NFC Nedir? Nelerde ve Nasıl Kullanılır? NFC Ne İşe Yarar

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

Son dönemin sıkça sorulan Teknoloji Terimlerinden birisi olan NFC Hakkında sizlere elimizden geldiği kadar her şeyi aktarmaya çalışacağız.

NFC yani “Near Field Comminucation” terimi Türkçe’ye “Yakın Alan İletişimi” olarak çevrilebilir.

Yapı olarak Wi-Fi ve Bluetooth Teknolojisinden daha düşük bir sinyal seviyesine sahip olan NFC bir anlamda bir dönemlerin bilinen teknoloji “Kızılötesi” ile benzerlik göstermektedir.

 

NFC Nedir? NFC’yi Kim Geliştirmiştir?

Üstte de belirttiğimiz gibi NFC, Yakın Alan İletişimi adını verebileceğimiz, ortalama 4 cm mesafeden iletişim kurabilen, yapısal olarak Wi-Fi ve Bluetooth Teknolojilerine benzeyen ancak onlar kadar geniş bir kapsama alanına sahip olmayan bir teknolojidir.

Temel olarak Kızıl Ötesi Teknolojisi gibi çalışan NFC, yakın mesafelerden veri aktarımını, sadece dokunarak sağlayan bir yapıdır.

NFC, 2002 yılının sonlarında Sony ve Philips ortaklığında geliştirilmiş ve ISO/IEC tarafından 8 Aralık 2003 tarihinde standart olarak kabul edilmiştir.

18 Mart 2004 tarihinde Nokia, Sony ve NXP tarafından NFC Forum, NFC teknolojisinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için kurulmuştur.

NFC Etiketlerinin Yapısı
NFC Etiketlerinin Yapısı

 

NFC Teknolojisi Nerelerde Kullanılabilir?

Son dönemde özellikle NFC Teknolojisi, Akıllı Ödeme Noktalarında kullanılmaya başlanmıştır. Ancak NFC temel olarak birçok alanda kullanılabilir.

NFC Teknolojisi sayesinde kimlik, banka yada farklı bilgiler Akıllı Telefon üzerinden direkt olarak aktarım yapılmak istenen noktada, tek bir dokunma ile aktarılabilir. Bu sebeple de NFC’nin kullanım alanları çok çeşitlidir.

Mobil Ödeme, Çipli Kimlik Sistemleri, NFC Etiketler, Yakın Mesafe Kilit Açma, Veri Aktarımı, Alışveriş, Otobüs Bileti gibi birçok alanda NFC Teknolojisi çok rahatlıkla kullanılabilir.

NFC Bağlantısı ve Kullanım Alanları
NFC Bağlantısı ve Kullanım Alanları

 

NFC Standartları

Günümüzde NFC ile ilgili olarak Dünya çapında kabul edilmiş iki standart bulunmaktadır:

Bunlar;

  • ISO/IEC 18092/ECMA-340 : Near Field Communication Interface and Protocol-1 (NFCIP-1)
  • ISO/IEC 21481/ECMA-352 : Near Field Communication Interface and Protocol-2 (NFCIP-2)

 

NFC İle Kredi Kartsız Dönem Başlayacak mı?

Şu aşamada bazı bankalar tarafından NFC Denemeleri yapılıyor. Özellikle Yurtdışı Merkezli olarak sıkça kullanılan bir ödeme yöntemi haline gelmiş durumda.

Ülkemizde ise NFC Teknolojisi halen yeterli derecede kullanımda değil. Ödeme Yöntemi olarak NFC ile ödeme alan firma yok denecek kadar az.

Teknolojinin tam olarak bilinmemesi de kafaların karışmasına ve kullanıcı bazında bir güven sorunu oluşmasına sebep oluyor.

Sony NFC Etiketleri
Sony NFC Etiketleri

 

NFC Güç Harcar mı? Eşleştirme Kodu Gerektirir mi?

NFC Sistemler çok ama çok az değerde bir güç ihtiyacı duyarlar. Bu sebeple de NFC Etiketleri ekstra bir bataryaya ya da güç kaynağına ihtiyaç duymazlar.

Ancak Akıllı Telefon üzerinde kullanılan NFC Bantları daha verimli kullanım için genelde Cihaz Bataryası ile eşleştirilerek kullanılmaktadır.

Bu noktada da NFC Bağlantısını açmanız durumunda az da olsa bir batarya tüketimi meydana gelebilmektedir. Ancak bu tüketim göz ardı edilebilir bir tüketimdir.

NFC Bağlantı için 2 NFC Bandının karşılıklı irtibata geçmesi yeterlidir. Herhangi bir Kod veya Şifre girilmesine gerek yoktur. Direkt olarak NFC birimleri arasında aktarım başlayacaktır.

NFC İle Mobil Alışveriş ve Mobil Ödeme
NFC İle Mobil Alışveriş ve Mobil Ödeme

 

NFC Banka Kartlarında da Kullanılabilir mi?

Şuan NFC Teknolojisi kullanan ve belli miktarlarda size NFC üzerinden ödeme sağlayan Kredi Kartları ve Banka Kartları mevcut.

Batarya Kullanımına ihtiyaç duymaması sebebiyle Temassız Ödeme Özelliği sunan birçok banka ülkemizde de mevcut.

Ancak klasik olarak birçok kullanıcı Temassız Kredi Kartı ve Temassız Banka Kartı kullanımını pek benimsemiş durumda değil.

Güvenlik amaçlı olarak belli bir sınır dahilinde harcama yapılabilmesi, banka için de o ödeme biriminin farklı bir konumda tutulması, firmaların normal Pos Cihazı yanında Temassız Pos Cihazı almak zorunda kalmaları gibi bazı sebepler de NFC ile Temassız Ödeme Sisteminin pek tercih görmemesine sebep oldu.

NFC mi RFID mi
NFC mi RFID mi

 

NFC Bağlantısının Alternatifleri Var mı?

NFC çok yeni bir teknoloji olmasına rağmen Mobil Ödeme konusunda birçok alternatif mevcut.

Bluetooth Sistemler üzerinden aktif olarak çalışan Mobil Ödeme Sistemlerinin dışında RFID Teknolojisi de bu alanda oldukça önemli bir yere sahip.

Günümüzde kullanılan birçok Okut-Geç Kart Sisteminde RFID Sistemlerin kullanıldığı, Maliyet ve Kullanım yönünden de çok talep gördüğünü unutmamak lazım.

Bu sebeple de NFC Teknolojisi biraz daha yavaş ilerleyen bir teknoloji konumunda kaldı. Ancak bazı küçük dokunuşlar ile NFC Teknolojisi de olmazsa olmazlar listesine girebilir.

NFC Yakın Alan İletişimi
NFC Yakın Alan İletişimi

 

NFC Lab İstanbul 

NFC Lab – ISTANBUL Işık Üniversitesi – Enformasyon Teknolojileri Bölümü bünyesinde kurulmuştur.

NFC Teknolojisi üzerine Yerli Araştırma yapan, NFC Uygulamaları hazırlayan ve Kullanılabilirlik Noktasında araştırmalar yapan bir gruptur.

NFC Lab – ISTANBUL‘un Misyonu şu şekildedir..

  • NFC teknolojisi konusunda öncü araştırmalar yapmak
  • Teknolojinin gelişimine özgün katkılar sağlamak
  • Farklı ihtiyaçlara uygun yenilikçi NFC çözümleri sunmak
  • Türkiye’de NFC araştırmalarında öncü olarak teknolojinin yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli katkıları sağlamak

 

NFC Çalışma Modları  

NFC teknolojisi üç farklı çalışma modunda veri iletişimini mümkün kılmaktadır:

  • Okuyucu/Yazıcı Modu (reader/writer mode),
  • Kart Emülasyon Modu (card emulation mode
  • Birebir İletişim Modu (peer-to-peer mode, p2p mode)

 

Okuyucu/Yazıcı Modu: ISO14443 standardıyla ve RF (Radio Frequency, Telsiz Frekansı) ara yüzüyle uyumlu olarak çalışan okuyucu/yazıcı modu, NFC özellikli mobil cihazın 4 cm’de manyetik alan oluşturarak, NFC uyumlu pasif etikete (NFC etiketi) dokundurulmasıyla başlar.

Böylece NFC özellikli mobil cihaz NFC etiketini okuyabilir, etikette depolanmış olan veriyi değiştirebilir, ya da etikete yeni bir veri yazabilir.

Akıllı Poster uygulamaları, okuyucu/yazıcı modunu kullanan yaygın NFC uygulama örneklerinden biridir.

 

Kart Emülasyon Modu: Kart emülasyon modunda NFC özellikli mobil cihaz, bir standart temassız akıllı kart gibi davranabilir ve bu amaçla kullanılmak üzere içinde birçok önemli bilgi barındırabilir.

NFC okuyucunun yarattığı manyetik alan (13.56 MHz) sayesinde NFC uyumlu mobil cihazın dokundurulmasıyla, cihaz üzerindeki bilginin okuyucuya aktarımı gerçekleşir.

Güvenli bir veri iletişimi sağlayan kart emülasyon modu birçok temassız ödeme sistemine ve elektronik biletlendirme sistemine olanak sağlamaktadır.

 

Birebir İletişim Modu : ISO/IEC 18092 ile standardize edilmiş olan birebir iletişim modu ise NFC uyumlu iki mobil cihaz arasında birebir bağlantı kurarak, veri değişimine olanak sağlar.

NFC uyumlu mobil cihaz bir başka NFC uyumlu mobil cihaza yaklaştırıldığında veri transferi gerçekleşir.

İki kişi arasında kartvizit ve bilgi paylaşımı gibi birçok yenilikçi uygulamalar birebir iletişim modunda geliştirilebilmektedir.

NFC Nedir? Nelerde ve Nasıl Kullanılır? NFC Ne İşe Yarar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir