Kısa Mesaj (SMS) Gönderimlerinde Neden 160 Karakter Sınırı Vardır?

Son dönemde gençler tarafından yoğun bir ilgi gören SMS sistemi 160 karakterlik bir yapıya sahiptir. Peki, neden bu sayı 150 veya 200 Karakter değil de 160 karakterdir. İşte bu sorunun cevabı.

Öncelikle bu konuda Teknik bir bilgi bekleyenler için üzücü bir haberimiz var. SMS gönderimlerinde konulan 160 Karakter sınırının tek sebebi bu sistemi bulan kişinin bu şekilde düşünmüş olmasıdır.

Friedham Hillebrand isimli Alman bir İletişim Araştırmacısı tarafından ortaya konulan SMS sistemi bu çalışmayı yapan ekip tarafından 160 Karakter gibi hiçbir anlamı olmayan bir seviyeye bağlanmıştır.

İlk etapta kendi aralarında sohbet için SMS atan ekip son olarak bir ortalama almış ve 160 Karakterlik bir gönderinin SMS için yeterli geleceğine karar vermişler.

Kısa Mesaj - SMS Gönderilerinde 160 Karakter Sınırı
Kısa Mesaj – SMS Gönderilerinde 160 Karakter Sınırı

Günümüzde ise bir SMS genelde 160 karakterden daha fazla içeriğe sahip olmaktadır. Ancak sistemlerin 160 Karakter sınırına göre ayarlanması sebebiyle bir değişim yapılmamaktadır.

Ancak yeni nesil telefonlarda 160 Karakter sınırı olmasına rağmen aynı SMS içerisinde 2-3 SMS yazılması mümkündür. Bunlar sistemde parça parça gönderilmekte ancak karşı tarafa tek bir SMS olarak ulaşmaktadır. Bu da bir anlamda Uzun SMS Gönderme yollarının en fazla kullanılanıdır. Ancak bu uygulamada gönderilen ilk 160 karakterden sonra her 153 karakterde bir SMS artış olmakta ve ücret ona göre alınmaktadır.

Kısa Mesaj (SMS) Gönderimlerinde Neden 160 Karakter Sınırı Vardır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir