Teknoloji Sektöründe Çalışanlar Mutsuz ve Umutsuz

Türkiye Teknoloji Pazarı rekabet noktasında giderek daha kıran kırana bir seviyeye ulaşırken, personellerin bu çekişme içerisinde hem Maddi hem de Manevi bir çöküş içerisinde olduğu görülüyor.

ElektroWorld ve Darty gibi firmaların artık Rekabet ortamında kendilerini tüketmeleri ve pazardan çekilme yoluna gitmeleri TeknoSA, Vatan, Bimeks, Gold gibi Yerli firmaların rekabette oldukça ön plana çıkmalarından kaynaklı.

Ancak rekabetin artması maliyetlerin artması anlamına geliyor. Firmaların kar oranları düştükçe kendi iç dinamikleri de bu durumdan olumsuz etkilenmeye başlıyor.

Hali hazırda pazarda rekabet eden firmaların çalışanları bu rekabetten en fazla etkilenenler arasında yer alıyor. Teknoloji Mağazaları içerisinde çalışan ve sektörde bir anlamda Teknoloji Uzmanı olarak görülen personeller son dönemde Çalışma Şevki noktasında oldukça fazla sıkıntı yaşıyorlar.

Teknoloji Sektöründe Çalışanlar Mutsuz ve Umutsuz
Teknoloji Sektöründe Çalışanlar Mutsuz ve Umutsuz

Müşteri Memnuniyeti için hafta sonları ekstra kampanyalar yapan, hediye çekleri ile kullanıcıları mağazasına davet eden firmalar yeterli güvenlik önlemi almadıklarım gibi artık Minimum Çalışan, Maksimum Performans beklentisi ile olabildiğince az çalışan ile müşteriye hizmet sunmaya çalışıyorlar.

Sektördeki bazı firmaların ise son dönemde personellere verilen Maaş + Prim sistemini oldukça daraltarak neredeyse Sıfır Prim sistemine geçtiği bilgisi personeller tarafından sızdırılmaya başlanmış durumda.

Teknoloji Mağazaları arasındaki rekabet özel indirimler ve hediye çekleri gibi tüm maliyet arttırıcı unsurlar personellerin mağaza maliyetlerine eklenerek firmaların minimum zarar etmesi ile sonuçlandırılmaya çalışılıyor. Bu durumda çalışanların sorunlarının artması anlamına geliyor.

Birçok Teknoloji Mağazası çalıştırdıkları personellere Asgari Ücret seviyesinde maaş vererek, Daha Fazla Satış, Daha Fazla Prim sistemini oturtmuş durumdalar. Ancak son gelen daralmalar ile firmaların verdikleri primler sıfırı tüketmiş durumda.

Bu noktada da günlük 8 – 10 saat çalışan personeller kuru bir Asgari Ücret ile çalışmaya devam ediyorlar. Bu durumda elbette ki Personel – Müşteri ilişkilerinde kopmalara ve İş Veriminde Düşmelere sebep oluyor.

2013 senesinin son çeyreğinde birbirleri ile amansız bir yarış içerisinde olan Teknoloji Mağazaları ne zaman bu gerçeği görecek ve bu noktada bir adım atacaklar.

 

Teknoloji Sektöründe Çalışanlar Mutsuz ve Umutsuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir