Akıllı TV Modelleri de Fidye Yazılımlarının Tehdidi Altında

Gelişen teknoloji ile birlikte Bilgisayar Özelliklerine kavuşan, İşletim Sistemleri ile donatılan Akıllı TV Modelleri için de kötü niyetli Fidye Yazılımları boş durmuyor.

Güvenlik Yazılımları konusunda çalışmalar yapan ve ülkemizde de özellikle Anti Virüs ürünleri ile bilinen Trend Micro firması tarafından yapılan açıklamaya göre Fidye yazılımları şimdiye kadar Rusya, Bulgaristan, Macaristan, Ukrayna, Gürcistan, Kazakistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Beyaz Rusya gibi ülkelerde görülmeye başlanmış durumda.

Özellikle Rusya Çıkışlı olduğunu düşündüğümüz ve bu sebeple de direkt olarak eski SSCB Ülkelerine etki eden bu Fidye Yazılımının yakın dönemde Türkiye’de de etkisini göstermesini beklemek yanlış olmayacaktır.

 

Fidye Virüsü Her Yerde
Fidye Virüsü Her Yerde

 

Fidye Yazılımları Ne Yapıyor?

Aslında Fidye Yazılımları Bilgisayar ve Akıllı TV serileri için birbirine benzer şekilde çalışıyorlar. Ancak birisinde yazılım Veriyi Ele Geçirirken diğerinde direkt Cihazı Ele Geçiriyor.

Şu ana kadar Bilgisayarlar üzerinden aktif olarak kullanılan Fidye yazılımları bulaştıkları bilgisayardaki Tüm Verileri Şifreleyerek kullanıcıdan belli bir ödeme alarak bu verilerin şifrelemesini kaldırıyordu.

Tabi ki bu yazılımın bir kez bulaştığı bilgisayarlar ilerde daha farklı ve büyük sorunlar ile de karşılaşmaya devam ediyorlardı.

Akıllı TV serilerinde ise durum direkt cihazı kaybetmek anlamına geliyor.

Fidye Yazılımı bulaşan TV Modeli direkt olarak İşletim Sisteminin Kilitlenmesi sorunu ile karşılaşıyor.

Bu sorun sebebiyle de kullanıcı TV üzerinden Kanal Geçişi dahi yapamaz hale geliyor. Cihaz Açılıp Kapanma konusunda aktif olsa da çalışma noktasında aksiyon göstermiyor.

Bu durumdan kurtulmanız için de size Belli Bir Ücret Ödeme zorunluluğu koyuyor.

 

Akıllı TV Fidye Virüsü Sorunu
Akıllı TV Fidye Virüsü Sorunu

 

TV Modelleri İçin Sorunun Çözümü Mevcut

Bu tarz sorunlar Bilgisayarlarda direkt olarak Veri Güvenliğini Tehdit Ettiği için daha büyük sorunlara sebep olabiliyor.

Şifrelenen verilerin geri getirilmesi için uzun çalışmalar yapılması ya da Fidye İsteyenlere Boyun Eğilmesi gerekebiliyor.

Ancak Akıllı TV serilerinde kaybedilecek pek fazla veri olmayacağı için Servis Firmaları veya Güvenlik Yazılımları ile yapılan müdahaleler sonrasında sorun ortadan kalkıyor.

 

Akıllı TV Virüs Sorunu
Akıllı TV Virüs Sorunu

 

Akıllı TV Fidye Yazılımı Nasıl Kaldırılır?

Bu işlem için Trend Micro tarafından bir yazılım hazırlanmış durumda.

Bu yazılımımı kurmak için yapmanız gerekenler ise sırasıyla şu şekilde:

  • Akıllı TV Modelini Bilgisayara Bağlayınız.
  • Trend Micro Global Sitesinden Yazılımı İndiriniz
  • Akıllı TV Üzerine Kurulumunu Gerçekleştiriniz

 

Sorun henüz ülkemizde görülmemiş olsa da kısa sürede ülkemizdeki TV modelleri de bu virüsten etkilenecektir diye düşünüyoruz.

Bu sebeple de etkilenmeden önce bu bilgilere sahip olmanız iyi olacaktır.

Bu noktada TV Üreticisi Firmaların özellikle giderek daha fazla Akıllı Hale gelen TV serileri için şimdiden bu tarz dış saldırılara karşı bir önlem alınması gerek diye düşünüyoruz.

Akıllı TV Modelleri de Fidye Yazılımlarının Tehdidi Altında

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir