Ücretli Poşet Döneminde Yeni Gelişme – Poşet Satış Ücretlerine Düzenleme Geldi

Ücretli Poşet Dönemi başladıktan sonra market ve mağazalar tarafından uygulanan Farklı Poşet Ücreti sorununa çözüm getirildi. Artık tüm poşetlerin satış ücreti 25 Kuruş olacak.

Buna göre 1 Mayıs 2019 tarihinden 31 Aralık 2019 tarihine kadar olan süre içerisinde satışı yapılacak tüm poşetlerin ücreti KDV dâhil 25 Kuruş olarak ücretlendirilecek. Bu rakamın altına düşülemeyecek, üstüne çıkılamayacak.

Aynı şekilde reyon poşetleri olarak ifade edilen poşetlerin de ücretsiz olarak tüketiciye sunulmasına da devam edilecek.

 

Bazı Firmalarda Poşet Ücreti 1 TL Olmuştu

Poşetlerin ücretli olarak satışa sunulmasından sonra bazı market ve mağazalar tüm poşet boylarını 25 kuruştan satmaya başlamıştı. Ancak bazı market ve mağazalarda poşetin boyuna göre farklı ücretlendirmeler yapılmaya başlanmıştı.

Bazı noktalarda 1 TL ye satılmaya başlayan poşetlerin 15 kuruşluk kısmı devlete giderken kalan 85 kuruşluk kısım direkt olarak firmanın kasasına giriyordu.

Gelen şikayetleri değerlendirilerek alınan karar neticesinde artık tüm boy poşetler 25 Kuruş olarak ücretlendirilecek. Tabi ki bu düzenleme hayata 1 Mayıs 2019 tarihinde geçecek. O zamana kadar firmalar yine farklı fiyat seviyelerinden poşet satmaya devam edebilecekler.

 

Poşetten Ücret Alınması

 

Poşet Üretiminde İşler %70 Oranında Düştü

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu plastik poşetlerin ücretli olarak satılması ile alakalı olarak bazı açıklamada yaptı.

Eroğlu’nun konuşmasının satır başları ise şu şekildedir.

Bir ilerleme var ama halen AB standartları yakalanabilmiş değil. Örneğin Avrupa’da tek kat kalınlığı 15 mikrondan ince poşetler ile 50 mikronun üzerindeki kalın, dayanıklı plastik poşetler ücretsiz verilebiliyor. Bizde de benzer uygulama mutlaka hayata geçirilmeli. Plastik poşetten alınan 25 kuruşun 10 kuruşu marketlere gidiyor. Çevreyi korumak için vatandaştan alınan bu ücretin marketler tarafından kara çevrilmesi doğru değil. Bunun yerine taban fiyat 15 kuruş olarak belirlenebilir ve tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gidebilir

Perakendeciye satılmış poşetler için mevzuatta 31 Mart 2019 olan son kullanım tarihi 30 Haziran 2019’a kadar uzatıldı. Beklentimiz sürenin yılsonuna kadar uzatılmasıydı

Mevzuatta meyve-sebze, şarküteri reyonları ve eczanelerde verilen ince poşetler için çift kat 15 mikron kalınlığı aşmayacak denmiş. Oysa AB mevzuatında tek kat 15, çift kat yani poşetin tüm kalınlığı için 30 mikron sınırı getirilmiş. Zaten daha ince bir poşetin kullanılması mümkün değil. Bu incelikteki poşetler için de yeni makine yatırımları gerekiyor. Örneğin karpuz sezonu gelecek. Bizim mevzuatımızın talep ettiği gibi tek kat 7,5 mikron poşetle değil karpuz, yarım kilo domates bile taşınamaz.

Firmaların işi yüzde 70 ila 90 arasında düştü. Çoğu da işçileri ücretsiz izne ya da işten çıkardı. Bankalar da işlerde düşüş olduğu için poşet üreticilerini takibe aldı. Kredileri geri çağırıyorlar”

 

Ücretli Poşet Uygulaması

 

Devlete Henüz Poşet Parası Ödenmedi

Uygulamaya alınan Ücretli Poşet Sistemi için firmalar henüz devlete poşet başına alınan 15 Kuruşluk ödemeyi yapmadılar. Sistem geriye dönük olarak işlediği için ve halen bazı sistemsel bilinmezler olduğu için süreç biraz da uzadı.

Buna bağlı olarak 2019 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında satış noktaları tarafından satışı yapılan poşetlerin vergi kısımları halen devletin kasasına girmedi.

Bunun yanında mağazaların poşet satın alma oranları da %78 oranında düşmüş durumda. Geçen yıl şubat ayında 605 Milyon adet poşet tüketimi yapılırken bu sene rakamın 150 Milyon adede düştüğü hesaplanmış durumda.

Zamanla sistemin daha da oturması ile Plastik Poşet Tüketimi ciddi anlamda düşüyor olacak. Ancak bu sürecin sonunda da poşet üretimi yapan birçok firmanın düşen sipariş oranlarına bağlı olarak iflas etmesi konusu gündemde. Zaten birçok firma şimdiden ödemelerini yapamaz hale gelmiş durumda.

Süreçten ise yine en karlı mağazalar çıktı. Daha önce ücretsiz verilen poşete artık devlet katkısı çıkınca 10 kuruş para alınmaya başlandı. Artı olarak ilk 4 ayda poşet fiyatlarını belirlenen rakamın üstüne çıkarak firmalar kazançlarını daha da yükseltiler.

Daha önce sayılı firma tarafından satışı yapılan bez torbalarda artık hemen hemen her firma tarafından 2 TL ile 10 TL arasında değişen fiyatlarla kasalardaki yerini aldı. Bu sayede de hem Poşet Maliyeti artık sıfırlanmış oldu hem de yerine başka bir ürün satışı yapılarak kazanç arttırılmış oldu.

Ücretli Poşet Döneminde Yeni Gelişme – Poşet Satış Ücretlerine Düzenleme Geldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir