Powerbank Modellerinin Gerçek Kapasitesini ve Şarj Sayılarını Hesaplama

Powerbank satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan birisi Şarj Sayıları ve Gerçek Kapasitelerini bilmek ve buna göre bir Powerbank tercih etmek olacaktır.

Günümüzde 2.500 mah’lik değerlere sahip modeller de 25.000 mAh’lik değerlere sahip modeller de Teknoloji Mağazaları ve İnternet Siteleri üzerinden satışta.

Peki, bir taşınabilir şarj cihazını satın almadan önce Gerçek Şarj Kapasitesi hakkında nasıl bir fikir sahibi olabiliriz? Bu değeri nasıl hesaplarız ve en önemlisi aldığımız cihazın bizim telefonumuzu kaç kez şarj edeceğini nasıl bulabiliriz.

İşte tüm sorularınızın cevaplarını bu yazımızda sizlere sunuyor olacağız.

[stextbox id=’info’]Powerbank – Taşınabilir Şarj Cihazı Satın Alma Rehberi[/stextbox]

 

Powerbank Modellerinin Gerçek Kapasitesini ve Şarj Sayılarını Hesaplama Formülü

Belirtilen Gerçek Kapasite: Cihazın mAh cinsinden değerdir. 10.000 mAh, 16.000 mAh veya 5.000 mAh gibi. Biz Asus ZenPower modelini baz alarak 10050 mAh olarak ele alacağız bu değeri.

 

Powerbank Verimliliği: Powerbank üzerinden telefonu şarj ettiğiniz süreçte yaşanan Isınma, Direnç ve Kablo bazlı kayıpların tamamı Powerbank Verimliliğine etki etmektedir.

Bu etken süreçlerin net bir ölçümü ne yazık ki yoktur. Almış olduğunuz kabloda kullanılan malzeme kalitesi, cihaz içindeki dirençlerin tolerans değerleri ve hatta bulunduğunuz ortamdaki sıcaklıkla beraber ortaya çıkan ekstra sıcaklıklar sürece etki etmektedir.

Bu sebeple de genellikle bu süreçlerde biz %80 verimli olarak ele alırız cihazları.

Bu kaybı en aza indirmek için Kaliteli Malzemeden yapılmış ürünleri almanız ve bilinmeyen Çin Malı ürünlerden uzak durmanız gerekmektedir.

 

Telefonun Batarya Verimliliği: Cihazı şarj esnasında kullanmanız durumunda ortaya birde Batarya Verimliliği çıkmaktadır. O esnada açık olan uygulamalar ve cihazın bataryadan çektiği anlık güç de sizin şarj sürenize ve adedinize etki edecektir.

Bu oranı da cihazı o an kullandığınızı ve çok ekstra bir batarya gücü harcamadığınızı düşünerek %80 olarak ele alabiliriz.

 

Telefonun Batarya Kapasitesi: Bu veri de telefondan telefona değişmektedir ve üretici firmalar bu bilgiyi size Teknik Özellikler kısmında vermektedir.

Günümüzde birçok cihaz 3.000 mAh’lik batarya değerlerine sahip olsa da 4.000 mAh – 5.000 mAh gibi yüksek değerlere ve 1.500 mAh – 2.000 mAh gibi düşük değerlere sahip cihazlarda mevcuttur.

Misal Lenovo P2 modeli 5.100 mAh’lik bir bataryaya sahipken Apple iPhone 6 modelinde 1.810 mAh’lik bir batarya kullanılmıştır.

 

Powerbank Şarj Sayısı Hesaplama Formülü

Biraz önce vermiş olduğumuz Tanım Bilgilerini kullanarak formülümüzü ortaya çıkaralım dilerseniz.

Belirtilen Gerçek Kapasite x Powerbank verimliliği x Telefonun Batarya verimliliği ) / Telefon Batarya Kapasitesi 

 

Bu hesaplama ile bir örnek yapacak olursak Asus ZenPower serisi bir Powerbank ile Apple iPhone 6 modelini kaç kez şarj ederiz bir bakalım.

(10050 mAH x 0.8 x 0.8 ) / 1.810 mAh = 3.55

Ortalama olarak cihazımızı 3 kez tam 1 kez de %55 oranında şarj edebiliriz.

Normal şartlarda 10.050 üzerinden bir hesaplama yapacak olsaydık 10.050 / 1,810 = 5.55 buluyor olacaktık.

 

Powerbank Şarj Sayısını Pratik Yoldan Hesaplama

Eğer yukarıda verdiğimiz gibi bir hesaplama size zor geliyorsa Powerbank almadan önce Akıllı Telefonunuzun Batarya Değerini öğrenip kaç kez doldurmak istiyorsanız o değerin 1.5 Katı bir powerbank almanızı öneririz.

Yani 3.000 mAh’lik bir bataryaya sahip telefonu 2 kez şarj etmek istiyorsanız (3.0000 mAh + 3.000 mAh) x1.5 = 9.000 mAh’lik bir taşınabilir şarj cihazı almanız doğru bir tercih olacaktır.

Piyasada 9.000 mAh’lik çok fazla model olmadığı için bu durumda 10.000 mAh’lik bir batarya almanız gerekecektir.

Aynı şekilde 5.100 mAH’lik bir bataryaya sahip bir telefonunuz varsa ve 2 kez şarj etmek istiyorsanız (5.100 + 5.100) x 1,5 formülünden yola çıkarak min. 15.000 mAH’lik bir değere sahip Powerbank Satın Almayı tercih etmeniz gerekecektir.

Powerbank Modellerinin Gerçek Kapasitesini ve Şarj Sayılarını Hesaplama

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir