek 50 Milyar TL seviyesine ulaştı. Büyümedeki en büyük pay ise Küçük Ev Aletleri ve Mobil Cihazlara ait.

GfK şirketi tarafından açıklanan “GfK TEMAX Türkiye 2016 Dördüncü Çeyrek Sonuçlarına” göre elde edilen rakamlar bir önceki döneme göre %11.2 oranında yukarı yönlü hareket etmiş durumda.

Yapılan araştırmalara göre en fazla büyüme gösteren sektörler sırasıyla Küçük Ev Aletleri, Telekomünikasyon Ürünleri ve Büyük Beyaz Eşya Ürünleri olurken, Ofis Ekipmanları, Sarf Malzemeler ve Görüntüleme Sektörleri ise bir önceki döneme daralmaya gitmiş durumda.

 

Tüketici Elektroniği - Bilgisayar

 

Son 3 Ayda %6.1, 1 Yılda %11.2 Büyüme Geldi

Araştırma sonuçlarına göre 2015 Ekim – Kasım –  Aralık dönemine göre 2016 Ekim – Kasım – Aralık döneminde Tüketici Elektroniği %6.1 oranında büyüme gerçekleştirmiş durumda.

Buna bağlı olarak ciro 2016 yılı son çeyreğinde 12.3 Milyar TL olarak hesaplanmış.

Gelen olarak 2015 yılı ile 2016 yılı kıyaslandığında ise Tüketici Elektroniğindeki büyüme %11.2 olarak ölçümlenmiş durumda.

Bu büyüme ile de Ciro 47.2 Milyar TL olarak elde edilmiş durumda.

 

Tüketici Elektroniği - Cep Telefonu

 

Sektörlere Göre Büyüme Rakamları Ne Durumda

Tüketici Elektroniği noktasında en önemli sektörlerden birisi olan Telekomünikasyon sektörü bir önceki yıla göre %7.8 artış göstererek 5 Milyar TL ciro seviyesine ulaşmış durumda.

Ancak bu sektörde büyüyen tek birim Akıllı Telefonlar olmuş durumda. Diğer ürünlerdeki daralmayı Akıllı Telefonlar tek başına absorbe ederek genel anlamda bir büyüme eğrisi çizmiş.

Akıllı Telefon Sektöründe Samsung ve Apple gibi iki önemli marka Pazar paylarında ciddi bir artış sağlarken LG, Sony, Lenovo gibi birçok firma ise Pazar payı kaybı yaşadılar.

Beyaz Eşya Sektörü geçen yıla göre %7 Artış göstererek 2.9 Milyar TL seviyesinde bir ciroya erişmiş durumda.

Bu sektörde ise Bulaşık Makinaları liderliği ele alırken Buzlukları altta olan NoFrost buzdolapları, 9 KG ve üstü kapasiteye sahip Çamaşır Makinaları ve Ankastre Fırınlar sektörü yukarıya doğru taşıyan diğer ürünler olarak karşımıza çıkıyor.

Küçük Ev Aletleri ise aynı dönemde %10.4 gibi ciddi bir büyümeye ulaşarak 1.1 Milyar TL ciro seviyesine ulaşmış durumda.

Sektördeki en iyi satışlar ise sırasıyla Sıcak İçecek Hazırlama ürünleri, Elektrikli Süpürgeler, Kadın/Erkek Tıraş ve Bakım Ürünleri, Tost Makinaları, Saç Şekillendirici Ürünleri, Ütüler, Gıda Hazırlama Ürünleri ve Saç Kurutma Makinaları gibi ürün gruplarından gelmiş durumda.

Fritöz, Ekmek Yapma Makinaları, Su Isıtıcılar ve Narenciye – Katı Meyve Sıkacakları ise 2016 yılında daralan küçük ev aletleri ürünleri arasında yer alıyor.

Türk Kahve Makinaları, Siklonik Süpürgeler ve Laser Epilasyon Ürünleri özellikle son dönemde tüketicilerden yoğun ilgi görmeye başlayan ürünler arasında kendilerine yer bulmuş durumdalar.

 

Tüketici Elektroniği - TV Ürünleri

 

TV sektöründe ise büyüme oranı %10.2 olarak görüldü ve ciro 1.7 Milyar TL olarak ölçümlendi.

TV sektöründe özellikle 55 inç ve üstü modellerin son dönemde rağbet görmeye başladığı görülürken 4K TV modellerinin ve Akıllı TV özelliğine sahip modellerin daha fazla tercih edildiği de gözlerden kaçmadı.

Görüntüleme Sektörü ise ne yazık ki değer kaybeden sektörlerden oldu ve %9.5 oranında bir düşüş yaşadı.

Dijital Kameralar sektör içerisinde büyük bir kayıp yaşarken SLR – DLSR – Aynasız Full Frame ürünler kendi segmenti içinde güç kazanan modeller oldu.

Bilgisayar Aksesuarları da son dönemde düşüş yaşayan sektörler arasında yerini almış durumda. Dolar Kuruna bağlı yükselen fiyatlardan dolayı bu sektörde %4 oranında bir düşüş yaşamış durumda.

Bilgisayar Sektöründe ise Masa Üstü Bilgisayarların kan kaybı sürerken Notebook ürünleri ise özellikle Mobil Cihazlar karşısında ayakta durmaya çalışıyor.

 

Tüketici Elektroniği Beyaz Eşya

 

Daralma 2017 Yılında Artacak Gibi Görünüyor

Özellikle Dolar Kurunun etkisi ile birçok sektörde 2017 yılında ciddi daralmaların görülmesini beklemek yanlış olmayacaktır.

Beyaz Eşya Sektöründe yapılan kısa vadeli ÖTV İndirimi özellikle 2017 yılı İlk Çeyrek Rakamlarını olumlu yönde etkileyecektir. Ancak sonrasındaki dönem için adımlar atılmazsa sektörün büyüme oranı da düşüş gösterecektir.

Akıllı Telefon ve TV Ürünlerinde ise fiyatların özellikle 2017 modellerde ciddi rakamlara ulaşması alıcılar için büyük bir sıkıntı oluşturacak gibi görünüyor. Artan vergi kalemleri, yükselen dolar kuru gibi birçok etmen bu sektörlerde düşüşe yol açmasa da büyümeye de sebep olmayacaktır.

Küçük Ev Aletleri ise nispeten daha uygun fiyatlı olmalarından dolayı zamlardan gördükleri etki de daha az oldu. Bu sebeple de özellikle Mutfak İhtiyaçlarının ve Kişisel Bakım Süreçlerinin devam ediyor olmasından ötürü bu ürünlerdeki yükselişin devam etmesini beklemek yanlış olmayacaktır.

Türkiye’deki Tüketici Elektroniği Pazar Payı 50 Milyar TL Seviyesine Ulaştı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir